Kanapki do pracy zamieniłam na te zdrowe muffinki. Przepis jest prosty, a efekt końcowy przepyszny
Dieta wegetariańska
Muffinki to doskonały zamiennik słodkich bułeczek, drożdżówek czy nawet kanapek. Upieczone według tego sprawdzonego przepisu są wyjątkowo dobre i zdrowe, ponieważ zawierają składniki wyróżniające się wysoką zawartością składników odżywczych. Zobaczcie, jak zrobić pyszne muffinki z orzechami i rodzynkami.
Czy muffinki są zdrowe?
Muffinki to małe babeczki, które urzekają pysznym smakiem i puszystą konsystencją. Jednak nie każde muffinki można zaliczyć do zdrowych słodkich przekąsek. W tym przepisie wszystkie składniki, które wykorzystuje się do przygotowania ciasta, zawierają wiele cennych substancji odżywczych, witamin i minerałów. Pozytywnie wpływają na zdrowie i zapewniają prawidłową pracę całego organizmu.
Z czego więc zrobić zdrowe muffinki? Zamiast tradycyjnych składników jak mąka pszenna, masło czy biały cukier, warto wykorzystać ich zdrowsze zamienniki. Do przygotowania zdrowych babeczek według tego przepisu potrzebne są takie produkty jak:
- mąka pszenna pełnoziarnista
- mleko
- słodzik – ksylitol lub erytrytol
- olej
- bakalie – orzechy włoskie, migdały, rodzynki
- ekstrakt waniliowy
- proszek do pieczenia
Jak zrobić zdrowe muffinki z orzechami i rodzynkami?
Pyszne i pełne zdrowych składników muffinki orzechowe wzbogacone rodzynkami to znakomita przekąska, którą bez problemu można zrobić w domu. Przepis jest łatwy, szybki i sprawdzony. Postępując według niego krok po kroku, nie ma opcji, żeby coś poszło nie tak.
Jak więc upiec domowe muffinki z dodatkiem orzechów i rodzynek? Ten słodki przysmak robi się błyskawicznie.
- 1. krok – wymieszanie składników suchych
- 2. krok – zmiksowanie składników mokrych
- 3. krok – połączenie składników mokrych z suchymi
- 4. krok – nałożenie ciasta do formy na muffinki
- 5. krok – upieczenie muffinek z orzechami i rodzynkami w piekarniku
Jak podawać zdrowe muffinki z orzechami i rodzynkami?
Z przepisu na domowe muffinki orzechowe z dodatkiem rodzynek można korzystać cały rok. Dzięki temu, że przygotowanie jest tak proste, a składniki można kupić przez cały rok, muffinki sprawdzą się zawsze i będą smakować każdemu. To doskonały deser i zamiennik gotowych słodkich wypieków ze sklepu i innych przekąsek, których skład nie zawsze jest zdrowy. Idealnie zastąpią też kanapki do pracy. Od pierwszego kęsa pokochają je dzieci, dlatego to dobry pomysł na drugie śniadanie do szkoły.
SKŁADNIKI
- 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 250 ml mleka
- 100 g erytrytolu lub ksylitolu
- 50 ml oleju
- 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich
- 1 łyżka posiekanych migdałów
- 1 łyżka rodzynek
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, orzechami, migdałami i rodzynkami.
- Mleko zmiksować z olejem, słodzikiem i ekstraktem waniliowym.
- Stopniowo wsypywać suche składniki i wymieszać.
- Ciasto przełożyć do foremek na muffinki do 3/4 ich wysokości.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 25 minut.
- Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
- Podawać na deser, jako przekąskę lub na drugie śniadanie.