Granola orzechowo-kokosowa. Idealna na śniadanie zamiast owsianki
Dieta wegetariańska
Granola to ciekawa i zdrowa propozycja na śniadanie. To doskonała alternatywa dla owsianki. Jej przygotowanie jest proste, a smak i aromat urzeka. Pysznie smakuje z jogurtem i mlekiem. Dodaje energii i zapewnia dobry humor na cały dzień. Oto łatwy przepis na pyszną i zdrową granolę orzechowo-kokosową.
Czy granola jest zdrowa?
Domowa granola zawiera wiele cennych składników odżywczych, witamin i minerałów. Jest bogata w błonnik, który zapewnia uczucie sytości. Wszystkie składniki, które wykorzystuje się w przepisie na granolę orzechowo-kokosową, są bogate w witaminy, minerały i zdrowe tłuszcze. To niezbędne substancje, które zapewniają prawidłową pracę całego organizmu.
Z czego zrobić domową granolę?
Na sklepowych półkach można znaleźć opakowania z granolą z rożnymi dodatkami. Gotowe produkty są jednak dość drogie, dlatego warto skorzystać z tego przepisu i zrobić granolę w domu. W tym prostym przepisie wykorzystuje się produkty, które są łatwo dostępne przez cały rok. Na liście potrzebnych składników znalazły się więc:
- płatki owsiane
- płatki i wiórki kokosowe
- orzechy nerkowca
- olej kokosowy
- miód
- suszone owoce
- cynamon
- ekstrakt waniliowy
Jak zrobić granolę orzechowo-kokosową?
Przepis na domową granolę z kokosem i orzechami jest bardzo łatwy. Niczego nie trzeba kroić, gotować, ani miksować. Najpierw miesza się składniki suche, czyli płatki owsiane, wiórki i płatki kokosowe, nerkowce, suszone owoce oraz cynamon. Drugim krokiem jest wymieszanie składników mokrych, a następnie połączenie ich z suchymi. Tak przygotowane składniki przekłada się na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawia do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C. Czas pieczenia wynosi 20 minut. W połowie warto zamieszać granolę, aby się nie przypaliła.
Z czym jeść granolę orzechowo-kokosową?
Pyszna i pełna zdrowych składników granola orzechowo-kokosowa to pomysł na ciekawe śniadanie. Świetnie smakuje z jogurtem naturalnym lub greckim oraz owocami. Doskonale łączy się z mlekiem, także tym roślinnym. Granolę można też podjadać bez żadnych dodatków jako przekąskę między posiłkami. Z domowej granoli można też zrobić pyszne i zdrowe batoniki. Granola orzechowo-kokosowa wzbogaci desery i ciasta.
Jak przechowywać granolę?
Aby granola na długi czas zachowała świeżość i wszystkie składniki odżywcze, należy odpowiednio ją przechowywać. Po upieczeniu należy odstawić ją do całkowitego ostygnięcia. Do granoli najlepszy jest duży szklany słoik ze szczelną pokrywką. Należy przechowywać go w chłodnym i zaciemnionym miejscu jak szafka kuchenna. Domową granolę orzechowo-kokosową najlepiej zjeść w ciągu dwóch tygodni.
SKŁADNIKI
- 250 g płatków owsianych
- 150 g płatków kokosowych
- 150 g posiekanych orzechów nerkowca
- 150 g płynnego miodu
- 80 g roztopionego oleju kokosowego
- 50 g wiórków kokosowych
- 50 g suszonych owoców
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- szczypta cynamonu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miski przesypać płatki owsiane, płatki kokosowe, posiekane orzechy, suszone owoce i wiórki kokosowe oraz szczyptę cynamonu. Wymieszać.
- W drugiej misce wymieszać olej kokosowy, miód i ekstrakt waniliowy. Wymieszać.
- Do składników suchych wlać składniki mokre i dokładnie wymieszać.
- Masę równomiernie wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C i piec około 20 minut. Od czasu do czasu zamieszać.
- Podawać na śniadanie z mlekiem lub jogurtem oraz owocami.