Granola orzechowo-kokosowa. Idealna na śniadanie zamiast owsianki

granola orzechowo-kokosowa
Autor: Shutterstock Granola orzechowo-kokosowa to energetyczne śniadanie lub zdrowa przekąska.
łatwy
30 min
4

Dieta wegetariańska

Granola to ciekawa i zdrowa propozycja na śniadanie. To doskonała alternatywa dla owsianki. Jej przygotowanie jest proste, a smak i aromat urzeka. Pysznie smakuje z jogurtem i mlekiem. Dodaje energii i zapewnia dobry humor na cały dzień. Oto łatwy przepis na pyszną i zdrową granolę orzechowo-kokosową.

Czy granola jest zdrowa?

Domowa granola zawiera wiele cennych składników odżywczych, witamin i minerałów. Jest bogata w błonnik, który zapewnia uczucie sytości. Wszystkie składniki, które wykorzystuje się w przepisie na granolę orzechowo-kokosową, są bogate w witaminy, minerały i zdrowe tłuszcze. To niezbędne substancje, które zapewniają prawidłową pracę całego organizmu.

Z czego zrobić domową granolę?

Na sklepowych półkach można znaleźć opakowania z granolą z rożnymi dodatkami. Gotowe produkty są jednak dość drogie, dlatego warto skorzystać z tego przepisu i zrobić granolę w domu. W tym prostym przepisie wykorzystuje się produkty, które są łatwo dostępne przez cały rok. Na liście potrzebnych składników znalazły się więc:

Jak zrobić granolę orzechowo-kokosową?

Przepis na domową granolę z kokosem i orzechami jest bardzo łatwy. Niczego nie trzeba kroić, gotować, ani miksować. Najpierw miesza się składniki suche, czyli płatki owsiane, wiórki i płatki kokosowe, nerkowce, suszone owoce oraz cynamon. Drugim krokiem jest wymieszanie składników mokrych, a następnie połączenie ich z suchymi. Tak przygotowane składniki przekłada się na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawia do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C. Czas pieczenia wynosi 20 minut. W połowie warto zamieszać granolę, aby się nie przypaliła.

Z czym jeść granolę orzechowo-kokosową?

Pyszna i pełna zdrowych składników granola orzechowo-kokosowa to pomysł na ciekawe śniadanie. Świetnie smakuje z jogurtem naturalnym lub greckim oraz owocami. Doskonale łączy się z mlekiem, także tym roślinnym. Granolę można też podjadać bez żadnych dodatków jako przekąskę między posiłkami. Z domowej granoli można też zrobić pyszne i zdrowe batoniki. Granola orzechowo-kokosowa wzbogaci desery i ciasta.

Jak przechowywać granolę?

Aby granola na długi czas zachowała świeżość i wszystkie składniki odżywcze, należy odpowiednio ją przechowywać. Po upieczeniu należy odstawić ją do całkowitego ostygnięcia. Do granoli najlepszy jest duży szklany słoik ze szczelną pokrywką. Należy przechowywać go w chłodnym i zaciemnionym miejscu jak szafka kuchenna. Domową granolę orzechowo-kokosową najlepiej zjeść w ciągu dwóch tygodni.

SKŁADNIKI

  • 250 g płatków owsianych
  • 150 g płatków kokosowych
  • 150 g posiekanych orzechów nerkowca
  • 150 g płynnego miodu
  • 80 g roztopionego oleju kokosowego
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 50 g suszonych owoców
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • szczypta cynamonu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miski przesypać płatki owsiane, płatki kokosowe, posiekane orzechy, suszone owoce i wiórki kokosowe oraz szczyptę cynamonu. Wymieszać.
  • W drugiej misce wymieszać olej kokosowy, miód i ekstrakt waniliowy. Wymieszać.
  • Do składników suchych wlać składniki mokre i dokładnie wymieszać.
  • Masę równomiernie wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C i piec około 20 minut. Od czasu do czasu zamieszać.
  • Podawać na śniadanie z mlekiem lub jogurtem oraz owocami.
Dlaczego warto jeść orzechy?
Anna Szulc-Górska
więcej