Kalendarz przygotowań świątecznych. Jak krok po kroku przygotować się do Wigilii i świąt Bożego Narodzenia?
Święta Bożego Narodzenia to wyjątkowy i magiczny czas, pełen kulinarnych tradycji. Jak najlepiej przygotować się do Wigilii i świątecznych dni? Kluczem jest dobre rozplanowanie zakupów i prac, aby uniknąć chaosu na ostatnią chwilę. Z naszym kalendarzem świątecznych przygotowań zorganizujesz wszystko sprawnie, bez stresu, zmęczenia i zbędnych wyrzeczeń.
Spis treści
- Na 4-6 tygodni przed Świętami
- Zobacz GALERIĘ: 9 przepisów na świąteczne pierniki i pierniczki
- Na 3 tygodnie przed Świętami
- Zobacz GALERIĘ: 9 sprawdzonych przepisów na bigos
- Na 2 tygodnie przed Świętami - 8 grudnia
- Na tydzień przed Świętami – 15 grudnia
- Na 2 dni przed Wigilią – 22 grudnia
- Na 1 dzień przed Wigilią – 23 grudnia
- W Wigilię – 24 grudnia
Według magnackiej tradycji na wigilijnym stole powinno znaleźć się 13 potraw. Przy czym potrawy rybne liczyły się za jedną... Szlachecki stół staropolski uginał się pod ciężarem 12 potraw. Na stole mieszczańskim było ich 7. Stół chłopski zadowalał się nieparzystą liczbą dań obrzędowych.
Bez względu na to, której tradycji hołdujecie, szykujecie Wigilię na bogato lub całkiem skromnie, zawsze warto się dobrze zorganizować. Planowanie to podstawa, aby z wyczerpania kuchenną pracą nie usnąć przy stole. Jak przygotować święta i się nie zmęczyć? To proste, zaplanujcie pracę według naszego kalendarza świątecznego. Zaoszczędzicie czas i energię, by w dobrej formie zasiąść do stołu, ciesząc się obecnością rodziny i przyjaciół.
Na 4-6 tygodni przed Świętami
Uzgadniamy z bliskimi świąteczny jadłospis. Pracę rozdzielamy według umiejętności.
Nastawiamy ciasto na piernik staropolski dojrzewający. Ostateczny termin to 24 listopada, imieniny Katarzyny!
Zobacz: przepis na piernik staropolski
Pieczemy pasztety. Zarówno te mięsne, jak i jarskie nie mogą być zbyt długo przechowywane w lodówce. Pasztety mięsne można po upieczeniu i wystudzeniu podzielić na mniejsze porcje i zamrozić. Pasztet należy rozmrażać zawsze w lodówce przez około 12 godzin.
Zobacz: przepis na pasztet świąteczny
Zobacz: przepis na świąteczny pasztet z suszonymi śliwkami
Przygotowujemy świąteczne nalewki, które podkreślą swym smakiem i aromatem magię świąt przesilenia zimowego. Nalewki po przelaniu w ładne butelki to pożądany prezent dla bliskiej osoby.
Zobacz: przepis na adwentową nalewkę piernikową
Zobacz: przepis na nalewkę pomarańczową
Zobacz: przepis na ajerkoniak
Zobacz GALERIĘ: 9 przepisów na świąteczne pierniki i pierniczki
Na 3 tygodnie przed Świętami
Nastawiamy kwas buraczany na świąteczny barszcz
Zobacz: przepis na zakwas buraczany do barszczu wigilijnego
Robimy pierogi z kapustą i grzybami oraz uszka do barszczu i je zamrażamy. Pierogi i uszka można zamrozić przed lub po ugotowaniu. Surowe trzeba wstępnie zamrozić ułożone płasko na tacy w sporej odległości od siebie, następnie przełożyć do większego woreczka lub pojemnika i zamrozić. Jeśli chcemy zamrozić ugotowane pierogi, to należy gotować je w wodzie z dodatkiem oleju, a przed zamrożeniem polać ponownie olejem i delikatnie wymieszać, tak aby każdy pieróg był w tłuszczu. Przed Wigilią wystarczy je rozmrozić, zagotować lub podsmażyć.
