Wyborne ciasteczka maślane piekę jak moja babcia. Zawsze się udają i są idealnie kruche

Dieta wegetariańska
Ciasteczka maślane są pyszne i łatwe do przygotowania w domu. Jeżeli lubicie piec ciastka, koniecznie sprawdźcie recepturę, z której korzystały nasze babcie. Ciasteczka maślane według babcinego przepisu zawsze wychodzą, są przyjemnie kruche i dosłownie rozpływają się w ustach. Oto najlepszy przepis na ciasteczka maślane jak u babci.
Z czego babcie robiły ciasteczka maślane?
Chociaż babciny przepis na ciasteczka maślane ma już dobre kilkadziesiąt lat, wszystkie niezbędne produkty są cały czas w sklepach. Babcie robiły ciasto na ciasteczka z prostych produktów. Kiedyś aby je kupić, potrzebne były kartki. Trzeba było też odstać swoje w kolejce. Dziś każdy ze składników dostępny jest na wyciągnięcie ręki. Można je kupić nawet w małych sklepach osiedlowych przez cały rok.
Co jest więc niezbędne, aby upiec domowe ciasteczka maślane według przepisu babci? Lista składników jest krótka. Znalazły się na niej:
- składniki sypkie – mąka pszenna, cukier puder, proszek do pieczenia, szczypta soli
- składniki mokre – masło, jajko, aromat waniliowy
Jak babcie piekły ciasteczka maślane?
Przepis na idealnie kruche i przepyszne ciasteczka maślane, z którego korzystały nasze babcie, nie jest trudny. Przygotowanie ciasta nie wymaga też dużo czasu. Wystarczy połączyć składniki w odpowiedniej kolejności. Dziś do wyrobienia ciasta można wykorzystać mikser lub robot planetarny. Babcie nie miały jednak takich urządzeń AGD i zawsze wyrabiały ciasto ręcznie.
Jak więc zrobić pyszne domowe ciasteczka maślane według przepisu babci? Zadanie jest łatwe i szybkie, a wrażenia smakowe na długo pozostają w pamięci. Wystarczy raz upiec znakomite maślane ciasteczka według tego przepisu, a więcej nie sięgnie się po inne receptury.
- 1. krok – utarcie masła z cukrem pudrem
- 2. krok – dodanie jajek i aromatu waniliowego
- 3. krok – połączenie masy maślanej z suchymi składnikami
- 4. krok – wyrobienie i rozwałkowanie ciasta
- 5. krok – wykrojenie ciasteczek
- 6. krok – upieczenie ciasteczek maślanych babci w piekarniku
Jak upiec ciasteczka maślane jak u babci?
W tym prostym przepisie babcine ciasteczka maślane piecze się w piekarniku. Surowe ciasto należy ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Trzeba zachować odstępy, aby ciasteczka nie skleiły się w czasie pieczenia. Następnie blachę wstawia się do gorącego piekarnika. Temperatura powinna wynosić 180 stopni C. Pieczenie trwa tylko 15 minut. W tym czasie ciasteczka maślane idealnie się upieką i staną się obłędnie kruche.
SKŁADNIKI
- 300 g mąki pszennej
- 200 g miękkiego masła
- 100 g cukru pudru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Masło utrzeć z cukrem pudrem na puch.
- Wbić jajko i wlać aromat waniliowy. Wymieszać.
- Wsypać mąkę i proszek do pieczenia. Wyrobić jednolite ciasto.
- Ciasto rozwałkować i za pomocą foremki wykroić okrągłe ciasteczka.
- Ułożyć je w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 15 minut, aż zaczną się rumienić na brzegach.
- Wyjąć i odstawić do ostygnięcia. Przechowywać w szczelnie zamykanym pojemniku.
- Podawać na deser lub jako słodką przekąskę w ciągu dnia.