Robimy syrop z mięty - przepis na odświeżajacy syrop miętowy oraz miętową kawę mrożoną

Syrop z mięty
Autor: Shutterstock
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Syrop z mięty sprawdzi się przy przygotowywaniu napojów koktajli i deserów. Odświeżająca miętowa nuta sprawdzi się nawet w niekonwencjonalnych połączeniach. Ja na przykład dodaję go latem do mrożonej kawy. Smakuje genialnie i daje super orzeźwienie.

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka wody
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 świeżych szklanki liści mięty

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wodę wlej do niewielkiego garnka, dodaj cukier i postaw na średnim ogniu. Podgrzewaj mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści.
  • Dodaj liście mięty i nadal podgrzewaj na małym ogniu bez mieszania ok. 10 min, aż syrop się zredukuje i zgęstnieje.
  • Zdejmij z ognia i odstaw na 10-15 minut, aby syrop nieco przestygł, następnie wyjmij liście.
  • Syrop przelej do szczelnie zamykanych szklanych butelek lub słoików, przechowuj w lodówce.

Odświeżająca kawa z syropem miętowym:

  • zaparz filiżankę ulubionej kawy, wystudź
  • przelej do wysokiej szklanki, dodaj nieco zimnego mleka i 1-2 łyżeczki syropu miętowego
  • dodaj 2-3 kostki lodu

W galerii znajdziesz przepis na na pyszną dalgona coffee! Spróbuj dodać do niej nieco miętowego syropu!

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej