Kawa mrożona - przepis na domową ice coffee, pyszną i orzeźwiającą

2020-06-01
Edyta Folwarska
Kawa mrożona
Autor: Shutterstock Kawę mrożoną można śmiało przygotować w domu - tym bardziej że ceny w kawiarniach potrafią być mocno wygórowane!
łatwy
10 min
1

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

W upalne dni nic tak nie orzeźwia jak kawa mrożona. Niedrogą, a przy tym pyszną ice coffee możemy przyrządzić w domu. Jeśli się tylko trochę przyłożymy będzie smakować tak samo, jak ta z kawiarni. Jak to zrobić? Podajemy przepis na mrożoną kawę z instrukcją krok po kroku!

Kawa mrożona

Uwielbiam kawę mrożoną, to dla mnie najlepszy napój na upały, który jednocześnie jest jak deser, zwłaszcza jeśli nie pożałujemy sobie dodatku lodów czy bitej śmietany. Zamiast drinka z palemką wolę zimną kawę z lodami. Pobudza, orzeźwia i smakuje lepiej niż niejeden deser.

Jaka kawa jest najlepsza do ice coffee?

Najlepiej sprawdza się mocna kawa z ekspresu ciśnieniowego, czyli espresso, ponieważ jest najbardziej esencjonalna i aromatyczna. Ale można też wykorzystać klasycznie parzoną bądź rozpuszczalną - obydwie warto odrobinę posłodzić.

Kawa mrożona smakowa

Kawę mrożoną można sobie nieco urozmaicić, jej smak można podkreślić syropem smakowym, nadając jej nutę wanilii, amaretto lub mięty. Syrop miętowy dodany do kawy na zimno potęguje wrażenie orzeźwienia. Można też użyć do przygotowania aromatyzowanej kawy, na przykład orzechowej czy czekoladowej. Wreszcie można dodać nieco przypraw - na przykład cynamonu czy kakao.

Polecamy: Mrożona kawa - 11 pomysłów na fantastyczne chłodzące napoje na bazie kawy

Składniki

50 ml mocnej kawy (najlepiej espresso)

kilka kostek lodu

100 ml zimnego mleka (lub więcej, jeśli wolimy bardziej mleczną ice coffee)

ulubione dodatki, np. bita śmietana, gałka lodów waniliowych

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Do wysokiej szklanki wrzucamy kostki lodu i wlewamy zimne mleko – do ok. połowy szklanki.

Następnie zanurzamy w niej łyżeczkę – wypukłą stroną do góry – i po niej cienkim strumyczkiem wlewamy kawę. Dzięki temu kawa będzie miała dwie warstwy: czarną na spodzie, a białą na górze.

Kawę możemy ozdobić bitą śmietaną bądź gałką lodów waniliowych.

Beszamel: Lemoniada
Edyta Folwarska