Rolada biszkoptowa z musem jabłkowym - efektowna i prosta do zrobienia
Makowiec bez ciasta, bezglutenowy

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com
Makowiec bezglutenowy
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 60 MINUT
Porcja dla: 6 OSÓB
Oryginalny makowiec bezglutenowy bez spodu, właściwie w ogóle bez ciasta. Bezglutenowy makowiec dobry na Wigilię, Boże Narodzenie i karnawał dla osób na diecie bezglutenowej.
Dowiedz się więcej na temat tego, jak przygotować mak!
Mak: Jakie ma właściwości? Jakie ma wartości odżywcze?
Składniki
600 g maku
4 jabłka
5 jajek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g miękkiego masła lub margaryny
1 szklankę cukru trzcinowego
1 szklankę rodzynek
1 szklankę rozdrobnionych śliwek suszonych
½ szklanki orzechów laskowych lub migdałów
100 g skórki pomarańczowej
4 łyżki miodu
aromat migdałowy
Przygotowanie krok po kroku:
Najpierw mak należy zalać wrząca wodą i odlewamy ją. Czynność powtarzamy i zostawiamy mak na noc. Następnego dnia odsączamy go na sicie i mielimy dwa, a najlepiej trzy razy. Zmielić należy również migdały i orzechy (można to zrobić w młynku do kawy).
Później obieramy jabłka i ścieramy je na tarce o dużych oczkach. Śliwki kroimy na małe kawałki, a masło i margarynę miksujemy z cukrem, powoli dodając żółtka jaj.
Do ubijanej masy dodajemy następnie jabłka, orzechy, migdały, rodzynki, miód, zapach i proszek do pieczenia. Składniki te trzeba zmiksować na jednolitą masę.
Białka ubijamy na sztywno, a następnie delikatnie mieszamy z masą makową. Masę wlewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 65-75 minut w temperaturze 180 stopni. Po schłodzeniu to oryginalne ciasto jest już gotowe do podania.