Bataty z grilla: najlepszy pomysł na grillowane słodkie ziemniaki

Bataty z grilla: najlepszy pomysł na grillowane słodkie ziemniaki
Autor: Shutterstock Grillowane bataty podane z sosem czosnkowym
łatwy
10 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Bataty z grilla to prosty i zdrowy przepis na przystawkę przygotowany na grillu. Świetnie nadają się do ogrodowego grillowania. Po prostu pokrój bataty, wymieszaj je z oliwą z oliwek i przyprawami, a następnie umieść na grillu podczas gotowania głównego dania. Oto najlepszy pomysł na grillowane słodkie ziemniaki

Składniki

4 słodkie ziemniaki pokrojone w krążki o grubości 1,5 cm

3 łyżki oliwy z oliwek

¼ łyżeczki pieprzu

½ łyżeczka soli 

½ łyżeczka granulowanego czosnku

1 łyżeczka wędzonej papryki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Rozgrzej grill do wysokiej temperatury. Jeśli gotujesz na ruszcie grillowym, upewnij się, że jest naoliwiony.

Do miski włóż (nieobrane) pokrojone bataty i wymieszaj z oliwą, pieprzem, czosnkiem, solą i wędzoną papryką. Wymieszaj, aby przyprawy i tłuszcz dokładnie pokryły plastry słodkiego ziemniaka.

Umieść ziemniaki na grillu i grilluj przez około 10 minut z każdej strony lub do miękkości po przekłuciu.

Możesz również umieścić je na patelni grillowej, jeśli nie chcesz ich gotować bezpośrednio na ruszcie grillowym.

Przenieś zgrillowane ziemniaki do miski i dopraw solą, jeśli chcesz. Podawaj na ciepło.

Grill – rodzaje, jaki powinien być dobry grill?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Kuchnia kresowa z Podlasia” (wyd. Benkowski, 2006), „Polska Księga ...

więcej