Berberys – zapomniany owoc o wielkiej mocy. Dlaczego warto go jeść?
Berberys zwyczajny to niepozorny krzew, którego czerwone, kwaśne owoce kryją ogrom prozdrowotnych właściwości. Od wieków wykorzystywany w medycynie ludowej, dziś wraca do łask jako naturalne wsparcie odporności, serca i trawienia. Z berberysu przygotujesz nie tylko syropy i nalewki, ale też dżemy i herbatki pełne witamin i antyoksydantów – to prawdziwy superfood z naszych ogrodów.

Berberys - zbiory
Korę berberysu zbieramy z młodych, 2-3 letnich gałęzi, wiosną; liście berberysu zbieramy w maju lub czerwcu; owoce berberysu w sierpniu lub wrześniu, gdy nabiorą jaskrawo-czerwonej barwy. Plony suszymy w miejscach zacienionych i przewiewnych, lub w suszarni w temp. 40 st.C; owoce – początkowo w temp. 30 st.C
Berberys - właściwości
Berberys stosuje się w leczeniu schorzeń przewodu pokarmowego (zaburzenia trawienia, brak łaknienia, zapalenie wątroby, kamica żółciowa, zahamowanie wytwarzania żółci) oraz układu moczowego, np. kamica nerkowa. Pomocny jest też w leczeniu zaziębień, stanów gorączkowych, reumatyzmu, jak również przy niedokrwistości.
Berberys - stosowanie
Odwar owoców z berberysu: 1 łyżkę rozdrobnionych suszonych owoców zalewamy szklanką wrzącej wody, gotujemy na małym ogniu pod przykryciem 3 min. Przecedzamy, pijemy pół szklanki 2 razy dziennie po jedzeniu.
Napar z kory berberysu: pół łyżeczki surowca zalewamy szklanką wrzątku, odstawiamy na 10 minut, pijemy 1-2 łyżki 2-3 razy dziennie między posiłkami.
Uwaga! Leczenie korą berberysu powinno się odbywać pod kontrolą lekarza.
W kuchni: Z liści berberysu sporządzamy dżemy, konfitury, galaretki, wyciągi alkoholowe i wódki deserowe.