Kalendarz przygotowań świątecznych. Jak krok po kroku przygotować się do Wigilii i świąt Bożego Narodzenia?

Święta Bożego Narodzenia to wyjątkowy i magiczny czas pełen kulinarnych tradycji. Jak najlepiej przygotować się do Wigilii i Bożego Narodzenia? Kluczem do sukcesu jest dobre rozplanowanie zakupów i prac, aby uniknąć chaosu na ostatnią chwilę. Z naszym kalendarzem świątecznych przygotowań zorganizujesz wszystko sprawnie, bez stresu, zmęczenia i zbędnych wyrzeczeń.

Kalendarz przygotowań świątecznych: jak przygotować się do Wigilii i Świąt? [WIDEO]

i

Autor: com/ Shutterstock Kalendarz przygotowań świątecznych, czyli jak przygotować się do Wigilii i Świąt? [WIDEO]
Piernik i pierniczki – co warto o nich wiedzieć?

Według magnackiej tradycji na wigilijnym stole powinno znaleźć się 13 potraw. Przy czym potrawy rybne liczyły się za jedną... Szlachecki stół staropolski uginał się pod ciężarem 12 potraw. Na stole mieszczańskim było ich 7. Stół chłopski zadowalał się nieparzystą liczbą dań obrzędowych.

Bez względu na to, której tradycji hołdujecie, szykujecie wigilię na bogato lub całkiem skromnie, zawsze warto się dobrze zorganizować. Planowanie to podstawa, aby z wyczerpania kuchenną pracą nie usnąć przy stole. Jak przygotować święta i się nie zmęczyć? To proste, zaplanujcie pracę według naszego kalendarza świątecznego. Zaoszczędzicie czas i energię, by w dobrej formie zasiąść do stołu, ciesząc się obecnością rodziny i przyjaciół. 

Na 4-6 tygodni przed Świętami

Uzgadniamy z bliskimi świąteczny jadłospis. Pracę rozdzielamy według umiejętności. 

Nastawiamy ciasto na piernik staropolski dojrzewający. Ostateczny termin to 24 listopada, imieniny Katarzyny!

Pieczemy pasztety. Zarówno te mięsne, jak i jarskie nie mogą być zbyt długo przechowywane w lodówce. Pasztety mięsne można po upieczeniu i wystudzeniu podzielić na mniejsze porcje i zamrozić. Pasztet należy rozmrażać zawsze w lodówce przez około 12 godzin. 

Przygotowujemy świąteczne nalewki, które podkreślą swym smakiem i aromatem magię świąt przesilenia zimowego. Nalewki po przelaniu w ładne butelki to pożądany prezent dla bliskiej osoby. 

Zobacz GALERIĘ: 9 przepisów na świąteczne pierniki i pierniczki

Na 3 tygodnie przed Świętami

Nastawiamy kwas buraczany na świąteczny barszcz.  

Robimy pierogi z kapustą i grzybami oraz uszka do barszczu i je zamrażamy. Pierogi i uszka można zamrozić przed lub po ugotowaniu. Surowe trzeba wstępnie zamrozić ułożone płasko na tacy w dużych odstępach, następnie przełożyć do większego woreczka lub pojemnika i zamrozić. Jeśli chcemy zamrozić ugotowane pierogi, należy ugotować je w wodzie z dodatkiem oleju. Przed zamrożeniem polać ponownie olejem i delikatnie wymieszać, tak aby każdy pieróg był nim pokryty. Przed wigilią wystarczy je rozmrozić, zagotować lub podsmażyć. 

Gotujemy bigos. Po przestudzeniu zamrażamy go. Bigos jest smaczniejszy po przemrożeniu. W Święta wystarczy go rozmrozić i zagotować.

Dusimy kapustę z grzybami, po wystygnięciu zamrażamy ją. 

Zobacz GALERIĘ: 9 sprawdzonych przepisów na bigos

Na 2 tygodnie przed Świętami - 8 grudnia

Jeszcze zdążymy zrobić pierniki w nowoczesnej odsłonie

Pieczemy pierniczki i kruche ciasteczka. To nie tylko smaczny deser. Mogą być też, tak jak pierniczki, ozdobą choinki, żyrandola nad stołem lub nad wyspą kuchenną. Ostatnio pojawiły się także foremki do kruchych ciasteczek, dzięki którym można zrobić z dwóch płaskich elementów ciastko 3D. Kruche ciasteczka warto przechowywać w ozdobnym słoju lub puszce ze szczelnym zamknięciem - powinny trafić do opakowania po ostudzeniu. Dzięki temu będą chrupiące i aromatyczne. Pozostawione na stole mogą stać się mniej kruche i stracić aromat świeżego wypieku. 

