Bataty, pataty, słodkie ziemniaki: co to jest? Właściwości batatów i zastosowanie kulinarne

2021-09-28 10:53

Bataty, inaczej pataty, to rośliny nazywane słodkimi ziemniakami. Bataty pochodzą z Ameryki Południowej i Środkowej, ale uprawiane są w różnych częściach świata. Sprawdź, jakie właściwości mają bataty oraz jakie jest ich zastosowanie w kuchni.

Bataty, pataty, słodkie ziemniaki: co to jest? Właściwości batatów i zastosowanie kulinarne
Autor: Shutterstock Bataty to bardzo zdrowe bulwy o wszechstronnym zastosowaniu kulinarnym

Spis treści

  1. Bataty: co to za roślina?
  2. Właściwości batatów
  3. Zastosowanie kulinarne patatów
  4. Spróbuj batatów - oto nasze propozycje!
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?

Bataty: co to za roślina?

Bataty to bulwy rośliny wilec ziemniaczany, która przynależy do rodziny powojowatych (i pięknie kwitnie!). Są słodkie w smaku, dlatego na zasadzie zewnętrznego podobieństwa do kartofli zyskały miano słodkich ziemniaków.

Właściwości batatów

Pataty zawierają dużo witamin: A, C, B6, PP, białka i błonnika. Mają też żelazo, potas, miedź i mangan. Są zdrowe i niskokaloryczne - 100 g batatów to tylko 85 kcal. Zawarte w nich enzymy rozkładają skrobię do cukrów, dzięki czemu jej ilość jest prawie zerowa. Zawierają śladowe ilości tłuszczu.

Bataty obniżają poziom cholesterolu we krwi, wzmacniają odporność, a duża ilość beta-karotenu poprawia wygląd skóry. Chronią przed chorobami oczu i układu krążenia, astmą, osteoporozą.

Zastosowanie kulinarne patatów

Pataty można dodawać do zapiekanek, zup, sałatek a także zrobić z nich pyszne frytki. Wytwarza się z nich również mąkę, płatki, skrobię i alkohol.

Kupując bataty, sprawdzajmy, czy mają całą skórkę - nie powinna być ona popękana. Wybieramy sztuki jędrne o gładkiej, suchej skórce. Możemy je przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu w temp. do 12 st. C., ale nie w lodówce. Nie przetrzymujemy ich dłużej niż miesiąc.

Spróbuj batatów - oto nasze propozycje!

Bataty z grilla: najlepszy pomysł na grillowane słodkie ziemniaki

Pyszne bataty faszerowane: oryginalne danie za niewielkie pieniądze

Pieczone bataty: przepis na słodkie ziemniaki hasselback

Pieczone bataty z pesto, fetą i pomidorkami

Pieczone frytki z batatów w chrupiącej skorupce - po prostu pychota!