Jak rozpoznać dobre masło? Wybieranie i kupowanie masła
Bez masła trudno obyć się w kuchni: przydaje się do smarowania kanapek, do smażenia czy na kruche wypieki. Ale masło masłu nierówne! Jak zatem rozpoznać zdrowe, prawdziwe masło i odróżnić je od produktu masłopodobnego?
Spis treści
Dobre masło, czyli jakie?
Dobre, prawdziwe masło powinno być przede wszystkim tłuste. Ilość tłuszczu w maśle nie powinna być niższa niż 82-85%. Ale uwaga! Musi to być tłuszcz mleczny, w żadnym razie roślinny. Kupując masło, należy zatem dokładnie czytać etykiety opisujące skład produktu, zwłaszcza informacje napisane małym drukiem, bo tu może kryć się rozczarowanie. Jeśli np. w składzie produktu mamy, owszem, sporo tłuszczu, ale roślinnego, oznacza to, że mamy do czynienia nie z masłem, lecz z tzw. miksem tłuszczowym, które lepiej omijać. W składzie wyrobów masłopodobnych bywają bowiem też barwniki, zagęstniki, emulgatory i zbyt duża ilość wody.
Kupowanie masła: jak rozpoznać dobre masło?
Dobre masło na pewno nie powinno być bardzo tanie - na wyprodukowanie 1 kg masła potrzeba ok. 4 l tłustej śmietany. Jakość kostki masła 200 g w cenie poniżej 4 zł powinna się wydać podejrzana. Lepiej uważnie przeczytać skład!
Prawdziwe masło po wyjęciu z lodówki jest zawsze twarde i trudne do rozsmarowania.
Dobre masło ma jasny, prawie biały kolor i mleczny zapach (żółty kolor masła oznacza dodatek barwników).
Gdy roztopimy masło na ogniu, powinna się pojawić biała piana.
Kupując masło w sklepie, nie mamy niestety opcji sprawdzenia tych wszystkich właściwości. Ale pamiętajmy, że kostka dobrego masła powinna być twarda i mieć na opakowaniu napis "masło", a przede wszystkim odpowiednią zawartość tłuszczu mlecznego w składzie.