Jak zrobić rodzynki?
Rodzynki to najczęściej używane w polskiej kuchni bakalie. Dodajemy je do ciast, deserów, jemy jako zdrową przekąskę. Kupując je zastanawiamy się często czy do ich produkcji nie zastosowano konserwantów. Jeśli wolimy owoce suszone naturalnymi sposobami - możemy zrobić je w domu.
Spis treści
Rodzynki - jak się je przygotowuje?
Rodzynki to wysuszone owoce bezpestkowych odmian winogron. Występują w wielu rodzajach, w większości dostępnych lokalnie. W sklepach można znaleźć rodzynki smyrneńskie (sułtanki, damascenki i sułtanki perskie), duże, jasne, miękkie; koryntki - tańsze, mniejsze, ciemne i nieco cierpkie. Rzadkością są arabskie cybeby, zawierające nasiona i przez to niezbyt popularne wśród klientów. Owoce winogron na rodzynki tradycyjnie suszy się na słońcu. Warstwę winogron można rozłożyć także w cieniu, jeśli tylko temperatura jest wystarczająco wysoka, taki susz może mieć lepszą jakość. Obecnie stosuje się przede wszystkim suszenie mechaniczne - proces jest łatwiej kontrolować, a do schnących owoców nie dostają się zanieczyszczenia i owady. W nowych wytwórniach używa się do suszenia rodzynek także mikrofal. Wysuszone rodzynki czyści się i kontroluje, spłukuje zanieczyszczenia i ponownie osusza. Ważnym zabiegiem jest konserwacja związkami siarki.
Domowe rodzynki
W domowych warunkach przygotowanie rodzynek jest trudne, przede wszystkim ze względu na brak owoców odpowiedniej jakości. Można spróbować przygotowania rodzynek z winogron odmiany Einset Seedless, beznasiennej i słodkiej. Dobre rezultaty uda się osiągnąć, jeśli rośliny uprawiane były w szklarni, albo pogoda okazała się w danym sezonie wyjątkowo sprzyjająca. Jesienią można tez kupić importowane winogrona rodzynkowe odpowiednie do produkcji rodzynek. Można z nich domowym sposobem zrobić rodzynki - trzeba jednak wybierać winogrona bardzo dojrzałe, żółtawe, a nawet lekko brązowawe - ale bez oznak zepsucia. Takie owoce są najsłodsze. Winogrona suszyć można w zwykłej suszarce do grzybów.