Fasolka szparagowa z sezamem i sosem sojowym: jak zrobić?

Fasolka zparagowa z sezamem: jak zrobić?
Autor: Shutterstock Fasolka szparagowa z sezamem i sosem sojowym to pyszny dodatek do mięsa lub danie samodzielne.
łatwy
15 min
4

Na naszych stołach najczęściej fasolka szparagowa podawana jest z tartą bułką zasmażaną na masełku. Warto jednak czasami zapomnieć o tradycyjnym przygotowaniu dania i spróbować czegoś nowego. Szczególnie, że wybornie smakuje! Podajemy przepis na fasolkę szparagową z sezamem.

Polecamy również:

Nietypowe dania z fasolką szparagową

Smażona zielona fasolka szparagowa z orzechami ziemnymi

Fasolka szparagowa duszona z pomidorami

Orzechowa fasolka szparagowa

Fasolka szparagowa po grecku

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Sos sojowy wymieszać z olejem sezamowym i czosnkiem. Sezam zrumienić na suchej teflonowej patelni.
  • Zagotować w garnku osoloną wodę. Wrzucić do niego fasolkę szparagową i gotować ją przez 2-3 minuty. Odcedzić i podstawić na kilkanaście sekund pod strumień z zimną wodą. Odcedzić.
  • Wrzucić do miski, dodać pokrojone pomidorki. Zalać przygotowanym wcześniej sosem. Na wierzch posypać zrumienionym sezamem.
  • Sałatkę można spożywać z pieczonym lub grillowanym mięsem lub rybą oraz jako samodzielne danie.