Pieczone bataty: przepis na słodkie ziemniaki hasselback

Pieczone bataty: przepis na słodkie ziemniaki hasselback
Autor: Shutterstock.com Pieczone bataty hasselback z masłem ziołowym
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Pieczone bataty, słodkie ziemniaki hasselback, wyglądają imponująco i smakują obłędnie. Aby je przygotować wystarczą umiejętności krojenia i mieszania. Pragniesz prawdziwie dekadenckich batatów. Podaj je z kwaśną śmietaną, ziołowym twarożkiem lub przed upieczeniem włóż plasterki żółtego sera między nacięci. Oto najłatwiejszy przepis na wystrzałowe pieczone bataty hasselback.

SKŁADNIKI

  • Na pieczone bataty hasselback:
  • 4 średnie słodkie ziemniaki, po 1 ziemniaku na 1 osobę
  • Na masło ziołowe:
  • 2 łyżki oliwy 
  • 6 łyżek roztopionego masła
  • 4 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 łyżka natki pietruszki, posiekanej
  • 1 łyżka szczypiorku, posiekanego
  • 1 łyżeczka tymianku suszonego
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej mielonej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej piekarnik do 220°C. Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem.
  • Każdy ziemniak umieść między dwoma pałeczkami lub trzonkami drewnianych łyżek. Natnij ziemniak co 3 mm, nie docinając do końca. 
  • Wymieszaj oliwę z masłem oraz wszystkimi przyprawami. Za pomocą pędzla posmaruj ziemniaki. Również na nacięciach.
  • Wstaw ziemniaki do nagrzanego piekarnika. Piecz 40 minut. Po upływie tego czasu ponownie posmaruj ziemniaki tłuszczem, który zgromadził się na blasze. Jeśli chcesz podać ziemniaki z żółtym serem, to teraz włóż plasterki sera w nacięcia.
  • Ponownie wstaw do piekarnika i piecz jeszcze 20 minut. Podawaj póki gorące! 
Zobacz, jak zrobić najlepsze pieczone ziemniaki
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej