Spis treści
- Na 4-6 tygodni przed Świętami
- Zobacz GALERIĘ: 9 przepisów na świąteczne pierniki i pierniczki
- Na 3 tygodnie przed Świętami
- Zobacz GALERIĘ: 9 sprawdzonych przepisów na bigos
- Na 2 tygodnie przed Świętami - 8 grudnia
- Na tydzień przed Świętami – 15 grudnia
- Na 2 dni przed Wigilią – 22 grudnia
- Na 1 dzień przed Wigilią – 23 grudnia
- W Wigilię – 24 grudnia
Według magnackiej tradycji na wigilijnym stole powinno znaleźć się 13 potraw. Przy czym potrawy rybne liczyły się za jedną... Szlachecki stół staropolski uginał się pod ciężarem 12 potraw. Na stole mieszczańskim było ich 7. Stół chłopski zadowalał się nieparzystą liczbą dań obrzędowych.
Bez względu na to, której tradycji hołdujecie, szykujecie wigilię na bogato lub całkiem skromnie, zawsze warto się dobrze zorganizować. Planowanie to podstawa, aby z wyczerpania kuchenną pracą nie usnąć przy stole. Jak przygotować święta i się nie zmęczyć? To proste, zaplanujcie pracę według naszego kalendarza świątecznego. Zaoszczędzicie czas i energię, by w dobrej formie zasiąść do stołu, ciesząc się obecnością rodziny i przyjaciół.
Na 4-6 tygodni przed Świętami
Uzgadniamy z bliskimi świąteczny jadłospis. Pracę rozdzielamy według umiejętności.
Nastawiamy ciasto na piernik staropolski dojrzewający. Ostateczny termin to 24 listopada, imieniny Katarzyny!
- Zobacz: przepis na piernik staropolski
Pieczemy pasztety. Zarówno te mięsne, jak i jarskie nie mogą być zbyt długo przechowywane w lodówce. Pasztety mięsne można po upieczeniu i wystudzeniu podzielić na mniejsze porcje i zamrozić. Pasztet należy rozmrażać zawsze w lodówce przez około 12 godzin.
Przygotowujemy świąteczne nalewki, które podkreślą swym smakiem i aromatem magię świąt przesilenia zimowego. Nalewki po przelaniu w ładne butelki to pożądany prezent dla bliskiej osoby.
- Zobacz: przepis na adwentową nalewkę piernikową
- Zobacz: przepis na nalewkę pomarańczową
- Zobacz: przepis na ajerkoniak
Zobacz GALERIĘ: 9 przepisów na świąteczne pierniki i pierniczki
Na 3 tygodnie przed Świętami
Nastawiamy kwas buraczany na świąteczny barszcz.
Robimy pierogi z kapustą i grzybami oraz uszka do barszczu i je zamrażamy. Pierogi i uszka można zamrozić przed lub po ugotowaniu. Surowe trzeba wstępnie zamrozić ułożone płasko na tacy w dużych odstępach, następnie przełożyć do większego woreczka lub pojemnika i zamrozić. Jeśli chcemy zamrozić ugotowane pierogi, należy ugotować je w wodzie z dodatkiem oleju. Przed zamrożeniem polać ponownie olejem i delikatnie wymieszać, tak aby każdy pieróg był nim pokryty. Przed wigilią wystarczy je rozmrozić, zagotować lub podsmażyć.
- Sprawdź koniecznie: Jak zamrozić pierogi na święta? Sprawdzone triki
- Zobacz także: przepis na pierogi z kapustą i grzybami
Gotujemy bigos. Po przestudzeniu zamrażamy go. Bigos jest smaczniejszy po przemrożeniu. W Święta wystarczy go rozmrozić i zagotować.
Dusimy kapustę z grzybami, po wystygnięciu zamrażamy ją.
- Zobacz: przepis na kapustę z grzybami
Zobacz GALERIĘ: 9 sprawdzonych przepisów na bigos
Na 2 tygodnie przed Świętami - 8 grudnia
Jeszcze zdążymy zrobić pierniki w nowoczesnej odsłonie
Pieczemy pierniczki i kruche ciasteczka. To nie tylko smaczny deser. Mogą być też, tak jak pierniczki, ozdobą choinki, żyrandola nad stołem lub nad wyspą kuchenną. Ostatnio pojawiły się także foremki do kruchych ciasteczek, dzięki którym można zrobić z dwóch płaskich elementów ciastko 3D. Kruche ciasteczka warto przechowywać w ozdobnym słoju lub puszce ze szczelnym zamknięciem - powinny trafić do opakowania po ostudzeniu. Dzięki temu będą chrupiące i aromatyczne. Pozostawione na stole mogą stać się mniej kruche i stracić aromat świeżego wypieku.
- Zobacz: przepis na kruche ciasteczka
- Zobacz: przepis na kruche pierniczki
Szykujemy domowe czekoladki, które podamy do świątecznej kawy lub zapakowane w ozdobne pudełka jako podarunki. To jest właśnie czas na przygotowanie słodkich upominków.
