Pieczone frytki z batatów w chrupiącej skorupce - po prostu pychota!

Pieczone frytki z batatów w chrupiącej skorupce -  po prostu pychota!
Autor: Shutterstock Frytki z batatów robią zawrotną karierę, bo smakują nie tylko dzieciom, ale też dorosłym
łatwy
25 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Pieczone frytki z batatów to smakowita i zdrowsza alternatywa dla tradycyjnych frytek. Pieczone, z małą ilością tłuszczu, w delikatnej skorupce, chrupiące dzięki wcześniejszemu wymoczeniu w bardzo zimnej wodzie. Idealne jako dodatek do dań obiadowych albo jako samodzielna przekąska - podawane z pysznymi dipami.

SKŁADNIKI

  • ok. 1 kg batatów
  • 3 łyżki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • 10 łyżek oleju do smażenia np. ryżowego
  • przyprawy:
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka soli,
  • pół łyżeczki pieprzu
  • dodatkowo do wyboru: zielenina, sól, parmezan do posypania, dipy do maczania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Bataty obrać i pokroić ostrym cienkim nożem na frytki.
  • Namoczyć w zimnej wodzie (można do niej dodać kostki lodu) na co najmniej 30 minut (można i na dłużej).
  • Po upływie tego czasu bataty wyjąć z wody, dokładnie odsączyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.
  • Dokładnie wymieszać z olejem.
  • Mąkę wymieszać w przyprawami i obtoczyć w niej frytki.
  • Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze ok. 200ºC przez ok 30 minut. Podawać z dipami, posypane w razie potrzeby solą i zieleniną.
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej