Wystarczą 4 składniki, 20 minut i gotowe. Ciastka francuskie z ananasem to hit

ciastka francuskie z ananasem
Autor: Shutterstock, Shutterstock
łatwy
25 min
4

Dieta wegetariańska

Ciastka francuskie z ananasem to propozycja na słodką przekąskę, która pięknie się prezentuje i pysznie smakuje. Przygotowanie ciastek jest bardzo szybkie i w takim samym tempie znikają z talerzyków deserowych. Sprawdzony przepis na obłędne ciasteczka ananasowe już czeka.

Przepis na ciastka francuskie z ananasem

  • To łatwy przepis na ciasto francuskie w słodkiej wersji. Ciastka robi się w kilku łatwych krokach.
  • Przygotowanie ciastek z ananasem jest bardzo szybkie. Wystarczy pokroić ciasto, ułożyć na nim odsączonego z syropu ananasa i upiec. W sumie robi się je w pół godziny.
  • Na liście składników znajdują się łatwo dostępne i niedrogie produkty. Są w sklepach przez cały rok.
  • Ciasto francuskie powinno mieć temperaturę pokojową.
  • Zamiast plastrów ananasa można użyć jabłek, brzoskwiń lub gruszek.
  • Ciastka francuskie wzbogacą wisienki koktajlowe, ulubiony gęsty dżem lub płatki migdałowe. Przyjemnym akcentem są też listki mięty.
  • Upieczone i ostudzone ciastka warto posypać cukrem pudrem.

Kiedy podawać ciastka francuskie z ananasem?

Ta słodka przekąska z ciasta francuskiego to propozycja, którą warto zapisać. Dzięki temu, że ciastka robi się tak szybko, są deserem w stylu „last minute”. Można serwować je na podwieczorek, słodką kolację lub zabrać ze sobą na wynos i zjeść w towarzystwie kawy lub herbaty. Ciastka z ananasem na pewno przypadną do gustu najmłodszym. To dobry pomysł na słodkie danie podczas kinder party.

SKŁADNIKI

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 8 krążków ananasa w syropie
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka mleka
  • cukier puder

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Plastry ananasa przełożyć na sitko i odstawić, aby dobrze odciekły z syropu.
  • Płat ciasta francuskiego rozwinąć i ułożyć na desce. Za pomocą noża lub radełka pokroić na kwadraty. Przełożyć je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Na każdym kwadracie ułożyć plaster ananasa. Ciasto posmarować roztrzepanym żółtkiem z mlekiem.
  • Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 20 minut. Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia.
  • Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Ananas – dlaczego warto go jeść?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej