Idealne na przekąskę w pracy. Te ciasteczka owsiane nie mają cukru ani mąki
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Czasami nachodzi nas ogromna ochota na coś słodkiego, jednak nie chcemy rezygnować ze swojej diety. Z pomocą przychodzą nam na szczęście ciasteczka owsiana, które są nie tylko sycące, ale również bardzo zdrowe. Idealnie sprawdzą się, jako alternatywa owsianki lub przekąska do pracy. Co więcej, sam przepis jest błyskawiczny.
Ciastka owsiane - co potrzeba?
Jeśli słodycze są twoją piętą achillesową wcale nie musisz z nich rezygnować. Trzeba jednak zajadać się takimi słodkościami, które nie sprawią, że nasza dieta odejdzie. Świetnym wyborem mogą się okazać ciastka owsiane. Są niezwykle zdrowe, a w składzie nie znajdziemy ani mąki, ani cukru. Co więcej, owsiane ciasteczka są skarbnicą błonnika, który wspomaga pracę jelit. Oznacza to, że będą one wyborem idealnym dla osób, które się odchudzają. Dzięki ich sytości znacznie ograniczymy podjadanie pomiędzy posiłkami. Nasze ciasteczka owsiane są chrupiące z wierzchu i mięciutkie wewnątrz. Do przygotowania ciastek owsianych potrzebujemy:
- płatki owsiane
- banany
- orzechy
- żurawinę
- czekoladę gorzką
Jak zrobić ciastka owsiane?
Samodzielne zrobienie ciastek owsianych również jest bardzo proste. Wystarczy rozgnieść banany, pokroić orzechy żurawinę i czekoladę. Dodać wszystkie składniki do bananów i wymieszać. Później formujemy kulki i pieczemy przez około 25 minut. Najlepsze w tym przepisie jest to, że można go modyfikować według własnych potrzeb. Na przykład, jeśli nie przepadamy za orzechami możemy je zmienić na wiórki kokosowe czy ziarna dyni.
SKŁADNIKI
- 2 szklanki płatków owsianych
- 5 dojrzałych bananów
- 90 g gorzkiej czekolady
- 50 g orzechów laskowych
- 50 g żurawiny
- wiórki kokosowe, płatki migdałów, ziarna dyni - opcjonalnie
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Banany obieramy i rozgniatamy za pomocą widelca.
- Drobno kroimy czekoladę, orzechy i żurawinę.
- Do rozgniecionych bananów dodajemy płatki owsiane i pozostałe składniki.
- Całość dokładnie mieszamy drewnianą łyżką.
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
- Z masy formujemy małe kulki masy i układamy na blaszce.
- Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 25 minut.