Pieczone bataty: przepis na słodkie ziemniaki hasselback
2021-05-07
łatwy
15 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Pieczone bataty, słodkie ziemniaki hasselback, wyglądają imponująco i smakują obłędnie. Aby je przygotować wystarczą umiejętności krojenia i mieszania. Pragniesz prawdziwie dekadenckich batatów. Podaj je z kwaśną śmietaną, ziołowym twarożkiem lub przed upieczeniem włóż plasterki żółtego sera między nacięci. Oto najłatwiejszy przepis na wystrzałowe pieczone bataty hasselback.
SKŁADNIKI
- Na pieczone bataty hasselback:
- 4 średnie słodkie ziemniaki, po 1 ziemniaku na 1 osobę
- Na masło ziołowe:
- 2 łyżki oliwy
- 6 łyżek roztopionego masła
- 4 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1 łyżka natki pietruszki, posiekanej
- 1 łyżka szczypiorku, posiekanego
- 1 łyżeczka tymianku suszonego
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1 szczypta gałki muszkatołowej mielonej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej piekarnik do 220°C. Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem.
- Każdy ziemniak umieść między dwoma pałeczkami lub trzonkami drewnianych łyżek. Natnij ziemniak co 3 mm, nie docinając do końca.
- Wymieszaj oliwę z masłem oraz wszystkimi przyprawami. Za pomocą pędzla posmaruj ziemniaki. Również na nacięciach.
- Wstaw ziemniaki do nagrzanego piekarnika. Piecz 40 minut. Po upływie tego czasu ponownie posmaruj ziemniaki tłuszczem, który zgromadził się na blasze. Jeśli chcesz podać ziemniaki z żółtym serem, to teraz włóż plasterki sera w nacięcia.
- Ponownie wstaw do piekarnika i piecz jeszcze 20 minut. Podawaj póki gorące!
Zobacz, jak zrobić najlepsze pieczone ziemniaki