Super łatwa chińska zupa z owocami morza i makaronem
2021-11-01
łatwy
25 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Chińska zupa z owocami morza i makaronem niesłychanie łatwa do przygotowania. Składniki na nią kupicie w większości marketów. Zupa jest bardzo aromatyczna, rozgrzewająca i po prostu pyszna.
SKŁADNIKI
- pół opakowania cienkiego makaronu ryżowego połamanego na mniejsze kawałki
- 2 łyżeczki oleju arachidowego
- 2,5 cm świeżego korzenia imbiru
- mała paczka grzybów shitake lub shimeji
- 1,2 l wywaru z kurczaka
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 1 opakowanie mieszanki owoców morza
- 100 g kapusty pekińskiej pokrojonej w cienkie paski
- pół pęczka cebuli dymki
- małe opakowanie kiełków fasoli mung
- do podania: ostry sos chili
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Makaron włożyć do miski i zalać wrzątkiem na czas podany na opakowaniu. Odcedzić.
- W garnku rozgrzać olej arachidowy i podsmażyć na nim grzyby oraz starty lub posiekany imbir. Gdy grzyby trochę zmiękną i lekko się zrumienią, zalać je wywarem i dodać sos sojowy.
- Do wrzącego wywaru dodać mieszankę owoców morza (jeśli była mrożona - wcześniej ją rozmrozić) wraz z kapustą, dymką i kiełkami. Doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 1 minuty.
- Makaron dodać do zupy, zagotować całość i od razu podawać.
Czy umami nas mami? Co to jest umami?