Cold brew coffee, czyli zimny napar kawowy - kawa parzona na zimno

Cold brew coffee, czyli zimny napar kawowy - kawa parzona na zimno

Cold brew, to po angielsku zimny napar. Kawa parzona na zimno to ostatni krzyk mody. Kawę "zaparza się" wodą w temperaturze pokojowej. Jak to możliwe? Wystarczy trochę czasu i zaufania do Natury. Kawa parzona na zimno ma intensywny smak i jest łagodniejsza dla żołądka. Ma też więcej kofeiny. Kawa parzona na zimno to idealna baza dla kaw typu frappe lub frappucino.

Składniki na kawę cold brew:

3 czubate łyżeczki średnio zmielonej kawy ziarnistej
1,5 szklanki wody o temperaturze pokojowej
mleko
ewentualnie kostki lodu

Przygotowanie zimnego naparu kawy:

  • Kawę wsypać do słoika, zalać wodą, zamknąć pokrywkę, mocno wstrząsnąć i pozostawić na całą noc lub 12 godzin. 
  • Na drugi dzień, przecedzić zimny napar przez sitko i rozlać do 2 szklanek. Uzupełnić chłodną wodą i mlekiem, tak jak lubicie. 
  • W upalny dzień dodać kilka kostek lodu.
  • Gotowe! 
Źródło:
Rozwiń
Kawa mrożona lepsza niż z McDonalda, czyli jak zrobić Iced Latte a la McDonald's

Kawa mrożona lepsza niż z McDonalda, czyli jak zrobić Iced Latte a la McDonald's

Mrożona kawa z menu sieci McDonald's ma miliony wielbicieli. Oryginalna receptura McDonald's zawiera 100% ziaren arabiki, lód i śmietanę, aromatyzowana jest syropami cukrowymi o smaku orzechów laskowych, wanilii lub karmelu. Jest także wersja bezcukrowa z wanilią. Dla wszystkich miłośników kawy mrożonej w stylu McDonad's łatwa receptura do odtworzenia w domu.

Składniki na Iced Latte:

4 łyżeczki mielonej kawy arabiki lub dla zwiększenia ilości kofeiny w napoju, weź 2 łyżeczki arabiki i 2 łyżeczki robusty
2 1/2 szklanki wody
3 szklanki lodu
80 ml mleka 3,2% tłuszczu
80 ml słodkiej śmietanki 12% tłuszczu
100 ml smakowego syropu cukrowego: waniliowego, karmelowego lub o smaku orzechów laskowych

Przygotowanie kawy mrożonej:

  • Zaparz kawę w ekspresie przelewowym. 
  • Do dzbanka włóż 2 szklanki lodu. Wlej kawę zaraz po zaparzeniu, aby ją szybko ostudzić.
  • Dodać syrop, mleko i śmietankę. Wymieszaj.
  • Do dwóch szklanek przełóż pozostały lód.
  • Napełnij szklanki przygotowaną kawą.
  • Nie zapomnij o słomkach wielokrotnego użytku lub biodegradowalnych.
  • Orzeźwiający napój gotowy!
Źródło:
Rozwiń
Australijska mokka na lato, czyli przepis na kawę mrożoną z lodami

Australijska mokka na lato, czyli przepis na kawę mrożoną z lodami

Australijska mokka na lato to świetny przepis na kawę mrożoną z lodami. Jest tak prosty, że każdy może się poczuć, jak barista. Dlaczego same na to nie wpadłyśmy? Nie ważne! Najważniejsze, że to idealny koktajl na upały. Kremowy, orzeźwiający i pyszny!

Składniki na mokkę z lodami:

1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
3-5 kostek lodu
1/2 filiżanki mleka
3 kulki lodów czekoladowych

Przygotowanie mokki po australijsku:

  • Jedną łyżeczkę kawy rozpuszczalnej, kostki lodu, pół filiżanki mleka i trzy kulki lodów czekoladowych zmiksuj mikserem.
  • Jeśli chcesz, dodaj na wierzch jeszcze jedną kulkę lodów i kostki lodu.
  • Zimny napój orzeźwiający gotowy!
Źródło:
Rozwiń
Frywolna kawa czekoladowa z miętą

Frywolna kawa czekoladowa z miętą

Lody, lody, dla ochłody... a właściwie nie lody, ale kawa, która spokojnie może zastąpić lodowy deser. Słodka i czekoladowa, a jednocześnie zimna i odświeżająca. Przeciwieństwa nie tylko się przyciągają, przeciwieństwa się lubią, niekiedy nawet bardzo. Jak w tej kawie.

Składniki na kawę czekoladową:

2 szklanki chudego mleka
4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
4 łyżeczki słodzonego kakao instant
1 łyżeczkę posiekanych liści mięty
kilka całych listków mięty do dekoracji
2 szklanki pokruszonego lodu

Przygotowanie kawy z czekoladą i miętą:

  • Zmiksuj mleko z kawą, kakao i posiekanymi listkami mięty.
  • Wlej do szklanek napełnionych pokruszonym lodem.
  • Udekoruj kawę całymi listkami mięty.
Źródło:
Rozwiń
Kawa frappe - przepis na mrożoną kawę po grecku

Kawa frappe - przepis na mrożoną kawę po grecku

Grecka kawa frappe to najpopularniejsza kawa mrożona na świecie przygotowana na bazie kawy rozpuszczalnej, mleka i lodu. Przepis na frappe jest banalnie prosty, a smak - wyśmienity! Kawa frappe może być serwowana jako deser, w tym celu można dodać na wierzch kleks bitej śmietany i polać ją sosem karmelowym.

Składniki na kawę frappe dla 4 osób:

2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
po 150 ml mleka i wody
ewentualnie cukier do smaku
kostki lodu lub kruszony lód

Przygotowanie mrożonej kawy po grecku:

  • Na dno wysokiej szklanki sypiemy kawę i cukier, wlewamy 3 łyżki wody i mieszamy mikserem do frappe, aż powstanie gruba warstwa piany.  Kto nie ma miksera, może te składniki włożyć do słoika z nakrętką i potrząsać tak długo, aż powstanie piana, po czym przelać do szklanki.
  • Na koniec po ściance szklanki wlewamy pozostałą wodę i mleko i dodajemy lód. 
  • Kawę frappe pijemy przez słomkę. Kto lubi, może przyozdobić wierzch napoju kleksem bitej śmietany.
Źródło:
Rozwiń
Powrót
Cold brew coffee, czyli zimny napar kawowy - kawa parzona na zimno
Kawa mrożona jak z McDonald's
Mokka z lodami, kawa mrożona
Frywolna kawa czekoladowa z miętą
frappe kawa po grecku
Zamknij reklamę za s.
X
Zamknij reklamę
...
powiększone zdjęcie
email