Szybkie pierniczki na szklanki. Przepis na korzenne ciasteczka na Boże Narodzenie
Dieta wegetariańska
Jak upiec szybkie pierniczki? Wystarczy mieć dobry i sprawdzony przepis, dzięki któremu korzenne ciasteczka wyjdą pierwsza klasa. Ich przygotowanie jest bardzo proste. Składniki odmierza się szklanką i nawet mikser nie jest potrzebny. Poznajcie prosty przepis na szybkie pierniczki na szklanki, które sprawdzą się podczas zbliżających się świąt Bożego Narodzenia.
Szybkie pierniczki na szklanki – z czego zrobić?
Do przygotowania pysznych domowych pierniczków wykorzystuje się produkty, które można bez problemu kupić w prawie każdym sklepie spożywczym. Są nie drogie, a teraz można dostać je w promocyjnych cenach. Co więc jest potrzebne do zrobienia szybkich pierniczków na szklanki?
Lista składników obejmuje takie produkty jak:
- mąka pszenna
- masło
- jajko
- cukier puder
- miód
- kakao
- przyprawa do piernika
- soda oczyszczona
Jak zrobić szybkie pierniczki na szklanki?
Przepis na aromatyczne domowe ciasteczka korzenne jest łatwy. Do przygotowania ciasta nie jest nawet potrzebny mikser. Składniki odmierza się za pomocą szklanki, łyżki i łyżeczki. Jak więc zrobić aromatyczne szybkie pierniczki według przepisu na szklanki?
Przygotowanie szybkich pierniczków na Boże Narodzenie jest proste, a przepis składa się z kilku kroków:
- 1. krok – wyrobienie ciasta
- 2. krok – rozwałkowanie ciasta
- 3. krok – wykrojenie pierniczków
- 4. krok – upieczenie pierniczków
- 5. krok – udekorowanie pierniczków
Jak podawać szybkie pierniczki na szklanki?
Pyszne i aromatyczne pierniczki na szklanki to pomysł na słodką przekąskę na święta Bożego Narodzenia. Ich smakiem i korzennym aromatem będą zachwyceni wszyscy goście. Dzięki temu, że pierniczki robi się tak szybko i prosto, można upiec je nawet w ostatniej chwili. Zaraz po upieczeniu można rozkoszować się ich smakiem, ponieważ nie trzeba czekać, aż pierniczki zmiękną.
Szybkie pierniczki pysznie smakują same. Przed podaniem można udekorować je lukrem lub polewą czekoladową. To przyjemny dodatek do kawy i herbaty oraz świątecznego kompotu z suszu owocowego.
Dodatkową zaletą tego przepisu jest to, że pyszne pierniczki na szklanki można zapakować w torebki ze świątecznym motywem i dodać do prezentów pod choinkę.
SKŁADNIKI
- 2 szklanki mąki pszennej typ 450
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 100 g masła
- 1/4 szklanki płynnego miodu
- 1 jajko
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miski przesiać mąkę i wsypać cukier puder, przyprawę do piernika, kakao i sodę. Wbić jajka i dodać masło. Wlać miód. Wymieszać, a następnie energicznie wyrobić gładkie ciasto.
- Ciasto podzielić na 3 równe części. Każdą z nich rozwałkować na placek o grubości około 3 cm. Za pomocą foremek lub szklanki wycinać ciasteczka.
- Pierniczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 10 minut.
- Wyjąć, odstawić do ostygnięcia i udekorować lukrem lub polewą czekoladową.
- Podawać podczas świąt Bożego Narodzenia.