Grzyby shimeji: przepis na rewelacyjne danie z grzybami shimeji z ryżem
2022-07-12
łatwy
40 min
4
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Grzyby shimeji mają zaskakująco pikantny i maślano-orzechowy smak. Podpowiadamy, jak go odpowiednio wykorzystać w prostym daniu – takim, o którym nie można zapomnieć.
Smak grzybów shimeji jest zaliczany do umamicznych. Dlatego wzbogaca smak i zapach wielu dań. Doskonale pasuje do ryżu, zwłaszcza z dodatkiem warzyw. Ryż możemy zastąpić makaronem udon lub sojowym.
Zobacz, co warto wiedzieć o grzybach shimeji: Tajemnicze grzyby shimeji: jak smakują i jak przyrządzić azjatycki przysmak?
SKŁADNIKI
- pęk (paczka) grzybów shimeji
- 2 szklanki ryżu jaśminowego
- 2 szklanki wody
- marchew
- cebula
- por
- 2 ząbki czosnku
- sos sojowy
- przyprawy: sól, pieprz
- olej rzepakowy do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umyć grzyby. Odciąć twardą podstawę (jest niejadalna), zostawiając kapelusze i trzonki.
- Grzyby shimeji moczyć w wodzie przez noc. Następnie je pokroić.
- Ugotować ryż (wcześniej go opłukawszy): wodę od grzybów wraz z ryżem i szczyptą soli doprowadzić do wrzenia, gotować około 6–7 minut. Wyłączyć ogień i pozostawić ryż pod przykryciem na 15 minut (przez ten czas napęcznieje, wciągając wodę).
- Marchew pokroić w słupki lub krążki, cebulę w drobną kostkę, pora w krążki.
- Pokrojone warzywa dusić na rozgrzanym oleju. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Do warzyw dodać grzyby shimeji – dusić całość przez około 7 minut.
- Polać grzyby shimeji z warzywami sosem sojowy. Doprawić solą i pieprzem.
- Podać na ugotowanym wcześniej ryżu.
Czy warto jeść grzyby?