Filet z kurczaka z morelami: mięso i owoce - sprawdzony zestaw

Filet z kurczaka z morelami: mięso i owoce - sprawdzony zestaw

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Mięso z kurczaka zyskuje na smaku, gdy do jego przygotowania użyjemy owoców

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Filet z kurczaka z moreli to sprawdzony zestaw, który niezmiennie zachwyca smakoszy. Najczęściej z moreli przygotowujemy desery, robimy dżemy lub desery. Ale te pyszne owoce, najsmaczniejsze właśnie w sierpniu, możemy wykorzystać do obiadowych dań, takich jak pieczony kurczak.

Składniki

  • 4 filety z kurczaka,

  • 1 opakowanie serka typu camembert,

  • kila sztuk moreli,

  • 3 łyżki oleju,

  • 2 łyżki mąki,

  • sól, pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Flety z kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, cienko rozbić i oprószyć pieprzem i solą.

  • Morele umyć, przekroić na pól i usunąć pestki.

  • Ser pokroić w plastry.

  • Na każdym płacie mięsa położyć 2 plasterki sera i 2 połówki moreli.

  • Zawinąć brzegi do środka złożyć, posolić.

  • Obtoczyć w mące, obsmażyć na patelni na oleju z obu stron.

  • Pod koniec smażenia dodać na patelnie pozostałe morele i smażyć po 1 minucie z każdej strony.

  • Przykryć i dusić około 10 minut.

Ocena: 0