Pyszne, puszyste i bez glutenu. Te wyborne muffinki z borówkami są łatwe i smakują każdemu

Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Czy można upiec zdrowe muffinki? Oczywiście, że można. Wystarczy wybrać ten sprawdzony przepis i zrobić ten słodki wypiek w wersji bezglutenowej. Wzbogacone borówkami muffinki oczarują smakiem każdego. Przepis jest łatwy i szybki, a muffinki są tak dobre, że znikają w tempie błyskawicznym. Oto prosty i zdrowy przepis na słodkie w sam raz muffinki z borówkami bez glutenu.
Czy bezglutenowe muffiny z borówkami są zdrowe?
Puszyste domowe muffinki z dodatkiem borówek amerykańskich bez glutenu są nie tylko pyszne. To zdrowy słodki wypiek, który przypadnie do gustu każdemu. Muffinki zwykle piecze się z ciasta na bazie mąki pszennej. W tym przepisie wykorzystuje się mąkę migdałową, która jest źródłem wielu składników odżywczych i nie zawiera glutenu. Jest bogata w białko, błonnik i zdrowe tłuszcze. Ma niższy indeks glikemiczny niż mąka pszenna. W muffinkach nie ma też białego cukru. Jego rolę pełni miód oraz banan. Borówki, którymi wzbogacone są muffinki, zawierają całą gamę witamin, minerałów oraz antyoksydantów.
Jak zrobić bezglutenowe muffiny z borówkami?
Przepis na pyszne i zdrowe muffinki z dodatkiem słodkich borówek nie jest trudny. To prosty przepis, z którym poradzi sobie każdy. Przygotowanie nie jest czasochłonne. Zrobienie ciasta trwa zaledwie kwadrans, a resztę pracy wykona piekarnik. Bezglutenowe muffinki z borówkami pieką się przez niecałe pół godziny. Lista składników obejmuje łatwo dostępne produkty. Zdrowe muffinki najlepiej smakują ze świeżymi borówkami, ale poza sezonem można użyć mrożonych owoców.
Jak więc zrobić pełne borówek amerykańskich słodkie muffinki bez glutenu i białego cukru? Wybierając ten prosty i szybki przepis, ten zdrowy wypiek uda się za pierwszym razem i oczaruje smakiem.
- 1. krok – wymieszanie składników suchych
- 2. krok – połączenie składników mokrych
- 3. krok – połączenie składników suchych z mokrymi
- 4. krok – wymieszanie ciasta z borówkami
- 5. krok – przełożenie ciasta do formy na muffinki
- 6. krok – upieczenie bezglutenowych muffinek z borówkami w piekarniku
Jak podawać bezglutenowe muffinki z borówkami?
Pyszne i zdrowe muffinki z borówkami bez glutenu to wypiek, który oczaruje pod każdym względem. Przygotowanie jest łatwe i szybkie. Muffinki prezentują się apetycznie i smakują obłędnie. To świetny pomysł na coś słodkiego dla osób, które zmagają się z nietolerancją glutenu. Przepis na pewno zachwyci tych, którzy zdrowo się odżywiają. Muffinki z borówkami bez glutenu sprawdzą się na deser. Można serwować je także jako słodką przekąskę między posiłkami. Idealnie zastąpią kanapki do pracy. Można też zapakować je dzieciom do śniadaniówki na drugie śniadanie do szkoły.
SKŁADNIKI
- 150 g borówek amerykańskich
- 150 g mąki migdałowej lub zmielonych migdałów
- 1 banan
- 3 jajka
- 2 łyżki płynnego miodu
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miski przesypać mąkę migdałową, proszek do pieczenia, cynamon i szczyptę soli. Wymieszać.
- Jajka wbić do miseczki wbić jajka i dodać miód. Roztrzepać widelcem.
- Do składników suchych dodać mokre i dokładnie wymieszać, aż połączą się w jednolite ciasto.
- Dodać borówki i delikatnie wymieszać.
- Ciasto przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papilotkami do około 2/3 ich wysokości.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 25 minut, do suchego patyczka.
- Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
- Podawać na deser lub jako zdrową przekąskę w ciągu dnia.