Wyborne ciasteczka maślane piekę jak moja babcia. Zawsze się udają i są idealnie kruche

ciasteczka biedaka
Autor: Shutterstock Znakomite ciasteczka maślane to najlepszy słodki wypiek. Kosztują grosze i smakują pysznie.
łatwy
15 min
4

Dieta wegetariańska

Ciasteczka maślane są pyszne i łatwe do przygotowania w domu. Jeżeli lubicie piec ciastka, koniecznie sprawdźcie recepturę, z której korzystały nasze babcie. Ciasteczka maślane według babcinego przepisu zawsze wychodzą, są przyjemnie kruche i dosłownie rozpływają się w ustach. Oto najlepszy przepis na ciasteczka maślane jak u babci.

Z czego babcie robiły ciasteczka maślane?

Chociaż babciny przepis na ciasteczka maślane ma już dobre kilkadziesiąt lat, wszystkie niezbędne produkty są cały czas w sklepach. Babcie robiły ciasto na ciasteczka z prostych produktów. Kiedyś aby je kupić, potrzebne były kartki. Trzeba było też odstać swoje w kolejce. Dziś każdy ze składników dostępny jest na wyciągnięcie ręki. Można je kupić nawet w małych sklepach osiedlowych przez cały rok.

Co jest więc niezbędne, aby upiec domowe ciasteczka maślane według przepisu babci? Lista składników jest krótka. Znalazły się na niej:

  • składniki sypkie – mąka pszenna, cukier puder, proszek do pieczenia, szczypta soli
  • składniki mokre – masło, jajko, aromat waniliowy

Jak babcie piekły ciasteczka maślane?

Przepis na idealnie kruche i przepyszne ciasteczka maślane, z którego korzystały nasze babcie, nie jest trudny. Przygotowanie ciasta nie wymaga też dużo czasu. Wystarczy połączyć składniki w odpowiedniej kolejności. Dziś do wyrobienia ciasta można wykorzystać mikser lub robot planetarny. Babcie nie miały jednak takich urządzeń AGD i zawsze wyrabiały ciasto ręcznie.

Jak więc zrobić pyszne domowe ciasteczka maślane według przepisu babci? Zadanie jest łatwe i szybkie, a wrażenia smakowe na długo pozostają w pamięci. Wystarczy raz upiec znakomite maślane ciasteczka według tego przepisu, a więcej nie sięgnie się po inne receptury.

  • 1. krok – utarcie masła z cukrem pudrem
  • 2. krok – dodanie jajek i aromatu waniliowego
  • 3. krok – połączenie masy maślanej z suchymi składnikami
  • 4. krok – wyrobienie i rozwałkowanie ciasta
  • 5. krok – wykrojenie ciasteczek
  • 6. krok – upieczenie ciasteczek maślanych babci w piekarniku

Jak upiec ciasteczka maślane jak u babci?

W tym prostym przepisie babcine ciasteczka maślane piecze się w piekarniku. Surowe ciasto należy ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Trzeba zachować odstępy, aby ciasteczka nie skleiły się w czasie pieczenia. Następnie blachę wstawia się do gorącego piekarnika. Temperatura powinna wynosić 180 stopni C. Pieczenie trwa tylko 15 minut. W tym czasie ciasteczka maślane idealnie się upieką i staną się obłędnie kruche.

SKŁADNIKI

  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g miękkiego masła
  • 100 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Masło utrzeć z cukrem pudrem na puch.
  • Wbić jajko i wlać aromat waniliowy. Wymieszać.
  • Wsypać mąkę i proszek do pieczenia. Wyrobić jednolite ciasto.
  • Ciasto rozwałkować i za pomocą foremki wykroić okrągłe ciasteczka.
  • Ułożyć je w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 15 minut, aż zaczną się rumienić na brzegach.
  • Wyjąć i odstawić do ostygnięcia. Przechowywać w szczelnie zamykanym pojemniku.
  • Podawać na deser lub jako słodką przekąskę w ciągu dnia.
Masło - co warto o nim wiedzieć?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej