Wystarczą 4 składniki, 20 minut i gotowe. Ciastka francuskie z ananasem to hit
2023-02-10

łatwy
25 min
4
Dieta wegetariańska
Ciastka francuskie z ananasem to propozycja na słodką przekąskę, która pięknie się prezentuje i pysznie smakuje. Przygotowanie ciastek jest bardzo szybkie i w takim samym tempie znikają z talerzyków deserowych. Sprawdzony przepis na obłędne ciasteczka ananasowe już czeka.
Przepis na ciastka francuskie z ananasem
- To łatwy przepis na ciasto francuskie w słodkiej wersji. Ciastka robi się w kilku łatwych krokach.
- Przygotowanie ciastek z ananasem jest bardzo szybkie. Wystarczy pokroić ciasto, ułożyć na nim odsączonego z syropu ananasa i upiec. W sumie robi się je w pół godziny.
- Na liście składników znajdują się łatwo dostępne i niedrogie produkty. Są w sklepach przez cały rok.
- Ciasto francuskie powinno mieć temperaturę pokojową.
- Zamiast plastrów ananasa można użyć jabłek, brzoskwiń lub gruszek.
- Ciastka francuskie wzbogacą wisienki koktajlowe, ulubiony gęsty dżem lub płatki migdałowe. Przyjemnym akcentem są też listki mięty.
- Upieczone i ostudzone ciastka warto posypać cukrem pudrem.
Kiedy podawać ciastka francuskie z ananasem?
Ta słodka przekąska z ciasta francuskiego to propozycja, którą warto zapisać. Dzięki temu, że ciastka robi się tak szybko, są deserem w stylu „last minute”. Można serwować je na podwieczorek, słodką kolację lub zabrać ze sobą na wynos i zjeść w towarzystwie kawy lub herbaty. Ciastka z ananasem na pewno przypadną do gustu najmłodszym. To dobry pomysł na słodkie danie podczas kinder party.
SKŁADNIKI
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 8 krążków ananasa w syropie
- 1 żółtko
- 1 łyżka mleka
- cukier puder
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Plastry ananasa przełożyć na sitko i odstawić, aby dobrze odciekły z syropu.
- Płat ciasta francuskiego rozwinąć i ułożyć na desce. Za pomocą noża lub radełka pokroić na kwadraty. Przełożyć je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Na każdym kwadracie ułożyć plaster ananasa. Ciasto posmarować roztrzepanym żółtkiem z mlekiem.
- Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 20 minut. Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia.
- Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Ananas – dlaczego warto go jeść?