Szykujemy domowe czekoladki, które podamy do świątecznej kawy lub zapakowane w ozdobne pudełka jako podarunki. To jest właśnie czas na przygotowanie słodkich upominków.

Na tydzień przed Świętami – 15 grudnia

Szykujemy masę makową i ją zamrażamy

Pieczemy makowiec drożdżowy. Gotowy makowiec po upieczeniu i ostudzeniu zamrażamy, wyjęty w wigilijny poranek z zamrażarki niczym nie będzie się różnił od wypieku przygotowanego tego samego dnia. Po rozmrożeniu makowiec lukrujemy. 

Pieczemy piernik kawowy i przekładamy go powidłami, zawijamy w papier do pieczenia i wkładamy do lodówki. W dzień wigilii polewamy piernik polewą czekoladową 

Pieczemy keks. Po upieczeniu i wystudzeniu zawijamy go w papier do pieczenia i wkładamy do lodówki. Najlepszy jest po 7 dniach dojrzewania.

 Na 2 dni przed Wigilią – 22 grudnia

Robimy śledzie w oleju na różne sposoby. Na wigilijnym stole dobrze jest postawić śledzie w trzech smakach.  

Dla tych, którzy nie przepadają za śledziami przygotowujemy boczniaki a la śledzie.

Wyciągamy z zamrażalnika masę makową.

Dekorujemy lukrem ciasteczka i pierniczki. 

Wieczorem rozmrażamy kapustę z grzybami.

Na noc zalewamy suszone grzyby wodą – potrzebne do zupy grzybowej lub sosu.

Na noc zalewamy suszone owoce na kompot wigilijny. 

Na 1 dzień przed Wigilią – 23 grudnia

Gotujemy zupę grzybową i barszcz czerwony wigilijny. 

Gotujemy kompot z suszu lub owoców, które mogą zastąpić susz. 

Marynujemy mięsa do pieczenia. 

Przygotowujemy śledzie marynowane oraz w sosach. 

Pieczemy kulebiaki z postnymi nadzieniami.

Robimy ryby podawane na zimno, po staropolsku rybę w sosie piernikowym, rybę w galarecie, rybę po żydowsku, rybę po grecku oraz wszystkie rybne terriny. Ryby układamy na półmiskach, okrywamy folią i przechowujemy w lodówce.

Pieczemy sernik, albo jeszcze lepiej makowiec serowy, doskonałe duet dwóch ulubionych ciast. 

Dla tych, którzy nie tolerują glutenu, pieczemy makowiec bez ciasta.

Dla wegetarian szykujemy wegański makowiec bez glutenu i bez jajek.

A dla tych, co nie tolerują białka jaja kurzego, pieczemy piernikowy chlebek bez jajek. 

Przygotowujemy kluski z makiem.

Wieczorem wyjmujemy pierogi i uszka – przekładamy je do lodówki, by się powoli rozmroziły przez noc, będą potrzebowały około 20 godzin. 

W Wigilię – 24 grudnia

Robimy sałatki - jarzynową i sałatkę śledziową. Wstawiamy je do lodówki, aby smaki się „przegryzły” przed wigilijną kolacją

Pieczemy ryby, by podać je ciepłe od razu na stół.

Smażymy i dusimy grzyby, które podajemy jako ciepłe przystawki lub dodatki do dań rybnych.

Smażymy ryby, pamiętając aby ich nie przesmażyć. Przesmażone ryby wydzielają brzydki zapach tranu.

Poniżej znajdziecie quiz o potrawach świątecznych, w którym możecie sprawdzić swoją wiedzę o wigilii i Bożym Narodzeniu. 

Quiz. Potrawy świąteczne, które wszyscy powinni znać. Zgarniesz 10/10?
Pytanie 1 z 10
Które warzywo jest głównym składnikiem sosu do ryby po grecku?

Jeśli postępowaliście zgodnie z kalendarzem, to pozostałe składniki wigilijnego jadłospisu macie już gotowe w lodówce i spiżarce. 

Wszystkie inne przepisy na wigilię i święta znajdziecie w dziale PRZEPISY NA BOŻE NARODZENIE.

Powodzenia!

Siła Kobiet
Długo i szczęśliwie? O brutalnej rzeczywistości ZWIĄZKÓW. SIŁA KOBIET
Beszamel SE Google News