Żółta czy zielona? Która fasolka szparagowa jest zdrowsza? Spór zakończony

2023-07-27 12:40

Fasolka szparagowa to jedno z najsmaczniejszych warzyw strączkowych. Można przyrządzać ją na różne sposoby i w każdej wersji smakuje pysznie. Na bazarowych straganach piętrzy się fasolka szparagowa w dwóch kolorach – żółtym i zielonym. Która z nich jest zdrowsza?

która fasolka szparagowa jest zdrowsza
Autor: Shutterstock Która fasolka szparagowa jest zdrowsza? Odpowiedź zaskakuje.

Spis treści

  1. Pyszna i pełna zdrowa fasolka szparagowa
  2. Co zrobić z fasolki szparagowej?
  3. Czym różni się zielona fasolka szparagowa od żółtej?
  4. Która fasolka szparagowa jest zdrowsza? Żółta czy zielona?
  5. Przepisy na fasolkę szparagową

Pyszna i pełna zdrowa fasolka szparagowa

Fasolka szparagowa to dobre źródło przeciwutleniaczy, witamin z grupy B, A, C, E, błonnika i kwasu foliowego. Jest bogata w magnez, potas, wapń i fosfor. Pozytywnie wpływa na pracę układu trawiennego i pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu. To niskokaloryczne warzywo, które można wcinać na diecie odchudzającej. Fasolkę szparagową można jeść tylko gotowaną. Surowe strączki zawierają toksyczne białko roślinne.

Co zrobić z fasolki szparagowej?

Fasolka szparagowa zielona i żółta jest pysznym składnikiem wielu różnych potraw. Świetnie smakuje na ciepło i na zimno. To jeden z najpopularniejszych dodatków do dań głównych z mięsem w roli głównej. Idealnie łączy się z innymi warzywami w potrawach wegetariańskich. Jest doskonałym składnikiem sałatek. Nadaje się także na przetwory. Najlepsza jest świeża fasolka szparagowa, ale można ją jeść przez cały rok. Porcje pysznej fasolki szparagowej można zamrozić i wykorzystywać je w każdej chwili.

Czym różni się zielona fasolka szparagowa od żółtej?

Żółta fasolka szparagowa jest delikatna w smaku. Jest bogata w potas i fosfor. Czas gotowania żółtych strączków nie jest długi.

Zielona fasolka szparagowa ma wytrawny i wyrazisty smak. Zawiera sporo witaminy A, błonnika i kwasu foliowego. Gotuje się ją nieco dłużej niż żółte strączki.

Która fasolka szparagowa jest zdrowsza? Żółta czy zielona?

W sklepach i na bazarkach dostępna jest fasolka szparagowa żółta i zielona. Obie fasolki są pyszne i pełne prozdrowotnych substancji odżywczych. Trudno jednoznacznie odpowiedzieć na pytanie, która z nich ma lepszy wpływ na zdrowie i częściej należy ją jeść. Warto wprowadzić do swojego menu zieloną i żółtą fasolkę szparagową. Każda z nich pozytywnie wpływa na zdrowie i dostarcza niezbędnych składników potrzebnych do prawidłowej pracy całego organizmu.

Przepisy na fasolkę szparagową

Zobacz galerię i dowiedz się, jak gotować fasolkę szparagową krok po kroku.

Fasolka szparagowa. Jakie właściwości mają fasolowe strączki? Co można zrobić z fasolki szparagowej?