Makaron konjac z grzybami shimeji – lekki obiad w azjatyckim stylu
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Co powiecie na lekki – wyjątkowo niskokaloryczny – obiad w azjatyckim klimacie? Jego głównymi składnikami będzie makaron konjac, grzyby shimeji oraz kapusta pak-choi.
Konjac (czyt. kondziak), czyli shirataki (czyt. szirataki), to przeźroczysty makaron, który składa się w ponad 90% z wody. Jest robiony z bulwy azjatyckiej rośliny o nazwie Amorphophallus konjac. Wiele osób makaron shirataki uważa za uniwersalny produkt, ponieważ... nie ma określonego smaku. Za to świetnie chłonie i wzmacnia smaki dodatków. Jest przy tym łatwy w przygotowaniu. Można go kupić w plastikowych woreczkach – po otwarciu czuć rybi zapach, który zlikwidujemy, przepłukawszy makaron wodą.
Trzeba pamiętać, że makaron koncjac ma dużą zawartość błonnika, dlatego trzeba przy nim pić dużo wody.
Makaron konjac doskonale skomponuje się z wyrazistymi w smaku grzybami shimeji – więcej na temat tych grzybów znajdziecie w artykule: Tajemnicze grzyby shimeji (niemniej zamiast tych grzybów można użyć naszych kurek czy borowików).
Pod materiałem wideo znajdziecie galerię, a w niej przepisy na inne dania z makaronu
SKŁADNIKI
- makaron konjac (shirataki)
- grzyby shimeji albo polskie kurki lub borowiki
- marchew
- czerwona papryka
- kapusta pak-choi
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- szczypior
- łyżka sosu sojowego
- sól, pieprz
- olej rzepakowy do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umyć grzyby. Odciąć twardą podstawę (jest niejadalna), zostawiając kapelusze i trzonki. Najlepiej grzyby shimeji moczyć w wodzie przez noc.
- Pokroić warzywa w słupki, cebulę w piórka, szczypior grubo posiekać.
- Marchew, paprykę, grubsze części kapusty pak-choi udusić na rozgrzanym oleju. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Do warzyw dodać grzyby shimeji – dusić całość przez około 7 minut.
- W tym czasie przygotować makaron konjac. Po wyjęciu z opakowania przepłukać go pod bieżącą wodą, aby się pozbyć rybiego zapachu. Następnie makaron konjac włożyć na 2 minuty do gorącej wody.
- Do duszonych warzyw dodać grzyby shimeji i resztę kapusty pak-choi. Całość polać sosem sojowym i doprawić solą oraz pieprzem.
- Na koniec dodać makaron konjac oraz szczypior. Wymieszać. Udekorować ewentualnie świeżą kolendrą.