Coddura - włoski deser idealny na polską Wielkanoc. Poleca Stefano Terrazzino
2023-03-24

łatwy
30 min
10
Coddura to rodzaj tradycyjnych drożdżowych ciasteczek. Puszyste i słodkie ciasto otula tu jajka ugotowane na twardo, dlatego deser sprawdza się idealnie na wielkanocnym stole. Przepis na ten oryginalny wypiek zaprezentował Stefano Terrazzino w jednym z ostatnich odcinków DDTVN.
SKŁADNIKI
- 1 kg mąki
- 300 g cukru
- 200 g smalcu
- 4 jaka
- 180 ml mleka
- 8 g suchych drożdży
- skórka otarta z cytryny i pomarańczy
- 10 jajek do dekoracji
- kolorowa posypka do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- 10 jajek porządnie wyszorować, a następnie ugotować na twardo i wystudzić.
- Mąkę wymieszać z cukrem i drożdżami. Dodać miękki smalec i lekko podgrzane mleko.
- Zagnieść elastyczne i jednolite ciasto. Przykryć, odstawić na godzinę.
- Wyrośnięte ciasto rozwałkować na placek o grubości 1 cm i wykroić z niego 10 ciastek.
- Na każdym z nich połozy jajo, na wierzchu każdego jajka skrzyżować paski z resztek ciasta.
- Drugi koniec pasków przykleić od ciastka. Ciasteczka posmarować rozkłóconym jajkiem i udekorować posypką.
- Piec 25 minut w 200 st. C.
Sekret idealnego ciasta drożdżowego