Sandacz korzenny na Wigilię zamiast karpia: sprawdzony przepis

2021-03-29
sandacz-korzenny-na-wigilie-zamiast-karpia-sprawdzony-przepis.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Co zamiast karpia na Wigilię? Proponujemy przygotować sandacza
łatwy
60 min
4

Jeśli nie przepadasz za wigilijnym karpiem, zasmakuj w tym roku w sandaczu. Przyrządź go po staropolsku – z przyprawami korzennymi i chrzanem. Podajemy przepis na pysznego korzennego sandacza idealnego zwłaszcza na Wigilię.

Polecamy też:

Przepis na sandacza w jarzynach

Przepis na łososia z kremem chrzanowym

Przepis na karpia zapiekanego w śmietanie

Polecamy:

Kalendarz świątecznych przygotowań na lockdown: jak przygotować Wigilię i Święta w okresie pandemii

Kalendarium świątecznych zakupów spożywczych: co i kiedy kupić na Wigilię i święta

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziele angielskie, goździki oraz pieprz utłucz starannie w moździerzu (możesz też przełożyć je w woreczku na deskę i rozgnieść tłuczkiem lub wałkiem do ciasta).
  • Sandacza umyj, oczyść, pokrój w dzwonka. Natrzyj solą i bazylią. Pozostaw na godzinę w chłodnym miejscu.
  • Żaroodporny półmisek natłuść olejem lub masłem, ułóż w nim kawałki sandacza, posyp utartymi przyprawami korzennymi oraz tartym chrzanem.
  • Następnie obłóż plasterkami cytryny (wcześniej wyszorowanej) oraz plastrami obranej cebuli. Ułóż na rybie drobne kawałki masła.
  • Przykryj naczynie folią aluminiową lub przykrywką. Wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz około 40 minut w 180 stopniach.
  • Podawaj z ziemniakami albo chlebem oraz ze świeżą zieloną sałatą.