Sandacz korzenny na Wigilię zamiast karpia: sprawdzony przepis

Sandacz korzenny na Wigilię zamiast karpia: sprawdzony przepis

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Co zamiast karpia na Wigilię? Proponujemy przygotować sandacza

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Jeśli nie przepadasz za wigilijnym karpiem, zasmakuj w tym roku w sandaczu. Przyrządź go po staropolsku – z przyprawami korzennymi i chrzanem. Podajemy przepis na pysznego korzennego sandacza idealnego zwłaszcza na Wigilię.

Składniki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ziele angielskie, goździki oraz pieprz utłucz starannie w moździerzu (możesz też przełożyć je w woreczku na deskę i rozgnieść tłuczkiem lub wałkiem do ciasta).

  • Sandacza umyj, oczyść, pokrój w dzwonka. Natrzyj solą i bazylią. Pozostaw na godzinę w chłodnym miejscu.

  • Żaroodporny półmisek natłuść olejem lub masłem, ułóż w nim kawałki sandacza, posyp utartymi przyprawami korzennymi oraz tartym chrzanem.

  • Następnie obłóż plasterkami cytryny (wcześniej wyszorowanej) oraz plastrami obranej cebuli. Ułóż na rybie drobne kawałki masła.

  • Przykryj naczynie folią aluminiową lub przykrywką. Wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz około 40 minut w 180 stopniach.

  • Podawaj z ziemniakami albo chlebem oraz ze świeżą zieloną sałatą.

Ocena: 0