Makowiec bez ciasta, bezglutenowy

Makowiec bez ciasta, bezglutenowy

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Makowiec bezglutenowy

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Oryginalny makowiec bezglutenowy bez spodu, właściwie w ogóle bez ciasta. Bezglutenowy makowiec dobry na Wigilię, Boże Narodzenie i karnawał dla osób na  diecie bezglutenowej.

Dowiedz się więcej na temat tego, jak przygotować mak!

Mak: Jakie ma właściwości? Jakie ma wartości odżywcze?

Kupujemy mak - jak rozpoznać dobry mak?

Co zrobić, jeśli mak jest gorzki?

Składniki

  • 600 g maku

  • 4 jabłka

  • 5 jajek

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 200 g miękkiego masła lub margaryny

  • 1 szklankę cukru trzcinowego

  • 1 szklankę rodzynek

  • 1 szklankę rozdrobnionych śliwek suszonych

  • ½ szklanki orzechów laskowych lub migdałów

  • 100 g skórki pomarańczowej

  • 4 łyżki miodu

  • aromat migdałowy

Przygotowanie krok po kroku:

  • Najpierw mak należy zalać wrząca wodą i odlewamy ją. Czynność powtarzamy i zostawiamy mak na noc. Następnego dnia odsączamy go na sicie i mielimy dwa, a najlepiej trzy razy. Zmielić należy również migdały i orzechy (można to zrobić w młynku do kawy).

  • Później obieramy jabłka i ścieramy je na tarce o dużych oczkach. Śliwki kroimy na małe kawałki, a masło i margarynę miksujemy z cukrem, powoli dodając żółtka jaj.

  • Do ubijanej masy dodajemy następnie jabłka, orzechy, migdały, rodzynki, miód, zapach i proszek do pieczenia. Składniki te trzeba zmiksować na jednolitą masę.

  • Białka ubijamy na sztywno, a następnie delikatnie mieszamy z masą makową. Masę wlewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 65-75 minut w temperaturze 180 stopni. Po schłodzeniu to oryginalne ciasto jest już gotowe do podania.

Ocena: 3