Pierś indyka nadziana morelami z kopytkami [pomysł na pełen obiad]

Pierś indyka nadziana morelami z kopytkami [pomysł na pełen obiad]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pierś indyka nadziana morelami z kopytkami - pomysł na obiad

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 120 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Przedstawiamy pomysł na pełen obiad: indyk nadziany morelami z kopytkami smażonymi ze świeżym rozmarynem. Do tego sałata. Lekko, smakowicie, pomysłowo.

Składniki

  • 300 g piersi z indyka

  • 1 cebula

  • 300 g suszonych moreli

  • 400 ml śmietany

  • 1 kg ziemniaków

  • 300 g mąki pszennej

  • 1 jajko

  • gałązka rozmarynu

  • mix sałat

  • mix orzeszków sałatkowych

  • 1 ząbek czosnku

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • sól

  • pieprz czarny

Przygotowanie krok po kroku:

  • Pierś z indyka nakłuj nożem. W miejsce nakłucia włóż opłukane suszone morele. Tak przygotowaną pierś posmaruj oliwą oraz posyp świeżo zmielonym pieprzem i solą.

  • Pierś włóż do naczynia żaroodpornego. Cebulę pokrój w plasterki i dorzuć ją do piersi. Tak przygotowane danie piecz w piekarniku przez ok. 25 min. w temperaturze 200ºC, aż do momentu, gdy mięso i cebula mocno się zarumienią.

  • Powstały w trakcie pieczenia sos podlej śmietanką.

  • Przygotuj kopytka. Ugotuj ziemniaki i przeciśnij je przez praskę. Dodaj mąkę oraz jajko. Tak przygotowaną masę zagniataj, a następnie uformuj z niej kopytka. Gotuj je na wolnym ogniu w osolonej wcześniej wodzie. Gdy kopytka ostygną, podsmaż je na oliwie z dodatkiem rozmarynu.

  • Pierś z indyka podawaj z kopytkami oraz sałatą. Całość posyp prażonymi orzeszkami oraz sosem vinaigrette.

Ocena: 0