Wyśmienite ruloniki z marmoladą. Przepis ze starej książki kucharskiej Marii Disslowej

ruloniki z marmoladą
Autor: Shutterstock Przepis Marii Disslowej na pyszne ruloniki z marmoladą ma już prawie 100 lat.
łatwy
30 min
4

Dieta wegetariańska

Stare książki kucharskie to prawdziwa skarbnica dobrych przepisów i wiedzy. Warto do nich zaglądać, ponieważ można znaleźć kulinarne perełki, które zachwycą smakiem. Jedną z takich starych receptur jest przepis Marii Disslowej na wyborne ruloniki wypełnione marmoladą. Są pyszne, idealnie chrupiące i łatwe. Robi się je z prostych i naturalnych składników. Poznajcie sekretny przepis ze starej książki kulinarnej na ruloniki z marmoladą.

Z czego zrobić ruloniki z marmoladą?

Po raz pierwszy przepis na rulonik z marmoladą ukazał się w książce kucharskiej „Jak gotować: praktyczny podręcznik kucharstwa” napisanej przez Marię Disslową. Książka ukazała się w 1931. Łatwo więc policzyć, że przepis na ruloniki z dodatkiem marmolady ma prawie sto lat.

Do upieczenia wybornych domowych ruloników nadzianych owocową marmoladą wykorzystuje się proste składniki, które bez trudu można kupić nawet w małych osiedlowych sklepach. W środku ruloników znajduje się słodka marmolada. Najlepiej wykorzystać domowe przetwory z owoców. Sprawdzą się różne smaki. Może to być marmolada malinowa, z pigwy lub z jabłek. Smak ruloników podkręcają zmielone migdały wymieszane z cukrem, którymi posypuje się przysmak przed pieczeniem.

Co jest jeszcze potrzebne, aby zrobić przyjemnie chrupiące ruloniki z marmoladą według przepisu Disslowej? Na liście składników znalazły się łatwo dostępne i niedrogie składniki.

  • mąka pszenna
  • masło
  • cukier
  • żółtka jaj
  • śmietana
  • otarta skórka i sok z cytryny

Jak zrobić ruloniki z marmoladą?

Pyszne i idealnie słodkie ruloniki wypełnione marmoladą nie są trudne i nie wymagają żadnych specjalnych umiejętności. Przygotowanie jest łatwe, ale warto mieć na nie więcej czasu. Ciasto robi się według pewnych zasad, dzięki czemu po upieczeniu ma bardzo przyjemną konsystencję i jest niezwykle delikatne.

Jak więc upiec ruloniki z marmoladą? Postępując według tego sprawdzonego przepisu ze starej książki kucharskiej, nie ma opcji, żeby coś nie wyszło. W końcu tą metodą robi się je od prawie stu lat.

  • 1. krok – przygotowanie maślanego ciasta z dodatkiem skórki i soku z cytryny
  • 2. krok – rozwałkowanie i pokrojenie ciasta na porcje
  • 3. krok – nałożenie marmolady i zawinięcie ruloników
  • 4. krok – upieczenie ruloników z marmoladą w piekarniku

Jak podawać rulonik z marmoladą?

Rozpływające się w ustach ruloniki nadziane marmoladą to pyszna i uniwersalna przekąska na każdą okazję. Świetnie smakują także bez żadnej okazji. Ruloniki z marmoladą można serwować na deser po rodzinnym obiedzie. Zastąpią gotowe przekąski i bułeczki drożdżowe ze sklepu, dlatego można zabrać je ze sobą na wynos i z przyjemnością zjeść w pracy lub szkole. Ruloniki z dodatkiem marmolady pysznie smakują z mleczną kawą i owocową herbatą.

SKŁADNIKI

  • 250 g mąki pszennej
  • 250 g masła 82%
  • 40 g cukru
  • 40 g zmielonych migdałów
  • 2 żółtka
  • 1 białko
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 cytryna

  • nadzienie:
  • ulubiona marmolada

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do mąki dodać pokrojone w kostkę masło i energicznie wyrobić.
  • Dodać śmietanę, żółtka oraz otartą skórkę i wyciśnięty sok z cytryny. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto.
  • Ciasto cienko rozwałkować i złożyć – lewy bok do środka, następnie prawy, górny i dolny. Ciasto rozwałkować i ponownie złożyć. Czynność powtórzyć jeszcze 4 razy.
  • Ciasto rozwałkować na cienki prostokąt. Pokroić je na kwadraty o boku około 7 cm. Na każdy z nich nałożyć porcje marmolady. Zawinąć w ruloniki, posmarować białkiem i obsypać zmielonymi migdałami wymieszanymi z cukrem. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 20 minut.
  • Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
  • Podawać oprószone cukrem pudrem na deser i jako słodką przekąskę.
Dżem truskawkowy.
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej