Pieczone skrzydełka na słodko z sosem morelowym [sprawdzony przepis]

Pieczone skrzydełka na słodko z sosem morelowym [sprawdzony przepis]

Autor Zdjęcia: pixabay.com

Pieczone skrzydełka smakują wyśmienicie także ze słodkim sosem

Ocena: 4,5

Poziom: ŚREDNI

Czas: 80 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Skrzydełka kurczaka na słodko to danie dla tych, którzy lubią połączenie smaków mięsa i owoców. Marynata morelowa z cynamonem, pieprzem i odrobiną wódki odpowiada za ciekawy, słodko-wytrawny aromat kurczaka. Sprawdź nasz przepis na pieczone skrzydełka z sosem morelowym!

Składniki

  • 1 kg skrzydełek kurzych

  • 2 łyżki oliwy

  • sól

  • 20 dag suszonych moreli lub 50 dag świeżych

  • 4 łyżki cukru

  • 1/2 łyżeczki cynamonu

  • 1/2 łyżeczki pieprzu

  • 2 łyżki czystej wódki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Na samym początku przygotowujemy sos: myjemy morele, zalewamy 1 szklanką wody i moczymy 2-3 godziny, a następnie gotujemy 30 minut. Jeśli używamy świeżych moreli, to wystarczy je umyć, wypestkować, drobno pokroić i z odrobiną wody udusić na małym ogniu, przez 15 minut.

  • Morele studzimy, miksujemy, dodajemy cukier, pieprz i cynamon. Gotujemy 5 minut na małym ogniu, po czym dodajemy wódkę i mieszamy.

  • Skrzydełka myjemy, osączamy, solimy i odstawiamy na 1 godzinę. Następnie układamy je w płaskim naczyniu żaroodpornym cienko posmarowanym oliwą i wstawiamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni.

  • Gdy skrzydełka zaczną się rumienić, smarujemy je sosem morelowym i pieczemy jeszcze 20 minut.

  • Podajemy z pieczywem lub ryżem. Resztą sosu morelowego możemy polać dodatki.

Ocena: 0