Jak zaparzyć dobre espresso? Przepis na pyszną kawę krok po kroku
Przygotowanie idealnego espresso z kremową pianką na wierzchu nie jest łatwe. Wymaga nie tylko użycia najwyższej jakości kawy oraz dobrego ekspresu, ale także czasu, cierpliwości i wielu prób. Podpowiadamy, jaką kawę wybrać i w jaki sposób ją parzyć, aby uzyskać doskonały aromat i smak espresso.
Spis treści
Jaką kawę wybrać?
Do przygotowania aromatycznego espresso wybierz kawę ziarnistą espresso (np. Lavazza Espresso, Sagafredo Espresso Casa). Taką kawę przechowuj w lodówce i miel bezpośrednio przed rozpoczęciem parzenia. Kontakt z powietrzem powoduje, że zmielone ziarna tracą aromat.
Do mielenia ziaren espresso najlepiej sprawdzi się młynek do kawy. Zmielone espresso nie powinno być zbyt drobne (staraj się uzyskać konsystencję podobną do cukru waniliowego). Stopniowo miel ziarna, aż dojdziesz do odpowiedniej konsystencji.
Przygotowanie
Świeżo zmielone espresso nasyp do łyżki do ekspresu. Ilość kawy, jaką należy wsypać, aby otrzymać idealne espresso, zaznaczona jest na łyżce. Gdy nie masz takiej podziałki, odmierz 16 g mielonej kawy.
Rozprowadź równomiernie kawę w łyżce i za pomocą metalowego tłuczka (dołączonego do ekspresu) ubij, aby uzyskać płaską i zbitą powierzchnię. Kawę zawsze ugniataj na płaskiej powierzchni.
Jakiej wody użyć?
Espresso najlepiej parzyć, używając do tego miękkiej wody. Nie ma ona osadu ani kamienia i gwarantuje niezmienny smak espresso oraz kremową piankę. Unikaj wody niefiltrowanej, która psuje smak espresso.
Czas parzenia espresso
Parzenie idealnego espresso powinno trwać 5-7 sekund. Jeśli twój ekspres nie ma zakodowanej domyślnej wartości parzenia, ustal ten czas własnoręcznie.
Pamiętaj, że zaparzone espresso po 10 sekundach traci część smaku na skutek reakcji z powietrzem. Jeśli chcesz dodać do niego mleko, nie czekaj i zrób to przed upływem tego czasu!