Drożdżówki z truskawkami - pyszota w starym, dobrym stylu

Drożdżówki z truskawkami - pyszota w starym, dobrym stylu
Autor: Shutterstock Drożdżówki z truskawkami to dla starszych niezapomniany sak dzieciństwa, dla młodszych słodka domowa pychotka, pachnąca latem
łatwy
45 min
4

Drożdżówki z truskawkami, miękkie, puszyste i posypane kruszonką, najlepiej jeszcze ciepłe - to jest coś, co wciąż kręci małych i dużych. Moda na nie nigdy nie przeminie, bo nie tylko smakują, ale jeszcze cudownie się kojarzą z wakacyjnymi wycieczkami, pobytami u babci, zapachem ciasta drożdżowego.

SKŁADNIKI

  • 250 ml mleka, lekko ciepłego
  • 70 g cukru
  • 20 g świeżych drożdży (lub 7 g drożdży instant)
  • 1 jajko w temperaturze pokojowej
  • 500 g mąki pszennej
  • 60 g masła w temperaturze pokojowej
  • szczypta soli
  • skórka starta z pomarańczy lub cytryny 
  • Nadzienie:
  • ok. 550 g świeżych truskawek
  • Kruszonka:
  • 80 g mąki pszennej
  • 45 g masła
  • 2 łyżki cukru
  • 1 jajko do posmarowania ciasta

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 4 kopiatymi łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
  • Resztę z 500 g mąki wsypać do dużej miski. Dodać pozostały cukier, sól, jajko, miękkie masło, wyrośnięty zaczyn i ewentualnie startą skórkę z pomarańczy lub cytryny. Wyrobić ciasto, najlepiej mikserem z końcówkami hakowymi, odpowiednimi do wyrabiania ciasta drożdżowego. Miksować ciasto, aż zacznie odchodzić od miski i końcówek miksera.
  • Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
  • Przygotować kruszonkę: w miseczce zagnieść składniki ręką, aż do powstania kruszonki. Gotową włożyć do lodówki.
  • Truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować.
  • Gdy ciasto podwoi swoją objętość, odgazować je lekko przerabiając i przełożyć na blat posypany mąką a następnie rozwałkować na grubość ok. 1,5 cm. Z ciasta wykrawać krążki (np. kubkiem) o średnicy 8 cm. Ciasto pozostałe po wykrojeniu kółek zagnieść ponownie i wyciąć kolejne krążki.
  • Krążki ułożyć w odstępach na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i pozostawić na 15 minut, aby ponownie podrosły. W środku każdego podrośniętego krążka wgłębienie, wciskając mocno np. dno szklanki mniejszej niż ta użyta do wycinania ciasta.
  • We wgłębienia włożyć truskawki. Brzegi ciasta posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać drożdżówki kruszonką.
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C (grzałka góra- dół), ok. 20- 22 minuty, aż ciasto ładnie się zarumieni.
Sekret idealnego ciasta drożdżowego
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej