Nalewka adwentowa: przepis na nalewkę piernikową na Boże Narodzenie

2021-03-31
Nalewka adwentowa: przepis na nalewkę piernikową na Boże Narodzenie
Autor: thinkstockphotos.com Nalewka na pienikach doskonale pasuje do słodyczy na bożonarodzeniowym stole
łatwy
60 min
4

Nalewka adwentowa nosi taką nazwę, bo za jej przygotowanie należy się zabrać z początkiem adwentu. Wtedy ma szanse zagościć na waszym stole już w Boże Narodzenie. Ale nalewka piernikowa to doskonały pomysł na każdy z zimowych wieczorów! Nie czekajcie, skorzystajcie z naszego przepisu. To naprawdę proste!

Polecamy również inne przepisy na świąteczne przysmaki: Piernik staropolski - tradycyjny przepis na piernik dojrzewający  oraz Choinki piernikowe.

Anna Szubińska Nalewki. natura zamknięta w butelce

 
Przepisy na pyszne nalewki znajdziecie w wydanej pod patronatem Beszamel.pl przez wydawnictwo HARDE książce Anny Szubińskiej "Nalewki. Natura zamknięta w butelce". Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.

Sprawdź także >>> Chatka z piernika dekorowana małymi pierniczkami

SKŁADNIKI

  • pięć opakowań tradycyjnych pierniczków, ok. 40 sztuk
  • pół litra spirytusu 95%
  • szklanka niegazowanej wody mineralnej
  • pół laski cynamonu
  • dziesięć goździków
  • pół szklanki rodzynek
  • jedno ciemne piwo typu porter
  • 20 dag miodu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pierniczki (mogą to być popularne "Katarzynki") wysuszyć na kaloryferze, w piecyku lub w piekarniku, następnie dokładnie pokruszyć.
  • Piernikowe okruszki wsypać do słoika, dodać cynamon, goździki i rodzynki. Suchą masę zalać spirytusem zmieszanym z wodą.
  • Taką zawartość należy odstawić na dwa tygodnie w bezpieczne miejsce. Trzeba jednak pamiętać, żeby codziennie porządnie ją przemieszać za pomocą kilkunastu energicznych ruchów naczyniem.
  • Po upływie dwóch tygodni w osobnym naczyniu możemy zacząć przygotowywać specjalny roztwór, z którym potem zmieszamy zawiesinę z karafki.
  • W tym celu musimy podgrzać piwo porter, w którym rozpuścimy miód gryczany.
  • Roztwór studzimy i dolewamy do niego spirytusową miksturę z piernikami, rodzynkami i przyprawami.
  • Mieszankę ponownie wlewamy do słoja i odstawiamy na kolejne dwa tygodnie.
  • Po ich upływie nalewkę przecedzamy przez gazę, filtr do kawy. Pozwalamy się jej też odstać i ostrożnie zlewamy.