Katarzynki, uszatki, serduszka: przepis na domowe pierniki toruńskie

Katarzynki, uszatki, serduszka: przepis na domowe pierniki toruńskie

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Najsłynniejsze toruńskie pierniki to Katarzynki, Uszatki i Serduszka

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pierniczki to nieodłączny element świąt Bożego Narodzenia. Pieczemy je zwykle kilkanaście dni przed świętami, a ich korzenny aromat wprawia nas w świąteczny nastrój. Szczególnie smaczne są pierniki toruńskie, w tym najsłynniejsze Katarzynki o kształcie 6 nakładających się na siebie monet, Uszatki o 4 okrągłych rogach oraz Serduszka. Trudno jest doścignąć pierwowzór, ale można próbować. Pieczenie pierników i pierniczków to świetna zabawa dla całej rodziny. 

Czytaj także Pierniki toruńskie: dlaczego nie zawsze traktowano je jako przysmak

Składniki

  • 250 g miodu 

  • 400 g mąki pszennej

  • 1 jajko

  • 50 g miękkiego masła

  • 2 płaskie łyżeczki domowej przyprawy do piernika

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1 kieliszek rumu

  • 1 czubata łyżka kakao

Przygotowanie krok po kroku:

  • Do miski wlać miód. Dodać przyprawę do piernika, masło w małych kawałkach, proszek do pieczenia, kakao i jajko. Wymieszać. Dodać mąkę. W między czasie wlać rum.

  • Casto przenieść na posypaną mąką stolnicę.

  • Rozwałkować ciasto na grubość 5-10 mm. Przy pomocy foremki do pierników (katarzynek, uszatków lub serduszek) wykrawać pierniczki i przenosić je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.

  • Przed wstawieniem do pieca spryskać je wodą, by za bardzo nie wyschły. Piec pierniczki ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180C (z termoobiegiem) lub 200C(bez tej funkcji).

  • Następnie wyjąć pierniczki z  pieca i wystudzić na blaszce, aby pierniczki się nie odkształciły.

  • Pierniczki po wystudzeniu są twarde. Muszą poleżeć kilka dni w szczelnie zamkniętym pojemniku i nabrać wilgoci. Już po 24 h są smaczne, ale im dłużej leżą, tym bardziej nabierają świątecznego aromatu. Można polać je czekoladą lub ozdobić lukrem.

Ocena: 5