Kalendarz przygotowań świątecznych: jak przygotować się do Wigilii i świąt Bożego Narodzenia?

Kalendarz przygotowań świątecznych: jak przygotować się do Wigilii i Świąt? [WIDEO]
Autor: Shutterstock.com Kalendarz przygotowań świątecznych, czyli jak przygotować się do Wigilii i Świąt? [WIDEO]

Święta Bożego Narodzenia to magiczny czas. Najważniejsze wydarzenie kulinarne roku. Jak przygotować się do Wigilii i Świąt? Dobrze rozplanować zakupy i przygotowania. Nie odkładaj organizacji świąt na ostatnią chwilę. Dzieki naszemu kalendarzowi przygotowań świątecznych urządzisz święta bez stresu, wyrzeczeń i zmęczenia.

Piernik i pierniczki – co warto o nich wiedzieć?

Według magnackiej tradycji na wigilijnym stole powinno znaleźć się 13 potraw. Przy czym potrawy rybne liczyły się za jedną... Szlachecki stół staropolski uginał się pod ciężarem 12 potraw. Na stole mieszczańskim było ich 7. Stół chłopski zadowalał się nieparzystą liczbą dań obrzędowych. Bez względu na to, której tradycji hołdujecie. Szykujecie Wigilię na bogato lub całkiem skromnie. Zawsze warto się dobrze zorganizować. Planowanie to podstawa, aby z wyczerpania kuchenną pracą nie usnąć przy stole. Jak przygotować Święta i się nie zmęczyć? To proste, zaplanujcie pracę według naszego kalendarza świątecznego. Zaoszczędzicie czas i energię, by w dobrej formie zasiąść do stołu, ciesząc się obecnością rodziny i przyjaciół. 

 

Na 4-6 tygodni przed Świętami

Uzgadniamy z bliskimi świąteczny jadłospis. Pracę rozdzielamy według umiejętności. 

Nastawiamy ciasto na piernik staropolski dojrzewający. Ostateczny termin to 24 listopada, imieniny Katarzyny! Zobacz: przepis na piernik staropolski

Pieczemy pasztety. Zarówno te mięsne, jak i jarskie nie mogą być zbyt długo przechowywane w lodówce. Pasztety mięsne można po upieczeniu i wystudzeniu podzielić na mniejsze porcje i zamrozić. Pasztet należy rozmrażać zawsze w lodówce przez około 12 godzin. Zobaczprzepis na pasztet świąteczny Zobaczprzepis na świąteczny pasztet z suszonymi śliwkami

Przygotowujemy świąteczne nalewki, które podkreślą swym smakiem i aromatem magię świąt przesilenia zimowego. Nalewki po przelaniu w ładne butelki to pożądany prezent dla bliskiej osoby. Zobacz: przepis na adwentową nalewkę piernikową Zobaczprzepis na nalewkę pomarańczową Zobaczprzepis na ajerkoniak

Zobacz GALERIĘ: 9 przepisów na świąteczne pierniki i pierniczki

 

Na 3 tygodnie przed Świętami

Nastawiamy kwas buraczany na świąteczny barszcz Zobaczprzepis na zakwas buraczany do barszczu wigilijnego

Robimy pierogi z kapustą i grzybami oraz uszka do barszczu i je zamrażamy. Pierogi i uszka można zamrozić przed lub po ugotowaniu. Surowe, trzeba wstępnie zamrozić ułożone płasko na tacy w sporej  odległości od siebie, następnie przełożyć do większego woreczka lub pojemnika i zamrozić. Jeśli chcemy zamrozić ugotowane pierogi, to należy gotować je w wodzie z dodatkiem oleju, a przed zamrożeniem polać ponownie olejem i delikatnie wymieszać, tak aby każdy pieróg był w tłuszczu. Przed Wigilią wystarczy je rozmrozić, zagotować lub podsmażyć. 

Sprawdź koniecznie: Jak zamrozić pierogi na święta? Sprawdzone triki

Zobacz takżeprzepis na pierogi z kapustą i grzybami

Gotujemy bigos, po przestudzeniu zamrażamy go. Bigos jest smaczniejszy po przemrożeniu. W Święta wystarczy go rozmrozić i zagotować. Zobaczprzepis na babciny bigos świąteczny

Dusimy kapustę z grzybami, po wystygnięciu zamrażamy ją. Zobaczprzepis na kapustę z grzybami

Zobacz GALERIĘ: 9 sprawdzonych przepisów na bigos

 

 

Na 2 tygodnie przed Świętami - 8 grudnia

Jeszcze zdążymy zrobić pierniki w nowoczesnej odsłonie Zobaczjak zrobić pierniki z lukrem na Boże Narodzenie

Pieczemy pierniczki, kruche ciasteczka. Kruche ciasteczka są nie tylko smaczne jako deser, ale mogą być też, tak jak pierniczki, ozdobą choinki, żyrandola nad stołem lub nad wyspą kuchenną. Ostatnio pojawiły się także foremki do kruchych ciasteczek, dzięki którym można zrobić z dwóch płaskich elementów ciastko 3D. Kruche ciasteczka warto przechowywać w ozdobnym słoju lub puszce ze szczelnym zamknięciem - powinny trafić do opakowania po ostudzeniu. Dzięki temu będą chrupiące i wonne pozostawione na stole mogą stać się mniej kruche, i stracić aromat świeżego wypieku. Zobaczprzepis na kruche ciasteczka Zobaczprzepis na kruche pierniczki

Szykujemy domowe czekoladki, które podamy do świątecznej kawy lub zapakowane w ozdobne pudełka podarujemy. To jest właśnie czas na przygotowanie słodkich upominków. Zobaczprzepis na domowe trufle piernikowe