Sprawdź koniecznie: Jak zamrozić pierogi na święta? Sprawdzone triki
Zobacz także: przepis na pierogi z kapustą i grzybami
Gotujemy bigos, po przestudzeniu zamrażamy go. Bigos jest smaczniejszy po przemrożeniu. W Święta wystarczy go rozmrozić i zagotować.
Zobacz: przepis na babciny bigos świąteczny
Dusimy kapustę z grzybami, po wystygnięciu zamrażamy ją.
Zobacz: przepis na kapustę z grzybami
Zobacz GALERIĘ: 9 sprawdzonych przepisów na bigos
Na 2 tygodnie przed Świętami - 8 grudnia
Jeszcze zdążymy zrobić pierniki w nowoczesnej odsłonie
Zobacz: jak zrobić pierniki z lukrem na Boże Narodzenie
Pieczemy pierniczki, kruche ciasteczka. Kruche ciasteczka są nie tylko smaczne jako deser, ale mogą być też, tak jak pierniczki, ozdobą choinki, żyrandola nad stołem lub nad wyspą kuchenną. Ostatnio pojawiły się także foremki do kruchych ciasteczek, dzięki którym można zrobić z dwóch płaskich elementów ciastko 3D. Kruche ciasteczka warto przechowywać w ozdobnym słoju lub puszce ze szczelnym zamknięciem - powinny trafić do opakowania po ostudzeniu. Dzięki temu będą chrupiące i wonne pozostawione na stole mogą stać się mniej kruche, i stracić aromat świeżego wypieku.
Zobacz: przepis na kruche ciasteczka
Zobacz: przepis na kruche pierniczki
Szykujemy domowe czekoladki, które podamy do świątecznej kawy lub zapakowane w ozdobne pudełka podarujemy. To jest właśnie czas na przygotowanie słodkich upominków.
Zobacz: przepis na domowe trufle piernikowe
Na tydzień przed Świętami – 15 grudnia
Szykujemy masę makową i ją zamrażamy
Zobacz: przepis na masę makową
Pieczemy makowiec drożdżowy. Gotowy makowiec po upieczeniu i ostudzeniu zamrażamy, wyjęty w wigilijny poranek z zamrażarki niczym nie będzie się różnił od wypieku przygotowanego tego samego dnia. Po rozmrożeniu makowiec lukrujemy.
Zobacz: przepis na bożonarodzeniowy makowiec
Pieczemy piernik kawowy i przekładamy go powidłami, zawijamy w papier do pieczenia i wkładamy do lodówki. W dzień Wigilii polewamy piernik polewą czekoladową
Zobacz: przepis na świąteczny piernik kawowy
Pieczemy keks, po upieczeniu i wystudzeniu zawijamy go w papier do pieczenia i wkładamy do lodówki. Najlepszy jest po 7 dniach dojrzewania.
Zobacz: przepis na świąteczny keks
Na 2 dni przed Wigilią – 22 grudnia
Robimy śledzie w oleju na różne sposoby. Na wigilijnym stole dobrze jest postawić śledzie w trzech smakach.
Zobacz: przepis na tradycyjne śledzie w oleju lnianym
Zobacz: przepis na śledzie korzenne
Dla tych, co nie przepadają za śledziami przygotowujemy boczniaki a la śledzie
Zobacz: przepis na wegańskie śledzie z boczniaków
Wyciągamy z zamrażalnika masę makową.
