Fasolka szparagowa zapiekana w marynacie musztardowej

Fasolka szparagowa zapiekana w marynacie musztardowej
Autor: Shutterstock Fasolka szparagowa doskonale smakuje nie tylko gotowana, ale też zapiekana z przyprawami
łatwy
25 min
2

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Fasolka szparagowa zapiekana w marynacie musztardowej to pomysł na fasolkę o niekonwencjonalnym smaku. Tak przyrządzona szparagówka może być dodatkiem do innych dań obiadowych albo samodzielną przekąską na lunch lub kolację. I warto ją przygotować, bo ta fasolka ma charakter :)

SKŁADNIKI

  • 500 g zielonej fasolki szparagowej
  • 2 łyżki musztardy
  • 6 łyżek oleju
  • 4-5 ząbków czosnku
  • papryka czerwona słodka
  • papryka czerwona ostra
  • tymianek
  • cząber
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Fasolkę uyć, obrać i zblanszować w osolonym wrzątku przez 5 minut.
  • Składniki marynaty wymieszać, odsączoną i lekko przestudzoną fasolkę dokładnie wymieszać z marynatą i odstawić pod przykryciem na co najmniej godzinę.
  • Fasolkę przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec w piekarniku nagrzanym do 170ºC przez ok. 30 minut.
Fasolka szparagowa. Jakie właściwości mają fasolowe strączki? Co można zrobić z fasolki szparagowej?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej