Pieczone bataty: przepis na słodkie ziemniaki hasselback

Pieczone bataty: przepis na słodkie ziemniaki hasselback
Autor: Shutterstock.com Pieczone bataty hasselback z masłem ziołowym
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Pieczone bataty, słodkie ziemniaki hasselback, wyglądają imponująco i smakują obłędnie. Aby je przygotować wystarczą umiejętności krojenia i mieszania. Pragniesz prawdziwie dekadenckich batatów. Podaj je z kwaśną śmietaną, ziołowym twarożkiem lub przed upieczeniem włóż plasterki żółtego sera między nacięci. Oto najłatwiejszy przepis na wystrzałowe pieczone bataty hasselback.

Składniki

Na pieczone bataty hasselback:

4 średnie słodkie ziemniaki, po 1 ziemniaku na 1 osobę

Na masło ziołowe:

2 łyżki oliwy 

6 łyżek roztopionego masła

4 ząbki czosnku, drobno posiekane

1 łyżka natki pietruszki, posiekanej

1 łyżka szczypiorku, posiekanego

1 łyżeczka tymianku suszonego

1/2 łyżeczki papryki słodkiej

1/2 łyżeczki soli

1/4 łyżeczki pieprzu

1 szczypta gałki muszkatołowej mielonej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Rozgrzej piekarnik do 220°C. Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem.

Każdy ziemniak umieść między dwoma pałeczkami lub trzonkami drewnianych łyżek. Natnij ziemniak co 3 mm, nie docinając do końca. 

Wymieszaj oliwę z masłem oraz wszystkimi przyprawami. Za pomocą pędzla posmaruj ziemniaki. Również na nacięciach.

Wstaw ziemniaki do nagrzanego piekarnika. Piecz 40 minut. Po upływie tego czasu ponownie posmaruj ziemniaki tłuszczem, który zgromadził się na blasze. Jeśli chcesz podać ziemniaki z żółtym serem, to teraz włóż plasterki sera w nacięcia.

Ponownie wstaw do piekarnika i piecz jeszcze 20 minut. Podawaj póki gorące! 

Zobacz, jak zrobić najlepsze pieczone ziemniaki
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Kuchnia kresowa z Podlasia” (wyd. Benkowski, 2006), „Polska Księga ...

więcej