Nalewka adwentowa: przepis na nalewkę piernikową na Boże Narodzenie

Nalewka adwentowa: przepis na nalewkę piernikową na Boże Narodzenie

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Nalewka na pienikach doskonale pasuje do słodyczy na bożonarodzeniowym stole

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Nalewka adwentowa nosi taką nazwę, bo za jej przygotowanie należy się zabrać z początkiem adwentu. Wtedy ma szanse zagościć na waszym stole już w Boże Narodzenie. Ale nalewka piernikowa to doskonały pomysł na każdy z zimowych wieczorów! Nie czekajcie, skorzystajcie z naszego przepisu. To naprawdę proste!

Polecamy również inne przepisy na świąteczne przysmaki: Piernik staropolski - tradycyjny przepis na piernik dojrzewający  oraz Choinki piernikowe.

Składniki

  • pięć opakowań tradycyjnych pierniczków, ok. 40 sztuk

  • pół litra spirytusu 95%

  • szklanka niegazowanej wody mineralnej

  • pół laski cynamonu

  • dziesięć goździków

  • pół szklanki rodzynek

  • jedno ciemne piwo typu porter

  • 20 dag miodu

Przygotowanie krok po kroku:

  • Pierniczki (mogą to być popularne "Katarzynki") wysuszyć na kaloryferze, w piecyku lub w piekarniku, następnie dokładnie pokruszyć.

  • Piernikowe okruszki wsypać do słoika, dodać cynamon, goździki i rodzynki. Suchą masę zalać spirytusem zmieszanym z wodą.

  • Taką zawartość należy odstawić na dwa tygodnie w bezpieczne miejsce. Trzeba jednak pamiętać, żeby codziennie porządnie ją przemieszać za pomocą kilkunastu energicznych ruchów naczyniem.

  • Po upływie dwóch tygodni w osobnym naczyniu możemy zacząć przygotowywać specjalny roztwór, z którym potem zmieszamy zawiesinę z karafki.

  • W tym celu musimy podgrzać piwo porter, w którym rozpuścimy miód gryczany.

  • Roztwór studzimy i dolewamy do niego spirytusową miksturę z piernikami, rodzynkami i przyprawami.

  • Mieszankę ponownie wlewamy do słoja i odstawiamy na kolejne dwa tygodnie.

  • Po ich upływie nalewkę przecedzamy przez gazę, filtr do kawy. Pozwalamy się jej też odstać i ostrożnie zlewamy.

Anna Szubińska Nalewki. natura zamknięta w butelce

 
Przepisy na pyszne nalewki znajdziecie w wydanej pod patronatem Beszamel.pl przez wydawnictwo HARDE książce Anny Szubińskiej "Nalewki. Natura zamknięta w butelce". Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.

Ocena: 2,5