Makaron konjac z grzybami shimeji – lekki obiad w azjatyckim stylu

Maron konjac z grzybami shimeji
Autor: Shutterstock Makaron konjac z grzybami shimeji – lekki obiad w azjatyckim stylu
łatwy
30 min
2

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Co powiecie na lekki – wyjątkowo niskokaloryczny – obiad w azjatyckim klimacie? Jego głównymi składnikami będzie makaron konjac, grzyby shimeji oraz kapusta pak-choi.

Konjac (czyt. kondziak), czyli shirataki (czyt. szirataki), to przeźroczysty makaron, który składa się w ponad 90% z wody. Jest robiony z bulwy azjatyckiej rośliny o nazwie Amorphophallus konjac. Wiele osób makaron shirataki uważa za uniwersalny produkt, ponieważ... nie ma określonego smaku. Za to świetnie chłonie i wzmacnia smaki dodatków. Jest przy tym łatwy w przygotowaniu. Można go kupić w plastikowych woreczkach – po otwarciu czuć rybi zapach, który zlikwidujemy, przepłukawszy makaron wodą.

Trzeba pamiętać, że makaron koncjac ma dużą zawartość błonnika, dlatego trzeba przy nim pić dużo wody.

Makaron konjac doskonale skomponuje się z wyrazistymi w smaku grzybami shimeji – więcej na temat tych grzybów znajdziecie w artykule: Tajemnicze grzyby shimeji (niemniej zamiast tych grzybów można użyć naszych kurek czy borowików).

SKŁADNIKI

  • makaron konjac (shirataki)
  • grzyby shimeji albo polskie kurki lub borowiki
  • marchew
  • czerwona papryka
  • kapusta pak-choi
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypior
  • łyżka sosu sojowego
  • sól, pieprz
  • olej rzepakowy do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umyć grzyby. Odciąć twardą podstawę (jest niejadalna), zostawiając kapelusze i trzonki. Najlepiej grzyby shimeji moczyć w wodzie przez noc.
  • Pokroić warzywa w słupki, cebulę w piórka, szczypior grubo posiekać.
  • Marchew, paprykę, grubsze części kapusty pak-choi udusić na rozgrzanym oleju. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • Do warzyw dodać grzyby shimeji – dusić całość przez około 7 minut.
  • W tym czasie przygotować makaron konjac. Po wyjęciu z opakowania przepłukać go pod bieżącą wodą, aby się pozbyć rybiego zapachu. Następnie makaron konjac włożyć na 2 minuty do gorącej wody.
  • Do duszonych warzyw dodać grzyby shimeji i resztę kapusty pak-choi. Całość polać sosem sojowym i doprawić solą oraz pieprzem.
  • Na koniec dodać makaron konjac oraz szczypior. Wymieszać. Udekorować ewentualnie świeżą kolendrą.
Czy warto jeść grzyby?
Iwona Witt-Czuprzyńska

Autorka artykułów, przede wszystkim na tematy kulinarne, związane z etnologią, folklorem oraz przedsiębiorczością, zwłaszcza kobiet. Wielbicielka dobrej kuchni, zielarka po studiach podyplomowych na SGGW i nalewkowiczka z kilkoma nagrodami zdobytymi w turniejach …

więcej