Kawa mrożona: przepis na domową ice coffee

2020-06-01
Edyta Folwarska
Kawa mrożona
Autor: Shutterstock Kawę mrożoną można śmiało przygotować w domu - tym bardziej że ceny w kawiarniach potrafią być mocno wygórowane!
łatwy
10 min
4

W upalne dni nic tak nie orzeźwia jak kawa mrożona. Niedrogą, a przy tym pyszną ice coffee możemy przyrządzić w domu. Jak to zrobić? Podajemy przepis z instrukcją krok po kroku!

Składniki

50 ml mocnej kawy (najlepiej espresso)

kilka kostek lodu

100 ml zimnego mleka (lub więcej, jeśli wolimy bardziej mleczną ice coffee)

ulubione dodatki, np. bita śmietana, gałka lodów waniliowych

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Do wysokiej szklanki wrzucamy kostki lodu i wlewamy zimne mleko – do ok. połowy szklanki.

Następnie zanurzamy w niej łyżeczkę – wypukłą stroną do góry – i po niej cienkim strumyczkiem wlewamy kawę. Dzięki temu kawa będzie miała dwie warstwy: czarną na spodzie, a białą na górze.

Kawę możemy ozdobić bitą śmietaną bądź gałką lodów waniliowych.

Najlepiej sprawdza się mocna kawa z ekspresu ciśnieniowego, czyli espresso, ponieważ jest najbardziej esencjonalna i aromatyczna. Ale można też wykorzystać klasycznie parzoną bądź rozpuszczalną - obydwie warto odrobinę posłodzić.

Zobacz także:

Właściwości prozdrowotne kawy