Coddura - włoski deser idealny na polską Wielkanoc. Poleca Stefano Terrazzino

Coddura
Autor: Shutterstock/Instagram @ stefanoterrazzino Coddura to tradycyjne włoskie ciasteczka z... jajkiem na twardo.
łatwy
30 min
10

Coddura to rodzaj tradycyjnych drożdżowych ciasteczek. Puszyste i słodkie ciasto otula tu jajka ugotowane na twardo, dlatego deser sprawdza się idealnie na wielkanocnym stole. Przepis na ten oryginalny wypiek zaprezentował Stefano Terrazzino w jednym z ostatnich odcinków DDTVN. 

SKŁADNIKI

  • 1 kg mąki
  • 300 g cukru
  • 200 g smalcu
  • 4 jaka
  • 180 ml mleka
  • 8 g suchych drożdży
  • skórka otarta z cytryny i pomarańczy
  • 10 jajek do dekoracji
  • kolorowa posypka do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • 10 jajek porządnie wyszorować, a następnie ugotować na twardo i wystudzić.
  • Mąkę wymieszać z cukrem i drożdżami. Dodać miękki smalec i lekko podgrzane mleko.
  • Zagnieść elastyczne i jednolite ciasto. Przykryć, odstawić na godzinę.
  • Wyrośnięte ciasto rozwałkować  na placek o grubości 1 cm i wykroić z niego 10 ciastek.
  • Na każdym z nich połozy jajo, na wierzchu każdego jajka skrzyżować paski z resztek ciasta.
  • Drugi koniec pasków przykleić od ciastka. Ciasteczka posmarować rozkłóconym jajkiem i udekorować posypką.
  • Piec 25 minut w 200 st. C. 
Sekret idealnego ciasta drożdżowego
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej