Pieczone frytki z batatów w chrupiącej skorupce - po prostu pychota!
2021-09-25
łatwy
25 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Pieczone frytki z batatów to smakowita i zdrowsza alternatywa dla tradycyjnych frytek. Pieczone, z małą ilością tłuszczu, w delikatnej skorupce, chrupiące dzięki wcześniejszemu wymoczeniu w bardzo zimnej wodzie. Idealne jako dodatek do dań obiadowych albo jako samodzielna przekąska - podawane z pysznymi dipami.
SKŁADNIKI
- ok. 1 kg batatów
- 3 łyżki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
- 10 łyżek oleju do smażenia np. ryżowego
- przyprawy:
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka soli,
- pół łyżeczki pieprzu
- dodatkowo do wyboru: zielenina, sól, parmezan do posypania, dipy do maczania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Bataty obrać i pokroić ostrym cienkim nożem na frytki.
- Namoczyć w zimnej wodzie (można do niej dodać kostki lodu) na co najmniej 30 minut (można i na dłużej).
- Po upływie tego czasu bataty wyjąć z wody, dokładnie odsączyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.
- Dokładnie wymieszać z olejem.
- Mąkę wymieszać w przyprawami i obtoczyć w niej frytki.
- Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze ok. 200ºC przez ok 30 minut. Podawać z dipami, posypane w razie potrzeby solą i zieleniną.