Na tydzień przed Świętami – 15 grudnia
Szykujemy masę makową i ją zamrażamy
- Zobacz: przepis na masę makową
Pieczemy makowiec drożdżowy. Gotowy makowiec po upieczeniu i ostudzeniu zamrażamy, wyjęty w wigilijny poranek z zamrażarki niczym nie będzie się różnił od wypieku przygotowanego tego samego dnia. Po rozmrożeniu makowiec lukrujemy.
Pieczemy piernik kawowy i przekładamy go powidłami, zawijamy w papier do pieczenia i wkładamy do lodówki. W dzień wigilii polewamy piernik polewą czekoladową
Pieczemy keks. Po upieczeniu i wystudzeniu zawijamy go w papier do pieczenia i wkładamy do lodówki. Najlepszy jest po 7 dniach dojrzewania.
- Zobacz: przepis na świąteczny keks
Na 2 dni przed Wigilią – 22 grudnia
Robimy śledzie w oleju na różne sposoby. Na wigilijnym stole dobrze jest postawić śledzie w trzech smakach.
Dla tych, którzy nie przepadają za śledziami przygotowujemy boczniaki a la śledzie.
Wyciągamy z zamrażalnika masę makową.
Dekorujemy lukrem ciasteczka i pierniczki.
Wieczorem rozmrażamy kapustę z grzybami.
Na noc zalewamy suszone grzyby wodą – potrzebne do zupy grzybowej lub sosu.
Na noc zalewamy suszone owoce na kompot wigilijny.
Na 1 dzień przed Wigilią – 23 grudnia
Gotujemy zupę grzybową i barszcz czerwony wigilijny.
Gotujemy kompot z suszu lub owoców, które mogą zastąpić susz.
Marynujemy mięsa do pieczenia.
- Zobacz: przepis na schab ze śliwką
- Zobacz: przepis na schab karkowy w kiszonej kapuście
Przygotowujemy śledzie marynowane oraz w sosach.
- Zobacz: przepis na śledzie w marynacie korzennej
- Zobacz: przepis na śledzie z cytryną
- Zobacz: przepis na śledzie w sosie tatarskim
Pieczemy kulebiaki z postnymi nadzieniami.
- Zobacz: przepis na kulebiak z kapustą i grzybami
- Zobacz: przepis na kulebiak z rybą
Robimy ryby podawane na zimno, po staropolsku rybę w sosie piernikowym, rybę w galarecie, rybę po żydowsku, rybę po grecku oraz wszystkie rybne terriny. Ryby układamy na półmiskach, okrywamy folią i przechowujemy w lodówce.
- Zobacz: wigilijny karp na szaro w sosie piernikowym
- Zobacz: przepis na dorsza po grecku wg Magdy Gessler
- Zobacz: pasztet z miętusa z sosem pomidorowym
Pieczemy sernik, albo jeszcze lepiej makowiec serowy, doskonałe duet dwóch ulubionych ciast.
- Zobacz: przepis na sernik świąteczny
- Zobacz: przepis na makowiec serowy
Dla tych, którzy nie tolerują glutenu, pieczemy makowiec bez ciasta.
- Zobacz: przepis na makowiec bez glutenu
Dla wegetarian szykujemy wegański makowiec bez glutenu i bez jajek.
- Zobacz: przepis na wegański makowiec
A dla tych, co nie tolerują białka jaja kurzego, pieczemy piernikowy chlebek bez jajek.
Przygotowujemy kluski z makiem.
- Zobacz: przepis na kluski z makiem
Wieczorem wyjmujemy pierogi i uszka – przekładamy je do lodówki, by się powoli rozmroziły przez noc, będą potrzebowały około 20 godzin.
W Wigilię – 24 grudnia
Robimy sałatki - jarzynową i sałatkę śledziową. Wstawiamy je do lodówki, aby smaki się „przegryzły” przed wigilijną kolacją
- Zobacz: przepis na sałatkę jarzynową
- Zobacz: przepis na sałatkę śledziową z fasolą
Pieczemy ryby, by podać je ciepłe od razu na stół.
Smażymy i dusimy grzyby, które podajemy jako ciepłe przystawki lub dodatki do dań rybnych.
- Zobacz: przepis na smażone suszone kapelusze grzybów
- Zobacz: przepis na grzyby duszone w sosie beszamelowym
Smażymy ryby, pamiętając aby ich nie przesmażyć. Przesmażone ryby wydzielają brzydki zapach tranu.
- Zobacz: przepis na świeże śledzie smażone w cieście piwnym
- Zobacz: przepis na smażonego karpia wg Ewy Wachowicz
Poniżej znajdziecie quiz o potrawach świątecznych, w którym możecie sprawdzić swoją wiedzę o wigilii i Bożym Narodzeniu.
Jeśli postępowaliście zgodnie z kalendarzem, to pozostałe składniki wigilijnego jadłospisu macie już gotowe w lodówce i spiżarce.
Wszystkie inne przepisy na wigilię i święta znajdziecie w dziale PRZEPISY NA BOŻE NARODZENIE.
Powodzenia!