Żółta czy zielona? Która fasolka szparagowa jest zdrowsza? Spór zakończony
Fasolka szparagowa to jedno z najsmaczniejszych warzyw strączkowych. Można przyrządzać ją na różne sposoby i w każdej wersji smakuje pysznie. Na bazarowych straganach piętrzy się fasolka szparagowa w dwóch kolorach – żółtym i zielonym. Która z nich jest zdrowsza?
Spis treści
- Pyszna i pełna zdrowa fasolka szparagowa
- Co zrobić z fasolki szparagowej?
- Czym różni się zielona fasolka szparagowa od żółtej?
- Która fasolka szparagowa jest zdrowsza? Żółta czy zielona?
- Przepisy na fasolkę szparagową
Pyszna i pełna zdrowa fasolka szparagowa
Fasolka szparagowa to dobre źródło przeciwutleniaczy, witamin z grupy B, A, C, E, błonnika i kwasu foliowego. Jest bogata w magnez, potas, wapń i fosfor. Pozytywnie wpływa na pracę układu trawiennego i pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu. To niskokaloryczne warzywo, które można wcinać na diecie odchudzającej. Fasolkę szparagową można jeść tylko gotowaną. Surowe strączki zawierają toksyczne białko roślinne.
Co zrobić z fasolki szparagowej?
Fasolka szparagowa zielona i żółta jest pysznym składnikiem wielu różnych potraw. Świetnie smakuje na ciepło i na zimno. To jeden z najpopularniejszych dodatków do dań głównych z mięsem w roli głównej. Idealnie łączy się z innymi warzywami w potrawach wegetariańskich. Jest doskonałym składnikiem sałatek. Nadaje się także na przetwory. Najlepsza jest świeża fasolka szparagowa, ale można ją jeść przez cały rok. Porcje pysznej fasolki szparagowej można zamrozić i wykorzystywać je w każdej chwili.
Czym różni się zielona fasolka szparagowa od żółtej?
Żółta fasolka szparagowa jest delikatna w smaku. Jest bogata w potas i fosfor. Czas gotowania żółtych strączków nie jest długi.
Zielona fasolka szparagowa ma wytrawny i wyrazisty smak. Zawiera sporo witaminy A, błonnika i kwasu foliowego. Gotuje się ją nieco dłużej niż żółte strączki.
Która fasolka szparagowa jest zdrowsza? Żółta czy zielona?
W sklepach i na bazarkach dostępna jest fasolka szparagowa żółta i zielona. Obie fasolki są pyszne i pełne prozdrowotnych substancji odżywczych. Trudno jednoznacznie odpowiedzieć na pytanie, która z nich ma lepszy wpływ na zdrowie i częściej należy ją jeść. Warto wprowadzić do swojego menu zieloną i żółtą fasolkę szparagową. Każda z nich pozytywnie wpływa na zdrowie i dostarcza niezbędnych składników potrzebnych do prawidłowej pracy całego organizmu.
Przepisy na fasolkę szparagową
- Fasolka szparagowa ze zdrową zasmażką. Zamiast bułki tartej dodaj ten tani składnik
- Pęczotto z fasolką szparagową
- Fasolka szparagowa po grecku
- Fasolka szparagowa w cieście: przepis na smażoną fasolkę w puszystej panierce
- Doskonała fasolka szparagowa w słoikach na zimę
- Fasolka szparagowa duszona z pomidorami - szybki i zdrowy pomysł na fasolkę
- Sałatka z pomidorami, fasolką szparagową i awokado
- Fasolka szparagowa zapiekana w marynacie musztardowej
Zobacz galerię i dowiedz się, jak gotować fasolkę szparagową krok po kroku.