Tajemnicze grzyby shimeji: jak smakują i jak przyrządzić azjatycki przysmak?

2022-07-12 10:29

Grzyby shimeji są przysmakiem kuchni azjatyckiej. Mają wiele wartości odżywczych, dlatego szczególnie je cenią Japończycy. Grzyby shimeji trzeba odpowiednio przygotować – a my podpowiadamy jak.

Grzybów shimeji: bunapi-shimeji i buna-shimeji
Autor: Shutterstock W Polsce dostępne są dwie odmiany grzybów shimeji: bunapi-shimeji (białe) i buna-shimeji (brązowe)

Spis treści

  1. "Grzyby głębokiego lasu"
  2. Bogate właściwości grzybów shimeji
  3. Jak przyrządzać grzyby shimeji

"Grzyby głębokiego lasu"

Grzyby shimeji (z japońskiego dosłownie: "grzyby głębokiego lasu") występują w odmianie białej – bunapi-shimeji oraz dwóch brązowych – buna-shimeji i hon-shimeji (bukowa). Rosną zazwyczaj w kępach na pniach drzew. Obecnie grzyby te uprawiane są także w sztucznej hodowli. Bunapi-shimeji swoją białą barwę zawdzięczają uprawie bez dostępu światła.

W Polsce dostępne są dwie odmiany grzybów shimeji: bunapi-shimeji oraz buna-shimeji.

Bogate właściwości grzybów shimeji

Duża zawartość kwasu guanylowego sprawia, że smak grzybów shimeji zaliczany jest do umami (smaku określanego też jako "doskonały").Te azjatyckie grzyby są też cenionym źródłem łatwo przyswajalnego białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych, zwłaszcza linolenowego, który doskonale wpływa na naczynia krwionośne, zapobiegając chorobie wieńcowej, miażdżycy, a także zawałowi serca i udarowi mózgu.

Grzyby shimeji są także bogatym źródłem błonnika, w tym beta-glukanu, dlatego sprawdzają się w menu osób dbających o odpowiedni poziom cholesterolu.

To nie wszystko. Grzyby shimeji dostarczają także witamin z grupy B (zwłaszcza B2 i B3), a także są źródłem potasu, żelaza, cynku i miedzi. Do tego wszystkiego dochodzi jeszcze silny antyoksydant: związki polifenolowe.

Jak przyrządzać grzyby shimeji

W przeciwieństwie do pieczarek grzyby shimeji nie wolno jeść na surowo – muszą być poddane obróbce termicznej. Jadalne są kapelusze i trzonki, natomiast trzeba się pozbywać twardej podstawy, z której wyrastają w kępach.

Grzyby shimeji warto moczyć, a wodę z moczenia później użyć w daniach.

A jak je przyrządzać? Doskonale nadają się do smażenia, gotowania czy duszenia. Zachwycają jędrnością i chrupkością połączoną na dodatek z maślano-orzechowym smakiem z zaskakująco pikantną nutą. Grzyby shimeji fantastycznie komponują się z warzywami, cytrusami, mięsem (zwłaszcza dziczyzną), owocami morza oraz ryżem i makaronem. My polecamy zwłaszcza:

Grzyby shimeji: przepis na rewelacyjne danie z grzybami shimeji z ryżem

Super łatwa chińska zupa z owocami morza i makaronem

Makaron konjac z grzybami shimeji

Jak mrozić grzyby?