Rosół, bulion, wywar: 10 przepisów na dietę bulionową
Rosół, bulion, wywar pod tymi nazwami kryje się odżywczy roztwór uzyskany podczas powolnego gotowania mięsa i warzyw. Istnieje tyle odmian rosołów, co gatunków mięsa, ryb, skrupiaków i warzyw. Podstawą dobrego rosołu są dobrej jakości surowce, czas oraz szczypta miłości. Zobacz, jak ugotować idealny rosół, dostosowany do Twoich potrzeb.
Drobiowy rosół kolagenowy - lepszy niż botoks
Rosół drobiowy bogaty w kolagen jest jednym z najtańszych rozwiązań. Ten rosół za grosze można przygotować na kurzym korpusie, szyjkach, skrzydełkach, dodając ewentualnie kilka żołądków. Zapomnijcie o drogich suplementach na stawy i włosy. Rozdajcie napakowane kalegenem kremy do twarzy i szyi. Rosół na kościach jest lepszy dla skóry od botoksu. Jeśli nie chcesz płacić za bolesne zastrzyki, to koniecznie ugotujcie >>> DROBIOWY ROSÓŁ KOLAGENOWY
Oszczędny rosół drobiowy na korpusach kurczaka
Oszczędny rosół drobiowy na korpusach kurczaka to bardzo łatwy i ekonomiczny przepis dla zapobiegliwych. Tańszy, lecz pełnowartościowy rosół na kurzych korpusach jest pełen smaku i odżywczych związków. Polecam tę sprytną alternatywę tradycyjnego rosołu za jedyne 8 zł dla 4 osób, jako samodzielne danie lub bazę do zup i sosów! Do tego to płynne złoto ma mnóstwo kolagenu dla naszych włosów, paznokci i skóry. Ugotujcie jeszcze dzisiaj >>> OSZCZĘDNY ROSÓŁ NA KORPUSACH
Azjatycki rosół z kaczki
Rosół z kaczki jest obłędnie smaczny. Jednak kaczka nie należy do taniego drobiu, dlatego warto wykorzystać dostępne w sklepach porcje rosołowe. Taka porcja na rosół zawiera korpus, skrzydła i szyjkę kaczki. Jest doskonałym źródłem soli mineralnych, aminokwasów i kolagenu. Oto oszczędny przepis na rosół z kaczki po azjatycku. Pikantny, zdrowy, pyszny! Zacznijcie warzyć na zdrowie >>> AZJATYCKI ROSÓŁ Z KACZKI
Chiński rosół na wzmocnienie
W tradycji medycyny chińskiej rosół drobiowy gotowany z określonymi przyprawami ma działanie silnie wzmacniające. Polecany jest osobom w trakcie przeziębienia, rekonwalescentom po przebytych chorobach, dzieciom i seniorom, kobietom po urodzeniu dziecka oraz w każdej sytuacji, gdy odczuwamy osłabienie. Wypróbujcie sprawdzony przepis na >>> CHIŃSKI ROSÓŁ WZMACNIAJĄCY SIŁY WITALNE.
Żydowska penicylina
Współczesna nauka udowodniła odżywczy wpływ rosołu w leczeniu infekcji i rekonwalescencji. Mięsny bulion bogaty w przyprawy (pieprz, ziele angielskie, laur, goździki) wzmacnia układ odpornościowy i wspomaga powrót do zdrowia. Jednocześnie drobiowy rosół podawany z knedlami z mięsa kurzego i macy jest tradycyjnym daniem kuchni Żydów aszkenazyjskich. Taki rosół gotowany jest tylko na świąteczne okazje. Większość polskich Żydów żyła bardzo biednie i nie stać ich było na lekarstwa. Pożywny bulion, rzadki na powszednim stole, uznawano za panaceum na wszelkie dolegliwości. Stąd po II wojnie światowej ukuto określenie: żydowska penicylina. Masz gorsze samopoczucie, ugotuj >>> ROSÓŁ - ŻYDOWSKA PENICYLINA
Wegański rosół
Bulion warzywny to podstawa wszelkich zup jarzynowych. Wzbogaci smak zupy z zielonego groszku, kalafiorowej, a nawet pieczarkowej. Wegański rosół bez dodatku produktów zwierzęcych, to także świetny roztwór izotoniczny po wzbogaceniu w rozgrzewające przyprawy (anyż, pieprz, chili, imbir), który sprawdzi się w walce z przeziębieniem oraz grypą. W walce z infekcjami wirusowymi organizm potrzebuje wsparcia. Rosoły na kościach mogą obciążać układ pokarmowy oraz wydalniczy np. nerki. Dlatego podczas infekcji zalecane jest picie bulionu warzywnego. Gdy pytacie, co jeść podczas grypy, to odpowiadamy: >>> WEGAŃSKI ROSÓŁ
Rosół królów
Rosół z perliczki uchodzi z jeden z najlepszych rosołów - delikatny i esencjonalny zarazem. Mięso z perliczki jest jednym z bardziej wartościowych mięs drobiowych. W smaku rosół najbardziej przypomina bulion na tradycyjnej wiejskiej kurze. Takim rosołem dawniej raczył się król Stanisław August Poniatowski. Receptura przetrwała w zapisach królewskiego kucharza Pawła Tremo. Dzisiaj zajad sie nim przed każdym meczem polska kadra piłkarska na czele z królem strzelców Robertem Lewandowskim. Chcesz jeść, jak Król ugotuj >>> ROSÓŁ Z PERLICZKI
Bulion z całych warzyw bez obierania
Oszczędny bulion z całych warzyw przyda się każdemu. Warzywny bulion można przygotować raz w tygodniu. Przygotowanie zajmuje bardzo mało czasu, bo tutaj niczego nie musimy obierać. To dodatkowy zysk, bo pod skórką warzyw korzeniowych jest najwięcej witamin i mikroelementów. Oto najlepszy przepis na bazę do zup bez obierania jarzyn, bez wysiłku. Chcesz trochę zaoszczędzić i jeść zdrowo? Koniecznie uwarz >>> BULION Z WARZYW BEZ OBIERANIA
Rosół z pieczonego kurczaka
Rosół z pieczonego kurczaka jest o wiele bardziej aromatyczny od tego przygotowywanego z surowego drobiu. Pyszna zupa z resztek, które nie wykorzystanie wylądowałyby pewnie w koszu, to się nazywa recykling. Jeśli jestem fanką/fanem zero waste sięgnij po przepis na >>> ROSÓŁ Z ODZYSKU Z PIECZONEGO KURCZAKA
Jak ugotować najlepszy rosół? Tajemnice idealnego bulionu
Jeśli jeszcze nie zdecydowaliści się na najlepszy przepis na rosół, to mamy dla was kilka dodatkowych wskazówek. Idealny przepis na rosół warto znać, bo rosół leczy wszelkie smutki, dla wielu to smak z dzieciństwa, dla innych ratunek dla zdrowia. Być może właśnie dlatego rosół jest najpopularniejszą polską zupą. Nie wszyscy mają jednak swój przepis na rosół. Jak ugotować najlepszy, domowy rosół bez vegety, bulionów i kostek? Odkrywamy tajmnice i sekrety idealnego bulionu w artykule >>> JAK UGOTOWAĆ NAJLEPSZY ROSÓŁ?