Dekorujemy lukrem ciasteczka i pierniczki
Zobacz: Jak dekorować ciastka na Boże Narodzenie
Wieczorem: rozmrażamy kapustę z grzybami
Na noc: zalewamy suszone grzyby wodą – potrzebne do zupy grzybowej lub sosu
Zobacz: przepis na tradycyjną zupę grzybową
Na noc: zalewamy suszone owoce na kompot wigilijny
Zobacz: przepis na kompot z suszu owocowego wg Magdy Gessler
Na 1 dzień przed Wigilią – 23 grudnia
Gotujemy zupę grzybową i barszcz czerwony wigilijny
Zobacz: przepis na zupę grzybową z łazankami
Zobacz: przepis na barszcz czerwony wigilijny
Gotujemy kompot z suszu lub owoców, które mogą zastąpić susz
Zobacz: przepis na kompot z jabłek i pomarańczy
Marynujemy mięsa do pieczenia
Zobacz: przepis na schab ze śliwką
Zobacz: przepis na schab karkowy w kiszonej kapuście
Przygotowujemy śledzie marynowane oraz w sosach.
Zobacz: przepis na śledzie w marynacie korzennej
Zobacz: przepis na śledzie z cytryną
Zobacz: przepis na śledzie w sosie tatarskim
Pieczemy kulebiaki z postnymi nadzieniami
Zobacz: przepis na kulebiak z kapustą i grzybami
Zobacz: przepis na kulebiak z rybą
Robimy ryby podawane na zimno, po staropolsku rybę w sosie piernikowym, rybę w galarecie, rybę po żydowsku, rybę po grecku oraz wszystkie rybne terriny. Ryby układamy na półmiskach, okrywamy folią i przechowujemy w lodówce.
Zobacz: wigilijny karp na szaro w sosie piernikowym
Zobacz: przepis na dorsza po grecku wg Magdy Gessler
Zobacz: pasztet z miętusa z sosem pomidorowym
Pieczemy sernik, albo jeszcze lepiej makowiec serowy, doskonałe duet dwóch ulubionych ciast. Zobacz: przepis na sernik świąteczny Zobacz: przepis na makowiec serowy
Dla tych co nie tolerują glutenu pieczemy makowiec bez ciasta.
Zobacz: przepis na makowiec bez glutenu
Dla wegetarian szykujemy wegański makowiec bez glutenu i bez jajek.
Zobacz: przepis na wegański makowiec
A dla tych, co nie tolerują białka jaja kurzego pieczemy piernikowy chlebek bez jajek.
Zobacz: przepis na zdrowy chlebek piernikowy
Przygotowujemy kluski z makiem
Zobacz: przepis na kluski z makiem
Wieczorem wyjmujemy pierogi i uszka – przekładamy je do lodówki, by się powoli rozmroziły przez noc, będą potrzebowały około 20 godzin.
W Wigilię – 24 grudnia
Robimy sałatki: jarzynową i sałatkę śledziową, wstawiamy je do lodówki, by się „przegryzły” smaki przed wigilijną kolacją
Zobacz: przepis na sałatkę jarzynową
Zobacz: przepis na sałatkę śledziową z fasolą
Pieczemy ryby, by podać je ciepłe od razu na stół
Zobacz: przepis na sandacza po nelsońsku z grzybami
Zobacz: przepis na korzennego sandacza
Smażymy i dusimy grzyby, które podajemy jako ciepłe przystawki lub dodatki do dań rybnych
Zobacz: przepis na smażone suszone kapelusze grzybów
Zobacz: przepis na grzyby duszone w sosie beszamelowym
Smażymy ryby, pamiętając aby ich nie przesmażyć. Przesmażone ryby wydzielają brzydki zapach tranu
Zobacz: przepis na świeże śledzie smażone w cieście piwnym
Zobacz: przepis na smażonego karpia wg Ewy Wachowicz
Jeśli postępowaliście zgodnie z kalendarzem, to pozostałe składniki wigilijnego jadłospisu macie już gotowe w lodówce i spiżarce.
Wszystkie inne przepisy na Święta znajdziecie w dziale PRZEPISY NA BOŻE NARODZENIE.
Powodzenia!