Jak zrobić lukier do pierniczków? [przepis]

2021-12-04
Jak zrobić lukier do pierniczków? [przepis + WIDEO]
Autor: Shutterstock Lukier do pierniczków oprócz funkcji dekoracyjnej, zapobiega ich wysychaniu
łatwy
15 min
4

Lukier z cukru pudru to smaczna i popularna polewa domowych wypieków. Pięknie ozdobimy nim sernik, jabłecznik i placek drożdżowy, pączki, ciemne torty, a zwłaszcza pierniczki na Boże Narodzenie. Sprawdź, jak zrobić pyszny i efektowny lukier do pierniczków.

Lukier do pierniczków nie tylko biały

Lukier, którym ozdobimy pierniczki, nie musi być biały. Ciasteczka i pierniczki uzyskają dodatkowe walory wizualne i smakowe, jeśli do lukru dodamy kolorowe barwniki spożywcze, bez problemu dostępne w sklepach. Lukier można zabarwić też domowymi sposobami. Aby uzyskać czerwony lukier, należy dodać sok porzeczkowy, żurawinowy lub malinowy, zielony - sok ze szpinaku, pomarańczowy – z marchwi. Zamiast trzech łyżek wody dodajemy wtedy tę samą proporcję soku.

Glazura zamiast lukru

Aby przygotować glazurę potrzebujemy 2 białka, 1 szklankę cukru pudru i sok z 1 cytryny. Wystarczy wszystkie składniki ucierać przez ok. 15 minut. Glazurę wylewamy na zimne wypieki.

Polewa mleczno-waniliowa

Zagotowujemy 1 szklankę cukru pudru z ½ szklanki mleka, 1 opakowaniem cukru waniliowego i 2 łyżkami masła i na małym ogniu trzymamy jeszcze około dwóch minut, ciągle mieszając, by masa się nie przypaliła. Wypieki smarujemy ciepłym, ale już gęstniejącym lukrem.

Sprawdź również:

Piernik staropolski - tradycyjny przepis na piernik dojrzewający

Pierniczki toruńskie

Pierniczki z żurawiną

SKŁADNIKI

  • 30 dag cukru pudru
  • 3 łyżki wody
  • 1 dojrzała cytryna
  • olejek waniliowy lub pomarańczowy
  • opcjonalnie: rum albo miodówka

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cytrynę wyciskamy, aby otrzymać 3 łyżki soku.
  • Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy ze sobą tak długo, aż uzyskamy jednorodną masę, po czym dodajemy aromatyczny olejek, najlepiej waniliowy lub pomarańczowy.
  • Wszystko ponownie mieszamy, w trakcie możemy dodać też kilka kropel rumu lub miodówki. Jeśli lukier wychodzi nam za rzadki, zagęszczamy go większą ilością cukru pudru.
Beszamel - lukier, który nie spływa