Niby ciasteczka, a jakby tiramisu. Deser, który zasmakuje każdemu

Niby ciasteczka, a jakby tiramisu. Deser, który zasmakuje każdemu
Autor: Shutterstock
łatwy
20 min
24

Dieta wegetariańska

Aromatyczne ciasteczka, które smakują jak jeden z najpopularniejszych deserów na świecie? Tak poproszę. Ciasteczka tiramisu świetnie smakują, są mięciutkie i przepięknie pachną kawą. Zainspiruj się włoskimi smakami i zachwyć najbliższych tymi ciasteczkami.

Idealne połączenie dwóch światów. Wypróbuj tych ciasteczek

Domowe ciasteczka połączone z klasycznym tiramisu? To proste! Te domowe łakocie sprawdzą się perfekcyjnie o każdej porze dnia. Nieco przypominają one markizy, tylko w bardziej eleganckiej wersji. Podawaj je na deser, do kawy czy jako przekąska dla gości.

Te ciasteczka zawierają wszystkie najważniejsze składniki tiramisu. Chodzi mianowicie o kawę, mascarpone i kakao. Ciasteczka te o wiele łatwiej serwować niż klasyczny deser. Wystarczy chwycić je w rękę! To zdecydowanie lepszy sposób serwowania tych deserków.

Jeśli chcemy możemy nieco zmodyfikować nasze ciasteczka. Aby wzmocnić smak kawy, wystarczy delikatnie namoczyć ciasteczka kawą od spodu. Dzięki temu zyskamy jeszcze intensywniejszy smak kawy. Co więcej, możemy również wykroić najróżniejsze wzory jak serduszka czy gwiazdki.

Ciasteczka najlepiej smakują po schłodzeniu w lodówce, kiedy nasze ciastka lekko namiękną od kremu. Można je trzymać w lodówce nawet do 3 dni, choć im dłużej pozostaną niezjedzone, tym mniej delikatny będzie się stawał nasz krem.

SKŁADNIKI

  • Na ciasto:
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 100 g masła (miękkiego)
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki espresso
  • szczypta soli
  • Krem mascarpone:
  • 200 g mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżka amaretto
  • Do wykończenia:
  • kakao

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę.
  • Dodajemy jajko i żółtko, a później wlewamy kawę.
  • Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i sól.
  • Całość dokładnie zagniatamy.
  • Ciasto owijamy w folię i chowamy do lodówki na 30 minut,
  • Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy okrągłe ciasteczka.
  • Pieczemy około 12 minut w 180 stopniach.
  • Odstawiany do ostygnięcia.
  • Dokładnie miksujemy wszystkie składniki na krem.
  • Na połowę ciastek nakładamy krem, a na wierzch kładziemy suche ciastko.
  • Całość sypiemy kakao.
  • Ciasteczka wkładamy do lodówki na minimum godzinę.
Ciasto czekoladowe
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej