Bataty z grilla: najlepszy pomysł na grillowane słodkie ziemniaki
2023-04-27
łatwy
10 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Bataty z grilla to prosty i zdrowy przepis na przystawkę przygotowany na grillu. Świetnie nadają się do ogrodowego grillowania. Po prostu pokrój bataty, wymieszaj je z oliwą z oliwek i przyprawami, a następnie umieść na grillu podczas gotowania głównego dania. Oto najlepszy pomysł na grillowane bataty.
SKŁADNIKI
- 4 słodkie ziemniaki pokrojone w krążki o grubości 1,5 cm
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- ¼ łyżeczki pieprzu
- ½ łyżeczka soli
- ½ łyżeczka granulowanego czosnku
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej grill do wysokiej temperatury. Jeśli gotujesz na ruszcie grillowym, upewnij się, że jest naoliwiony.
- Do miski włóż (nieobrane) pokrojone bataty i wymieszaj z oliwą, pieprzem, czosnkiem, solą i wędzoną papryką. Wymieszaj, aby przyprawy i tłuszcz dokładnie pokryły plastry słodkiego ziemniaka.
- Umieść ziemniaki na grillu i grilluj przez około 10 minut z każdej strony lub do miękkości po przekłuciu.
- Możesz również umieścić je na patelni grillowej, jeśli nie chcesz ich gotować bezpośrednio na ruszcie grillowym.
- Przenieś zgrillowane ziemniaki do miski i dopraw solą, jeśli chcesz. Podawaj na ciepło.
Grill – rodzaje, jaki powinien być dobry grill?