Domowa szarlotka: przepis Anny Komorowskiej

2021-03-29
Domowa szarlotka: przepis Anny Komorowskiej
Autor: thinkstockphotos.com Pyszną ciepłą szarlotkę najlepiej serwować z bitą śmietaną i lodami waniliowymi
średni
50 min
4

Anna Komorowska w kuchni zdradza swoje kulinarne przepisy. Przez lata musiała przecież wykarmić męża i piątkę dzieci. W książce "Wykwintna kuchnia polska" można znaleźć przepisy Anny Komorowskiej - np. na domową szarlotkę. Przekonaj się, jak smakuje szarlotka według przepisu Anny Komorowskiej - pierwszej damy.

SKŁADNIKI

  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • żółtko
  • skórka z cytryny
  • 2 kg jabłek
  • 150 g cukru kryształu
  • 50 g masła
  • łyżeczka cynamonu
  • 2 goździki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mocno schłodzone masło drobno posiekać z mąką i cukrem pudrem. Dodać do tego żółtko i skórkę z cytryny.
  • Trochę ciasta odłożyć, resztę rozwałkować na grubość 0,5 cm, przełożyć na blaszkę wyłożoną pergaminem i piec w temperaturze 175 stopni C do zarumienienia (ok. 15 minut).
  • Następnie jabłka obrać ze skórki, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w cząstki.
  • Do szerokiego garnka włożyć masło i cukier. Smażyć około 10 minut, aż cukier zacznie się rozpuszczać.
  • Dodać pokrojone jabłka i goździki, prażyć, aż jabłka będą miękkie i woda odparuje. Pod koniec należy dodać cynamon.
  • Gotową masę z jabłek włożyć na podpieczony spód, wierzch wyrównać, na tartce zetrzeć odłożone ciasto i wstawić do pieca nagrzanego do temperatury 185 stopni C na około 15-20 minut. Ciasto można podawać z bitą śmietaną lub lodami waniliowymi.