Te rodzynki to skarbnica zdrowia. Niebieskie Sojagi są pyszne, słodkie i soczyste
Mają matowy ciemnoniebieski kolor, są słodkie i soczyste. Rodzynki Sojagi, bo to o nich właśnie mowa, to nowy „super food”. Ten rodzaj wyróżnia się nie tylko pysznym smakiem, ale i sporą zawartością cenny składników odżywczych. Sojagi są więc idealną zdrową przekąską i dodatkiem, który podkręci smak wielu słodkich wypieków i dań wytrawnych. Jakie właściwości mają rodzynki Sojagi? Jak można wykorzystać te niebieskie rodzynki w przepisach kulinarnych?
Spis treści
- Czym są rodzynki sojagi?
- Jakie właściwości mają rodzynki Sojagi?
- Rodzynki Sojagi w przepisach kulinarnych
Czym są rodzynki sojagi?
Oryginalny ciemnoniebieski kolor i soczystość rodzynki Sojagi zawdzięczają specjalnemu procesowi suszenia. Przebiega on w całkowicie naturalnych warunkach. Suszeniu poddawane są grona z dojrzałymi, soczystymi i największymi owocami. Winogrona suszą się w pomieszczeniu od dwóch do trzech miesięcy. W tym czasie naturalnie fermentują i ciemnieją. Następnie winogrona oddziela się od gałązek. Dzięki naturalnemu suszeniu rodzynki Sojagi mają pyszny słodki smak winogron, są miękkie i pełne soku. Cechą, która odróżnia Sojagi od innych rodzajów rodzynek, jest to, że mają ciemny niebieski kolor, są matowe i naturalnie się łuszczą.
Jakie właściwości mają rodzynki Sojagi?
Niebieskie rodzynki Sojagi są nie tylko pyszne i soczyste. Zawierają także mnóstwo witamin, minerałów i składników odżywczych, które zapewniają prawidłową pracę całego organizmu.
Regularne spożywanie rodzynek Sojagi ma pozytywny wpływ na pracę serca i układu nerwowego. Niebieskie rodzynki wspomagają płuca. Warto spożywać je w czasie przeziębień i infekcji, ponieważ łagodzą kaszel. Mają korzystne działanie na tarczycę i zapobiegają rozwojowi osteoporozy. Usprawniają metabolizm i pracę jelit. Dodatkową zaletą regularnego jedzenia niebieskich rodzynek jest to, że niwelują negatywne skutki stresu i poprawiają humor.
Rodzynki Sojagi są doskonałym źródłem mikroelementów. Są bogate w potas, fosfor, bor, magnez, sód, wapń i żelazo. To skarbnica witamin z grupy B oraz A, C i K. Zawierają błonnik i łatwo przyswajalne cukry.
Rodzynki Sojagi w przepisach kulinarnych
Te pyszne i pełne zdrowia niebieskie rodzynki można wykorzystywać w najróżniejszych przepisach kulinarnych. Zastąpią klasyczne sułtanki i rodzynki jumbo. Idealnie komponują się z innymi składnikami w słodkościach i potrawach wytrawnych.
Sojagi sprawdzą się jako zdrowa przekąska między posiłkami, która zastąpi gotowe produkty ze sklepu. Świetnie smakują same lub jako składniki mieszanki z orzechami i suszonymi owocami. Smacznie łączą się z naturalnym jogurtem.
Rodzynki Sojagi można dodawać do dań śniadaniowych. Podkręcą smak owsianki czy placków. Idealnie nadają się do słodkich wypieków. Mogą być składnikiem ciast, ciasteczek, muffinek czy serników. Podkręcą smak farszu do naleśników czy desery. Przyjemnie smakują w sałatkach owocowych.
Niebieskie rodzynki można też dodawać do potraw wytrawnych. Pysznie komponują się z innymi składnikami w sałatkach, sosach i daniach mięsnych pieczonych czy duszonych.
Zobacz galerię i poznaj proste i szybkie przepisy na zdrowe koktajle, które wzbogacą niebieskie rodzynki Sojagi. Poniżej znajdziesz także quiz o fioletowych owocach i warzywach.