Kuskus z mięsem i warzywami - danie kuchni tunezyjskiej

2021-03-29
Kuskus z mięsem i warzywami - danie kuchni tunezyjskiej
Autor: Shutterstock Kuskus z mięsem i warzywami
łatwy
20 min
4

Kuskus z mięsem i warzywami przyrządza się na różne sposoby w kuchni arabskiej. Tu prezentujemy przepis tunezyjski.

SKŁADNIKI

  • 1/2 kg kuskusu
  • czubata łyżka masła
  • po 70 dag udek kurzych i jagnięciny
  • koncentrat pomidorowy
  • strąk papryki
  • 6 marchewek
  • 2 ziemniaki
  • cukinia
  • 2 cebule
  • puszka ciecierzycy
  • puszka pomidorów
  • pęczek natki pietruszki
  • mielona kurkuma
  • łyżka oliwy
  • harissa, sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę pokrój w piórka, zeszklij w rondlu na oliwie. Dodaj oba gatunki mięs pokrojone w kostkę. Podsmaż, dodaj koncentrat.
  • Mieszając, krótko smaż, potem zalej mięso wodą i duś na małym ogniu.
  • Obierz warzywa, marchew i cukinię pokrój w duże słupki, ziemniaki w kostkę, paprykę na kawałki o boku ok. 2 cm. Przygotowane warzywa dołóż do mięsa, przypraw solą, pieprzem, harissą (lub ostrą papryką) i kurkumą.
  • Gotuj, a gdy warzywa będą miękkie, dołóż pomidory, ciecierzycę i posiekaną natkę.
  • Kuskus zalej w dużym naczyniu wrzącą wodą, przemieszaj widelcem, dodaj masło.
  • Na talerzach rozłóż kuskus (w kształcie wieńca), na środku połóż mięso z warzywami.