Kawa mrożona - 5 najlepszych przepisów
Kawa mrożona to w upał - ulga i wytchnienie. Oto kilka wypróbowanych przepisów na gorące dni. W upały przyda się nam odrobina orzeźwienia. Kawa zawiera kofeinę, związek ten pobudza organizm do działania. Zalecana jest wszystkim, którzy muszą zwiększyć swoją uwagę i polepszyć czas reakcji na bodźce. Dotyczy to nie tylko kierowców, ale także osób pracujących na komputerze. A w upały, które nas osłabiają i powodują stan ociężałości umysłowej, przydadzą się wszystkim. Napoje na bazie kawy szybko orzeźwiają i dostarczają zdrowej dawki dodatkowej energii.
Zobacz także: Właściwości prozdrowotne kawy
Cold brew coffee, czyli zimny napar kawowy - kawa parzona na zimno
Cold brew, to po angielsku zimny napar. Kawa parzona na zimno to ostatni krzyk mody. Kawę "zaparza się" wodą w temperaturze pokojowej. Jak to możliwe? Wystarczy trochę czasu i zaufania do Natury. Kawa parzona na zimno ma intensywny smak i jest łagodniejsza dla żołądka. Ma też więcej kofeiny. Kawa parzona na zimno to idealna baza dla kaw typu frappe lub frappucino.
Składniki na kawę cold brew:
3 czubate łyżeczki średnio zmielonej kawy ziarnistej
1,5 szklanki wody o temperaturze pokojowej
mleko
ewentualnie kostki lodu
Przygotowanie zimnego naparu kawy:
- Kawę wsypać do słoika, zalać wodą, zamknąć pokrywkę, mocno wstrząsnąć i pozostawić na całą noc lub 12 godzin.
- Na drugi dzień, przecedzić zimny napar przez sitko i rozlać do 2 szklanek. Uzupełnić chłodną wodą i mlekiem, tak jak lubicie.
- W upalny dzień dodać kilka kostek lodu.
- Gotowe!
Kawa mrożona lepsza niż z McDonalda, czyli jak zrobić Iced Latte a la McDonald's
Mrożona kawa z menu sieci McDonald's ma miliony wielbicieli. Oryginalna receptura McDonald's zawiera 100% ziaren arabiki, lód i śmietanę, aromatyzowana jest syropami cukrowymi o smaku orzechów laskowych, wanilii lub karmelu. Jest także wersja bezcukrowa z wanilią. Dla wszystkich miłośników kawy mrożonej w stylu McDonad's łatwa receptura do odtworzenia w domu.
Składniki na Iced Latte:
4 łyżeczki mielonej kawy arabiki lub dla zwiększenia ilości kofeiny w napoju, weź 2 łyżeczki arabiki i 2 łyżeczki robusty
2 1/2 szklanki wody
3 szklanki lodu
80 ml mleka 3,2% tłuszczu
80 ml słodkiej śmietanki 12% tłuszczu
100 ml smakowego syropu cukrowego: waniliowego, karmelowego lub o smaku orzechów laskowych
Przygotowanie kawy mrożonej:
- Zaparz kawę w ekspresie przelewowym.
- Do dzbanka włóż 2 szklanki lodu. Wlej kawę zaraz po zaparzeniu, aby ją szybko ostudzić.
- Dodać syrop, mleko i śmietankę. Wymieszaj.
- Do dwóch szklanek przełóż pozostały lód.
- Napełnij szklanki przygotowaną kawą.
- Nie zapomnij o słomkach wielokrotnego użytku lub biodegradowalnych.
- Orzeźwiający napój gotowy!
Australijska mokka na lato, czyli przepis na kawę mrożoną z lodami
Australijska mokka na lato to świetny przepis na kawę mrożoną z lodami. Jest tak prosty, że każdy może się poczuć, jak barista. Dlaczego same na to nie wpadłyśmy? Nie ważne! Najważniejsze, że to idealny koktajl na upały. Kremowy, orzeźwiający i pyszny!
Składniki na mokkę z lodami:
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
3-5 kostek lodu
1/2 filiżanki mleka
3 kulki lodów czekoladowych
Przygotowanie mokki po australijsku:
- Jedną łyżeczkę kawy rozpuszczalnej, kostki lodu, pół filiżanki mleka i trzy kulki lodów czekoladowych zmiksuj mikserem.
- Jeśli chcesz, dodaj na wierzch jeszcze jedną kulkę lodów i kostki lodu.
- Zimny napój orzeźwiający gotowy!
Frywolna kawa czekoladowa z miętą
Lody, lody, dla ochłody... a właściwie nie lody, ale kawa, która spokojnie może zastąpić lodowy deser. Słodka i czekoladowa, a jednocześnie zimna i odświeżająca. Przeciwieństwa nie tylko się przyciągają, przeciwieństwa się lubią, niekiedy nawet bardzo. Jak w tej kawie.
Składniki na kawę czekoladową:
2 szklanki chudego mleka
4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
4 łyżeczki słodzonego kakao instant
1 łyżeczkę posiekanych liści mięty
kilka całych listków mięty do dekoracji
2 szklanki pokruszonego lodu
Przygotowanie kawy z czekoladą i miętą:
- Zmiksuj mleko z kawą, kakao i posiekanymi listkami mięty.
- Wlej do szklanek napełnionych pokruszonym lodem.
- Udekoruj kawę całymi listkami mięty.
Kawa frappe - przepis na mrożoną kawę po grecku
Grecka kawa frappe to najpopularniejsza kawa mrożona na świecie przygotowana na bazie kawy rozpuszczalnej, mleka i lodu. Przepis na frappe jest banalnie prosty, a smak - wyśmienity! Kawa frappe może być serwowana jako deser, w tym celu można dodać na wierzch kleks bitej śmietany i polać ją sosem karmelowym.
Składniki na kawę frappe dla 4 osób:
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
po 150 ml mleka i wody
ewentualnie cukier do smaku
kostki lodu lub kruszony lód
Przygotowanie mrożonej kawy po grecku:
- Na dno wysokiej szklanki sypiemy kawę i cukier, wlewamy 3 łyżki wody i mieszamy mikserem do frappe, aż powstanie gruba warstwa piany. Kto nie ma miksera, może te składniki włożyć do słoika z nakrętką i potrząsać tak długo, aż powstanie piana, po czym przelać do szklanki.
- Na koniec po ściance szklanki wlewamy pozostałą wodę i mleko i dodajemy lód.
- Kawę frappe pijemy przez słomkę. Kto lubi, może przyozdobić wierzch napoju kleksem bitej śmietany.