Ten przepis na batoniki granola stał się hitem. Wystarczy kilka składników

Ten przepis na batoniki granola stał się hitem. Wystarczy kilka składników
Autor: Shutterstock
łatwy
10 min
10

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Zamiast kupować je w sklepie, przygotuj samodzielnie w domu. Proste do przygotowania batoniki granola, które idealnie sprawdzą się jako zdrowe śniadanie czy przekąska to wybór idealny nie tylko dla osób dbających o linię. Wystarczy kilka chwil, by przygotować te przepyszne domowe batoniki.

Batoniki w kilku krokach. Każdy się będzie nimi zajadał

Batoniki granola? Nie kupuj ich! Zamiast tego prosto przygotuj je w domu. Wystarczy kilka prostych składników, by móc rozkoszować się niesamotnym smakiem tych zdrowych batonów. Są proste w przygotowaniu i nie wymagają żadnych specjalnych produktów czy umiejętności.

A co najlepsze? Są całkowicie wegańskie i można je łatwo modyfikować. Dodajemy swoje ulubione orzechy i suszone owoce. Te batoniki mają być dla nas i smakować dokładnie tak, jak sobie wymyślimy. Jeśli chcemy możemy na przykład dodać odrobinę cynamonu czy kakao do samku.

Różne sposoby przygotowania. Smakołyki w różnych krokach

Ciekawostką jest, że zamiast chłodzenia, możemy nasze batoniki również upiec. Wystarczy włożyć je do piekarnika na około 12 minut w 180 stopniach. Wyjdą wówczas o wiele bardziej chrupiące. Jeśli chcemy jednak przygotować je na szybko, możemy na 30 minut wrzucić je również do zamrażarki.

Te batoniki to świetny pomysł na śniadanie, drugie śniadanie i przekąskę. Są proste w przygotowaniu, świetnie smakują i można je dopasować do własnych potrzeb. Rozpłyń się w tym zdrowym smaku.

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 1/2 szklanki rozdrobnionych orzechów
  • 1/2 szklanki nasion (np. słonecznika, dyni, sezamu lub chia)
  • 1/2 szklanki ulubionych suszonych owoców 
  • 1/3 szklanki syropu klonowego
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli
  • opcjonalnie: 50 g gorzkiej czekolady

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
  • Na blachę przekładamy płatki owsiane i posiekane orzechy.
  • Podpiekamy około 10 minut.
  • W rondelki podgrzewamy syrop klonowy, masło orzechowe  i wanilię.
  • Do miski dodajemy wszystkie składniki włącznie z ciepłą masą klonową.
  • Całość dokładnie i ostrożnie mieszamy.
  • Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Całość dobrze ugniatamy, by batony się nie rozpadały.
  • Wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny.
  • Wyjmujemy z formy i kroimy na batony.
  • Opcjonalnie możemy polać nasze batoniki rozpuszczoną czekoladą
W formie 24: owoce i warzywa najbardziej skażone pestycydami
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej