Ten przepis na batoniki granola stał się hitem. Wystarczy kilka składników

Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Zamiast kupować je w sklepie, przygotuj samodzielnie w domu. Proste do przygotowania batoniki granola, które idealnie sprawdzą się jako zdrowe śniadanie czy przekąska to wybór idealny nie tylko dla osób dbających o linię. Wystarczy kilka chwil, by przygotować te przepyszne domowe batoniki.
Batoniki w kilku krokach. Każdy się będzie nimi zajadał
Batoniki granola? Nie kupuj ich! Zamiast tego prosto przygotuj je w domu. Wystarczy kilka prostych składników, by móc rozkoszować się niesamotnym smakiem tych zdrowych batonów. Są proste w przygotowaniu i nie wymagają żadnych specjalnych produktów czy umiejętności.
A co najlepsze? Są całkowicie wegańskie i można je łatwo modyfikować. Dodajemy swoje ulubione orzechy i suszone owoce. Te batoniki mają być dla nas i smakować dokładnie tak, jak sobie wymyślimy. Jeśli chcemy możemy na przykład dodać odrobinę cynamonu czy kakao do samku.
Różne sposoby przygotowania. Smakołyki w różnych krokach
Ciekawostką jest, że zamiast chłodzenia, możemy nasze batoniki również upiec. Wystarczy włożyć je do piekarnika na około 12 minut w 180 stopniach. Wyjdą wówczas o wiele bardziej chrupiące. Jeśli chcemy jednak przygotować je na szybko, możemy na 30 minut wrzucić je również do zamrażarki.
Te batoniki to świetny pomysł na śniadanie, drugie śniadanie i przekąskę. Są proste w przygotowaniu, świetnie smakują i można je dopasować do własnych potrzeb. Rozpłyń się w tym zdrowym smaku.
SKŁADNIKI
- 2 szklanki płatków owsianych
- 1/2 szklanki rozdrobnionych orzechów
- 1/2 szklanki nasion (np. słonecznika, dyni, sezamu lub chia)
- 1/2 szklanki ulubionych suszonych owoców
- 1/3 szklanki syropu klonowego
- 2 łyżki masła orzechowego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
- opcjonalnie: 50 g gorzkiej czekolady
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
- Na blachę przekładamy płatki owsiane i posiekane orzechy.
- Podpiekamy około 10 minut.
- W rondelki podgrzewamy syrop klonowy, masło orzechowe i wanilię.
- Do miski dodajemy wszystkie składniki włącznie z ciepłą masą klonową.
- Całość dokładnie i ostrożnie mieszamy.
- Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Całość dobrze ugniatamy, by batony się nie rozpadały.
- Wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny.
- Wyjmujemy z formy i kroimy na batony.
- Opcjonalnie możemy polać nasze batoniki rozpuszczoną czekoladą