Grzyby shimeji: przepis na rewelacyjne danie z grzybami shimeji z ryżem

Ryż z grzybami shimeji
Autor: Shutterstock Grzyby shimeji doskonale smakują z ryżem
łatwy
40 min
4

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Grzyby shimeji mają zaskakująco pikantny i maślano-orzechowy smak. Podpowiadamy, jak go odpowiednio wykorzystać w prostym daniu – takim, o którym nie można zapomnieć.

Smak grzybów shimeji jest zaliczany do umamicznych. Dlatego wzbogaca smak i zapach wielu dań. Doskonale pasuje do ryżu, zwłaszcza z dodatkiem warzyw. Ryż możemy zastąpić makaronem udon lub sojowym.

Zobacz, co warto wiedzieć o grzybach shimeji: Tajemnicze grzyby shimeji: jak smakują i jak przyrządzić azjatycki przysmak?

SKŁADNIKI

  • pęk (paczka) grzybów shimeji
  • 2 szklanki ryżu jaśminowego
  • 2 szklanki wody
  • marchew
  • cebula
  • por
  • 2 ząbki czosnku
  • sos sojowy
  • przyprawy: sól, pieprz
  • olej rzepakowy do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umyć grzyby. Odciąć twardą podstawę (jest niejadalna), zostawiając kapelusze i trzonki.
  • Grzyby shimeji moczyć w wodzie przez noc. Następnie je pokroić.
  • Ugotować ryż (wcześniej go opłukawszy): wodę od grzybów wraz z ryżem i szczyptą soli doprowadzić do wrzenia, gotować około 6–7 minut. Wyłączyć ogień i pozostawić ryż pod przykryciem na 15 minut (przez ten czas napęcznieje, wciągając wodę).
  • Marchew pokroić w słupki lub krążki, cebulę w drobną kostkę, pora w krążki.
  • Pokrojone warzywa dusić na rozgrzanym oleju. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • Do warzyw dodać grzyby shimeji – dusić całość przez około 7 minut.
  • Polać grzyby shimeji z warzywami sosem sojowy. Doprawić solą i pieprzem.
  • Podać na ugotowanym wcześniej ryżu.
Czy warto jeść grzyby?
Iwona Witt-Czuprzyńska

Autorka artykułów, przede wszystkim na tematy kulinarne, związane z etnologią, folklorem oraz przedsiębiorczością, zwłaszcza kobiet. Wielbicielka dobrej kuchni, zielarka po studiach podyplomowych na SGGW i nalewkowiczka z kilkoma nagrodami zdobytymi w turniejach …

więcej