 

 

Na tydzień przed Świętami – 15 grudnia

Szykujemy masę makową i ją zamrażamy Zobaczprzepis na masę makową

Pieczemy makowiec drożdżowy. Gotowy makowiec po upieczeniu i ostudzeniu zamrażamy, wyjęty w wigilijny poranek z zamrażarki niczym nie będzie się różnił od wypieku przygotowanego tego samego dnia. Po rozmrożeniu makowiec lukrujemy. Zobaczprzepis na bożonarodzeniowy makowiec

Pieczemy piernik kawowy i przekładamy go powidłami, zawijamy w papier do pieczenia i wkładamy do lodówki. W dzień Wigilii polewamy piernik polewą czekoladową Zobaczprzepis na świąteczny piernik kawowy

Pieczemy keks, po upieczeniu i wystudzeniu zawijamy go w papier do pieczenia i wkładamy do lodówki. Najlepszy jest po 7 dniach dojrzewania. Zobaczprzepis na świąteczny keks

 

Na 2 dni przed Wigilią – 22 grudnia

Robimy śledzie w oleju na różne sposoby. Na Wigilijnym stole dobrze jest postawić, śledzie w trzech smakach.  

Zobaczprzepis na tradycyjne śledzie w oleju lnianym Zobaczprzepis na śledzie korzenne

Dla tych, co nie przepadają za śledziami przygotowujemy boczniaki a la śledzie Zobaczprzepis na wegańskie śledzie z boczniaków 

Wyciągamy z zamrażalnika masę makową.

Dekorujemy lukrem ciasteczka i pierniczki ZobaczJak dekorować ciastka na Boże Narodzenie

Wieczorem: rozmrażamy kapustę z grzybami

Na noc: zalewamy suszone grzyby wodą – potrzebne do zupy grzybowej lub sosu Zobaczprzepis na tradycyjną zupę grzybową

Na noc: zalewamy suszone owoce na kompot wigilijny Zobaczprzepis na kompot z suszu owocowego wg Magdy Gessler

 

 

Na 1 dzień przed Wigilią – 23 grudnia

Gotujemy zupę grzybową i barszcz czerwony wigilijny Zobaczprzepis na zupę grzybową z łazankami  Zobaczprzepis na barszcz czerwony wigilijny

Gotujemy kompot z suszu lub owoców, które mogą zastąpić susz Zobaczprzepis na kompot z jabłek i pomarańczy

Marynujemy mięsa do pieczenia Zobacz: przepis na schab ze śliwką Zobaczprzepis na schab karkowy w kiszonej kapuście

Przygotowujemy śledzie marynowane oraz w sosach. Zobaczprzepis na śledzie w marynacie korzennej Zobaczprzepis na śledzie z cytryną Zobaczprzepis na śledzie w sosie tatarskim 

Pieczemy kulebiaki z postnymi nadzieniami Zobaczprzepis na kulebiak z kapustą i grzybami Zobaczprzepis na kulebiak z rybą

Robimy ryby podawane na zimno, po staropolsku rybę w sosie piernikowym, rybę w galarecie, rybę po żydowsku, rybę po grecku oraz wszystkie rybne terriny. Ryby układamy na półmiskach, okrywamy folią i przechowujemy w lodówce. Zobaczwigilijny karp na szaro w sosie piernikowym  Zobaczprzepis na dorsza po grecku wg Magdy Gessler  Zobaczpasztet z miętusa z sosem pomidorowym

Pieczemy sernik, albo jeszcze lepiej makowiec serowy, doskonałe duet dwóch ulubionych ciast Zobaczprzepis na sernik świąteczny Zobaczprzepis na makowiec serowy

Dla tych co nie tolerują glutenu pieczemy makowiec bez ciasta. Zobaczprzepis na makowiec bez glutenu

Dla wegetarian szykujemy wegański makowiec bez glutenu i bez jajek. Zobacz: przepis na wegański makowiec

A dla tych, co nie tolerują białka jaja kurzego pieczemy piernikowy chlebek bez jajek. Zobaczprzepis na zdrowy chlebek piernikowy

Przygotowujemy kluski z makiem Zobaczprzepis na kluski z makiem

Wieczorem wyjmujemy pierogi i uszka – przekładamy je do lodówki, by się powoli rozmroziły przez noc, będą potrzebowały około 20 godzin. 

W Wigilię – 24 grudnia

Robimy sałatki: jarzynową i sałatkę śledziową, wstawiamy je do lodówki, by się „przegryzły” smaki przed wigilijną kolacjąZobaczprzepis na sałatkę jarzynową Zobaczprzepis na sałatkę śledziową z fasolą

Pieczemy ryby, by podać je ciepłe od razu na stół Zobaczprzepis na sandacza po nelsońsku z grzybami Zobaczprzepis na korzennego sandacza 

Smażymy i dusimy grzyby, które podajemy jako ciepłe przystawki lub dodatki do dań rybnychZobaczprzepis na smażone suszone kapelusze grzybów Zobaczprzepis na grzyby duszone w sosie beszamelowym

Smażymy ryby, pamiętając aby ich nie przesmażyć. Przesmażone ryby wydzielają brzydki zapach tranuZobaczprzepis na świeże śledzie smażone w cieście piwnym Zobaczprzepis na smażonego karpia wg Ewy Wachowicz

Jeśli postępowaliście zgodnie z kalendarzem, to pozostałe składniki wigilijnego jadłospisu macie już gotowe w lodówce i spiżarce. 

Wszystkie inne przepisy na Święta znajdziecie w dziale PRZEPISY NA BOŻE NARODZENIE.

Powodzenia!

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE