Cynamon. Jakie ma właściwości? Jaką ma wartość kulinarną?

Cynamon

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Cynamon to wonna przyprawa bez której nie byłoby smaku polskiej szarlotki.

Cynamon, a właściwie kora cynamonowca, to przyprawa znana od starożytności. Cynamon pierwotnie pochodzi z Chin, dzisiaj uprawiany jest wszędzie tam, gdzie panują odpowiednie warunki. Bez cynamonu trudno sobie wyobrazić wielu dań: szarlotki, piernika, grzańca. Poznajcie właściwości tej popularnej przyprawy.

Co to jest cynamon?

Cynamon należy rodziny Wawrzynowatych. Jest to bardzo liczna rodzina, należy do niej ponad 2000 roślin. Do tej samej rodziny należą liście laurowe, a nawet awokado. Z punktu widzenia botanicznego przyprawę pozyskuje się głównie z gatunków takich jak: Cinnamomum zeylanicum - pochodzącego ze Sri Lanki, Madagaskaru, Seszeli, Cinnamomum burmanii - pochodzącego z Indonezji, Cinnamomum loureirii pochodzącego z Wietnamu oraz Cinnamomum aromaticum pochodzącego z Chin. Są to gatunki uznane formalnie przez ESA European Spice Association (Europejskie Stowarzyszenie ds. Przypraw ) i przeznaczone celów kulinarnych.

Postaci przyprawowe cynamonu

Cynamon jest przyprawą pozyskiwaną z wewnętrznej warstwy kory wiecznie zielonych drzew cynamonowych osiągających wysokość nawet do 10 metrów.

Najpierw z drzew ścina się gałęzie długości około metra, następnie zdejmuje z nich korę, po czym suszy ją na specjalnych matach, aż nabierze specyficznego, pomarańczowo-brązowego koloru i zwinie się w charakterystyczną rurkę. Cynamon występuje w handlu postaci rurek (zwanych też laskami) lub postaci zmielonej jako puder.

Historia cynamonu

Cynamon to jedna z najstarszych przypraw na świecie, której użycie zostało udokumentowano. Wzmianki w chińskiej książce zielarskiej z III w. p.n.e. oraz w Biblii udowadniają, że cynamon doceniano od wieków. Cynamon był składnikiem mirry, którą uwodzicielka z V w. p.n.e. skropiła łoże miłości dla swego kochanka (opisane w Księdze Estery). Z Biblii wiadomi, ze cynamonem, bądź jego mieszankami pudrowano odzież i całuny pogrzebowe. 

W starożytności cynamon był używany jako przyprawa do napojów oraz jako środek medyczny. Doceniany był jako afrodyzjak i środek wzmacniający. Potłuczona na miazgę kora wchodziła w skład eliksiru nadającego ciału boski złoto-żółty kolor oraz młodzieńczą siłę. Wierzono, że noszenie go przy sobie oddalało choroby.

Wedle chińskiego traktatu medycznego datowanego na  2800 r. p.n.e. cynamon stosowano w leczeniu przeziębienia, trudności trawiennych, nudności, biegunki oraz bolesnych miesiączek. Natomiast Egipcjanie używali cynamonu do balsamowania zwłok, a także do konserwacji mięsa. W starożytnym Rzymie używano cynamon, jako środka do leczenia kaszlu i przeziębienia oraz okadzano nim mieszkanie, aby wypłoszyć złe duchy. Medycyna starohinduska zalecała stosowanie cynamonu w walce z cukrzycą oraz niestrawnością. Dlatego cynamonu jest głównym składnikiem herbaty chai, wspomagającej trawienie nabiału i owoców. Olejek cynamonowy stosowany jest w aromaterapii dla ukojenia nerwów.

Cynamon był jednym z pierwszych towarów w obrocie handlowym pomiędzy Bliskim Wschodem a Europą.

Wartość odżywcza cynamonu

Cynamon jest źródłem błonnika, żelaza, wapnia i magnezu, dlatego ma właściwości przyspieszające metabolizm, polepszające trawienie i pracę nerek, w czym upatruje się jego właściwości odchudzające.

Przyprawy odchudzające, czyli ostre podkręcanie na diecie

Cynamon zawiera kumarynę. Co prawda w niewielkich ilościach, ale zażywając cynamon należy zachować rozwagę. Związek ten hamuje podział komórkowy i może prowadzić do marskości wątroby. W krajach Unii Europejskiej w produktach spożywczych maksymalna dopuszczalna zawartość kumaryny wynosi 2 mg na kg produktu. Jednak wiele badań dowodzi, że w niektórych produktach nadal norma dla kumaryny jest wielokrotnie przekroczona. Więcej o właściwościach kumaryny tutaj: Cynamon a zdrowie. Czy cynamon jest zdrowy, czy szkodliwy?

Najnowsze doniesienia medyczne przekonują, że cynamon zażywany w niewielkich ilościach jako naturalny antyoksydant może skutecznie opóźniać procesy starzenia oraz zapobiegać chorobom cywilizacyjnym.

Cynamon odgrywa istotną rolę w diecie zapobiegającej cukrzycy, ponieważ reguluję poziom cukru uwalnianego do krwi. 

Cynamon ma właściwości rozgrzewające i aseptyczne dlatego warto po niego sięgnąć, kiedy czujemy, że nasz organizm jest wychłodzony. Albo gdy jesteśmy w początkowej fazie przeziębienia. 

Rozgrzewająca kawa z cynamonem

Cynamon wykazuje właściwości przeciwgrzybicze, dlatego warto dodawać go do jedzenia w trakcie leczenia chorób wywołanych zakażeniem przez drożdżaki z rodzaju Candida.

Cynamon usprawnia także dopływ krwi do mózgu, dzięki czemu szare komórki dostają więcej tlenu oraz składników odżywczych. Pomaga nam to w lepszym zapamiętywaniu, poprawia naszą koncentrację oraz pamięć wzrokową.

Zastosowanie kulinarne cynamonu

Cynamonem pachnie Boże Narodzenie. Cynamon decyduje o smaku szarlotki i pierników (wchodzi w skład mieszanki piernikowej), ale cynamon można używać na wiele innych sposobów.

Szarlotka prezydentowej

Szarlotka sypana (z kaszką manną)

Piernik przekładany powidłami

Piernik marchewkowy

Odrobina cynamonu dodana do owoców i deserów nada im zachwycający aromat i może zmniejszyć pokusę sięgania po cukier. 

Laska cynamonu jest doskonałym dodatkiem do grzanego wina, kawy lub napojów czekoladowych. Zaostrza ich smak i dodaje aromatu.

Piwny grzaniec

Grzaniec z cydru jabłkowego

Polecany do chilli con carne i ryżu na parze.

Chili con carne

W kuchni marokańskiej i irańskiej dodawany do tradycyjnych potraw z jagnięciny.

Kuskus z mięsem i warzywami - danie kuchni marokańskiej

Stosowany również do potraw zbożowych, np. kuskus, kaszy perłowej, grochu czy soczewicy.

Ocena: 0