Bataty z grilla: najlepszy pomysł na grillowane słodkie ziemniaki

Bataty z grilla: najlepszy pomysł na grillowane słodkie ziemniaki
Autor: Shutterstock Grillowane bataty podane z sosem czosnkowym
łatwy
10 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Bataty z grilla to prosty i zdrowy przepis na przystawkę przygotowany na grillu. Świetnie nadają się do ogrodowego grillowania. Po prostu pokrój bataty, wymieszaj je z oliwą z oliwek i przyprawami, a następnie umieść na grillu podczas gotowania głównego dania. Oto najlepszy pomysł na grillowane bataty.

SKŁADNIKI

  • 4 słodkie ziemniaki pokrojone w krążki o grubości 1,5 cm
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • ½ łyżeczka soli 
  • ½ łyżeczka granulowanego czosnku
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej grill do wysokiej temperatury. Jeśli gotujesz na ruszcie grillowym, upewnij się, że jest naoliwiony.
  • Do miski włóż (nieobrane) pokrojone bataty i wymieszaj z oliwą, pieprzem, czosnkiem, solą i wędzoną papryką. Wymieszaj, aby przyprawy i tłuszcz dokładnie pokryły plastry słodkiego ziemniaka.
  • Umieść ziemniaki na grillu i grilluj przez około 10 minut z każdej strony lub do miękkości po przekłuciu.
  • Możesz również umieścić je na patelni grillowej, jeśli nie chcesz ich gotować bezpośrednio na ruszcie grillowym.
  • Przenieś zgrillowane ziemniaki do miski i dopraw solą, jeśli chcesz. Podawaj na ciepło.
Grill – rodzaje, jaki powinien być dobry grill?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej