Kupujemy mak - jak rozpoznać dobry mak?

Kupujemy mak - jak rozpoznać dobry mak?

Autor Zdjęcia: photos.com

Sprawdź, jak wybrać dobry mak

Makowiec, kutia, makówka czy łazanki z makiem - święta Bożego Narodzenia to istne święto maku. Ale i poza nimi chętnie jadamy dania, szczególnie desery, z dodatkiem maku. Jak kupować mak, aby jego smak zachwycał?

Wiele osób, kupując mak, idzie na skróty, decydując się na gotowy mak w puszcze. Niewątpliwie ułatwia to organizację pracy w kuchni i czas przygotowania dań, jednak co tu dużo mówić - prawdziwi smakosze mogą poczuć się rozczarowani, bo różnicę w smaku między makiem przygotowywanym od podstaw w domu a tym w puszce, czuć, i to jak! Różnica jest nie tylko w smaku, ale i wartościach odżywczych - producenci do produkcji maku w puszkach kupują często najtańszy mak, a więc gorszej jakości. Jeśli więc masz chęci i czas, kup sam/sama mak, namocz go i miel w domu!

Jak wybrać dobry mak?

Dobry mak dobrze się gotuje i ma piękny zapach! Stary mak ma gorzki smak, co oznacza, że jest zjełczały. Jak odróżnić mak dobry od tego gorszej jakości, patrząc na malutkie ziarenka? Przede wszystkim zwracaj uwagę na świeżość - świeży mak ma piękny aromat, stary natomiast jest zwietrzały. Wąchaj mak jeszcze dlatego, że jako produkt o sporej zawartości tłuszczu może nie tylko zjełczeć, ale też wchłonąć niepożądane zapachy.

Mak musi być przechowywany w suchym i chłodnym miejscu. Jeśli miejsce jest wilgotne, mak może pachnieć stęchlizną. Dlatego zamiast do hipermarketu idź po mak na bazar albo targ - tam kupisz świeży!

Ocena: 4