Szybkie ciasto z truskawkami i rabarbarem - łatwy przepis!
Dieta wegetariańska
Sezon na truskawki i rabarbar nie trwa długo, dlatego warto maksymalnie go wykorzystać. Ciasto z truskawkami i rabarbarem nie musi być bardzo skomplikowane, co udowadnia poniższy przepis.
SKŁADNIKI
- 300 g rabarbaru
- 200 g truskawek
- 185 g masła
- 3 jajka
- 90 g mąki
- 230 g drobnego cukru
- cukier puder do posypania
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rabarbar obierz i pokrój na plasterki grubości ok. 5 mm.
- Pokrojony rabarbar przełóż do miski i posyp cukrem (mniej więcej 1/3 cukru). Mieszaj co jakiś czas, aż zacznie puszczać soki. Następnie dokładnie odsącz rabarbar.
- Dodaj do odsączonego rabarbaru pokrojone w kostkę truskawki.
- Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
- Utrzyj masło z cukrem (1/3) oraz ekstraktem waniliowym na puszystą masę.
- Powoli dodaj jajka w równych odstępach czasu, dokładnie miksując. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość przełóż do wcześniej ubitej masy i powoli wymieszaj.
- Następnie wyłóż ciasto na blachę, ułóż warstwę rabarbaru z truskawkami i oprósz cukrem (1/3). Ciasto piecz około 30 minut, w momencie kiedy się zarumieni, wyciągnij.
- Gdy ciasto lekko ostygnie, możesz je dodatkowo posypać cukrem pudrem.
Sprawdź też przepisy na desery z rabarbarem:
Rabarbar na ciepło z lodami - wyśmienity deser słodko-kwaśny
Rabarbar w cieście francuskim - prosty przepis na wiosenny deser
Amerykański placek z rabarbarem
Ciasto rabarbarowe na kruchym spodzie z bezą orzechową
Polecamy również inne dania z rabarbarem:
Kolendrowe gołąbki w liściach rabarbaru, czyli dolmades trochę inaczej
Pieczone buraki z rabarbarem, mozzarellą i octem balsamicznym
Pierogi z rabarbarem - pomysł na pierwsze w sezonie pierogi z owocami
Zobacz też naszą galerię na ulubione ciasta z truskawkami