Drożdżówki z truskawkami - pyszota w starym, dobrym stylu
2023-05-23
łatwy
45 min
4
Dieta wegetariańska
Drożdżówki z truskawkami, miękkie, puszyste i posypane kruszonką, najlepiej jeszcze ciepłe - to jest coś, co wciąż kręci małych i dużych. Moda na nie nigdy nie przeminie, bo nie tylko smakują, ale jeszcze cudownie się kojarzą z wakacyjnymi wycieczkami, pobytami u babci, zapachem ciasta drożdżowego.
SKŁADNIKI
- 250 ml mleka, lekko ciepłego
- 70 g cukru
- 20 g świeżych drożdży (lub 7 g drożdży instant)
- 1 jajko w temperaturze pokojowej
- 500 g mąki pszennej
- 60 g masła w temperaturze pokojowej
- szczypta soli
- skórka starta z pomarańczy lub cytryny
- Nadzienie:
- ok. 550 g świeżych truskawek
- Kruszonka:
- 80 g mąki pszennej
- 45 g masła
- 2 łyżki cukru
- 1 jajko do posmarowania ciasta
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 4 kopiatymi łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
- Resztę z 500 g mąki wsypać do dużej miski. Dodać pozostały cukier, sól, jajko, miękkie masło, wyrośnięty zaczyn i ewentualnie startą skórkę z pomarańczy lub cytryny. Wyrobić ciasto, najlepiej mikserem z końcówkami hakowymi, odpowiednimi do wyrabiania ciasta drożdżowego. Miksować ciasto, aż zacznie odchodzić od miski i końcówek miksera.
- Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
- Przygotować kruszonkę: w miseczce zagnieść składniki ręką, aż do powstania kruszonki. Gotową włożyć do lodówki.
- Truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować.
- Gdy ciasto podwoi swoją objętość, odgazować je lekko przerabiając i przełożyć na blat posypany mąką a następnie rozwałkować na grubość ok. 1,5 cm. Z ciasta wykrawać krążki (np. kubkiem) o średnicy 8 cm. Ciasto pozostałe po wykrojeniu kółek zagnieść ponownie i wyciąć kolejne krążki.
- Krążki ułożyć w odstępach na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i pozostawić na 15 minut, aby ponownie podrosły. W środku każdego podrośniętego krążka wgłębienie, wciskając mocno np. dno szklanki mniejszej niż ta użyta do wycinania ciasta.
- We wgłębienia włożyć truskawki. Brzegi ciasta posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać drożdżówki kruszonką.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C (grzałka góra- dół), ok. 20- 22 minuty, aż ciasto ładnie się zarumieni.
Sekret idealnego ciasta drożdżowego
Zobacz nasze inne pyszne przepisy na ciasta z truskawkami