Orzechy nerkowca - jakie mają właściwości? Dlaczego warto je jeść?
Orzechy nerkowca według powszechnej opinii są najsmaczniejsze na świecie. I nic w tym dziwnego, ponieważ są delikatne i słodkie w smaku, miękkie oraz niezwykle sycące. Oprócz niekwestionowanych walorów smakowych orzechy nerkowca posiadają również wiele właściwości zdrowotnych - sprawdź jakich.
Spis treści
- Orzechy nerkowca - czym są?
- Zastosowanie w kuchni
- Co zawierają migdały?
- Orzechy nerkowca - właściwości
- Orzechy nerkowca chronią przed zachorowaniem na cukrzycę typu 2
- Orzechy nerkowca - jak kupować?
- Dlaczego warto jeść orzechy?
- Jak przechowywać orzechy, żeby nie spleśniały?
Orzechy nerkowca - czym są?
Orzechy nerkowca to owoce nerkowca zachodniego, znanego również jako nanercz zachodni, który jest bliskim krewnym mango oraz pistacji. Drzewo to pochodzi z obszarów tropikalnych Ameryki Południowej Wietnamu i Indii. Głównym krajem eksportowym jest Brazylia. Orzechy nerkowca zawdzięczają swoją nazwę kształtowi, który przypomina nerkę. Są bardzo miękkie, dlatego z ich jedzeniem nikt nie powinien mieć problemów. Charakteryzują się słodkim, delikatnym smakiem.
Orzechy uprawiane w Brazylii są większe i bardziej miękkie oraz słodsze, natomiast odmiana afrykańska jest bardziej chrupiąca.
Zastosowanie w kuchni
Orzechy nerkowca można zjadać jako samoistną przekąskę, albo w towarzystwie różnych przypraw. Obecnie produkuje się również czyste, naturalne masło nerkowca, które jest tak samo zdrowe jak orzechy. Te niezwykłe nasiona są niezastąpionym składnikiem indyjskiego curry, owisanek, musli oraz likieru kaju. Orzechy nerkowca warto dodawać również do różnego rodzaju sałatek - zarówno tych na słodko, jak i wytrawnych - oraz dań mięsnych.
Co zawierają migdały?
- Białka - proteiny, które są głównym budulcem kości.
- Witamina A - jest niezbędna w procesie widzenia, wpływa na podniesienie odporności;
- Witamina E - "witamina młodości", przeciwdziała starzeniu, posiada właściwości antyoksydacyjne i zapobiega miażdżycy.
- Witamina D - wpływa na zdrowie kości i zębów;
- Wapń - budulec zębów i kości, który zapewnia ich prawidłową twardość.
- Fosfor - pierwiastek, który zapewnia zdrowe i mocne kości.
- Żelazo - obniża poziom cholesterolu, wpływa na układ nerwowy, chroni przed depresją.
- Potas - można go znaleźć niemal we wszystkich komponentach codziennej diety, ma duży wpływ na przemianę węglowodanów i syntezę białka.
- Miedź - pierwiastek życia, naturalny budulec ludzkiego organizmu.
- Kwas gamma linolenowy - wielonienasycony kwas tłuszczowy z grupy omega-6 o działaniu przeciwzapalnym.
- Magnez - usprawnia pracę mózgu, ma działanie antystresowe, ma duży wpływ na prawidłową pracę mięśni.
Orzechy nerkowca - właściwości
- Zapobiegają rozwojowi cukrzycy typu 2;
- Wspomagają przemianę materii i odchudzanie;
- Są przyjazne dla diabetyków - mają indeks glikemiczny 15;
- Zapobiegają powstawaniu nowotworów;
- Obniżają poziom złego cholesterolu LDL;
- Chronią przed chorobami wieńcowymi;
- Poprawiają samopoczucie;
- Nie tuczą;
- Regulują przemianę materii;
- Regulują pracę mięśni;
Orzechy nerkowca chronią przed zachorowaniem na cukrzycę typu 2
Jak dowiedli naukowcy z Uniwersytetu w Montrealu (Kanada) oraz Uniwersytetu w Jaunde (Kamerun) substancje zawarte w orzechach nerkowca regulują proces wchłaniania się glukozy przez mięśnie organizmu człowieka. Proces ten poprawia wrażliwość tkanek na insulinę. Podobnym badaniom zostały poddane również inne rośliny, jednak bez zadowalającego efektu.
Orzechy nerkowca - jak kupować?
Orzechy nerkowca można obecnie dostać w każdym supermarkecie zarówno w wersji paczkowanej jak i na wagę. Warto kupować te pierwsze, ponieważ są one odcięte od dostępu światła i powietrza, a dzięki temu dłużej utrzymują swoje wartości zdrowotne. Jeżeli jednak decydujemy się na zakup orzechów na wagę, warto dokładnie sprawdzić, czy nie są one pokryte żadnym nalotem, ani nie są zjełczałe.