Super łatwa chińska zupa z owocami morza i makaronem

Super łatwa chińska zupa z owocami morza i makaronem
Autor: Shutterstock Taka chińska zupa z owocami morza i makaronem wcale nie jest trudna do przygotowania
łatwy
25 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Chińska zupa z owocami morza i makaronem niesłychanie łatwa do przygotowania. Składniki na nią kupicie w większości marketów. Zupa jest bardzo aromatyczna, rozgrzewająca i po prostu pyszna.

SKŁADNIKI

  • pół opakowania cienkiego makaronu ryżowego połamanego na mniejsze kawałki
  • 2 łyżeczki oleju arachidowego
  • 2,5 cm świeżego korzenia imbiru
  • mała paczka grzybów shitake lub shimeji
  • 1,2 l wywaru z kurczaka
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 1 opakowanie mieszanki owoców morza
  • 100 g kapusty pekińskiej pokrojonej w cienkie paski
  • pół pęczka cebuli dymki
  • małe opakowanie kiełków fasoli mung
  • do podania: ostry sos chili

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Makaron włożyć do miski i zalać wrzątkiem na czas podany na opakowaniu. Odcedzić.
  • W garnku rozgrzać olej arachidowy i podsmażyć na nim grzyby oraz starty lub posiekany imbir. Gdy grzyby trochę zmiękną i lekko się zrumienią, zalać je wywarem i dodać sos sojowy.
  • Do wrzącego wywaru dodać mieszankę owoców morza (jeśli była mrożona - wcześniej ją rozmrozić) wraz z kapustą, dymką i kiełkami.  Doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 1 minuty.
  • Makaron dodać do zupy, zagotować całość i od razu podawać.
Czy umami nas mami? Co to jest umami?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej