Wyśmienite ruloniki z marmoladą. Przepis ze starej książki kucharskiej Marii Disslowej
Dieta wegetariańska
Stare książki kucharskie to prawdziwa skarbnica dobrych przepisów i wiedzy. Warto do nich zaglądać, ponieważ można znaleźć kulinarne perełki, które zachwycą smakiem. Jedną z takich starych receptur jest przepis Marii Disslowej na wyborne ruloniki wypełnione marmoladą. Są pyszne, idealnie chrupiące i łatwe. Robi się je z prostych i naturalnych składników. Poznajcie sekretny przepis ze starej książki kulinarnej na ruloniki z marmoladą.
Z czego zrobić ruloniki z marmoladą?
Po raz pierwszy przepis na rulonik z marmoladą ukazał się w książce kucharskiej „Jak gotować: praktyczny podręcznik kucharstwa” napisanej przez Marię Disslową. Książka ukazała się w 1931. Łatwo więc policzyć, że przepis na ruloniki z dodatkiem marmolady ma prawie sto lat.
Do upieczenia wybornych domowych ruloników nadzianych owocową marmoladą wykorzystuje się proste składniki, które bez trudu można kupić nawet w małych osiedlowych sklepach. W środku ruloników znajduje się słodka marmolada. Najlepiej wykorzystać domowe przetwory z owoców. Sprawdzą się różne smaki. Może to być marmolada malinowa, z pigwy lub z jabłek. Smak ruloników podkręcają zmielone migdały wymieszane z cukrem, którymi posypuje się przysmak przed pieczeniem.
Co jest jeszcze potrzebne, aby zrobić przyjemnie chrupiące ruloniki z marmoladą według przepisu Disslowej? Na liście składników znalazły się łatwo dostępne i niedrogie składniki.
- mąka pszenna
- masło
- cukier
- żółtka jaj
- śmietana
- otarta skórka i sok z cytryny
Jak zrobić ruloniki z marmoladą?
Pyszne i idealnie słodkie ruloniki wypełnione marmoladą nie są trudne i nie wymagają żadnych specjalnych umiejętności. Przygotowanie jest łatwe, ale warto mieć na nie więcej czasu. Ciasto robi się według pewnych zasad, dzięki czemu po upieczeniu ma bardzo przyjemną konsystencję i jest niezwykle delikatne.
Jak więc upiec ruloniki z marmoladą? Postępując według tego sprawdzonego przepisu ze starej książki kucharskiej, nie ma opcji, żeby coś nie wyszło. W końcu tą metodą robi się je od prawie stu lat.
- 1. krok – przygotowanie maślanego ciasta z dodatkiem skórki i soku z cytryny
- 2. krok – rozwałkowanie i pokrojenie ciasta na porcje
- 3. krok – nałożenie marmolady i zawinięcie ruloników
- 4. krok – upieczenie ruloników z marmoladą w piekarniku
Jak podawać rulonik z marmoladą?
Rozpływające się w ustach ruloniki nadziane marmoladą to pyszna i uniwersalna przekąska na każdą okazję. Świetnie smakują także bez żadnej okazji. Ruloniki z marmoladą można serwować na deser po rodzinnym obiedzie. Zastąpią gotowe przekąski i bułeczki drożdżowe ze sklepu, dlatego można zabrać je ze sobą na wynos i z przyjemnością zjeść w pracy lub szkole. Ruloniki z dodatkiem marmolady pysznie smakują z mleczną kawą i owocową herbatą.
SKŁADNIKI
- 250 g mąki pszennej
- 250 g masła 82%
- 40 g cukru
- 40 g zmielonych migdałów
- 2 żółtka
- 1 białko
- 2 łyżki śmietany 18%
- 1 cytryna
nadzienie:- ulubiona marmolada
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do mąki dodać pokrojone w kostkę masło i energicznie wyrobić.
- Dodać śmietanę, żółtka oraz otartą skórkę i wyciśnięty sok z cytryny. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto.
- Ciasto cienko rozwałkować i złożyć – lewy bok do środka, następnie prawy, górny i dolny. Ciasto rozwałkować i ponownie złożyć. Czynność powtórzyć jeszcze 4 razy.
- Ciasto rozwałkować na cienki prostokąt. Pokroić je na kwadraty o boku około 7 cm. Na każdy z nich nałożyć porcje marmolady. Zawinąć w ruloniki, posmarować białkiem i obsypać zmielonymi migdałami wymieszanymi z cukrem. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 20 minut.
- Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
- Podawać oprószone cukrem pudrem na deser i jako słodką przekąskę.