Fasolka szparagowa zapiekana w marynacie musztardowej
2022-06-14
łatwy
25 min
2
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Fasolka szparagowa zapiekana w marynacie musztardowej to pomysł na fasolkę o niekonwencjonalnym smaku. Tak przyrządzona szparagówka może być dodatkiem do innych dań obiadowych albo samodzielną przekąską na lunch lub kolację. I warto ją przygotować, bo ta fasolka ma charakter :)
SKŁADNIKI
- 500 g zielonej fasolki szparagowej
- 2 łyżki musztardy
- 6 łyżek oleju
- 4-5 ząbków czosnku
- papryka czerwona słodka
- papryka czerwona ostra
- tymianek
- cząber
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Fasolkę uyć, obrać i zblanszować w osolonym wrzątku przez 5 minut.
- Składniki marynaty wymieszać, odsączoną i lekko przestudzoną fasolkę dokładnie wymieszać z marynatą i odstawić pod przykryciem na co najmniej godzinę.
- Fasolkę przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec w piekarniku nagrzanym do 170ºC przez ok. 30 minut.
Fasolka szparagowa. Jakie właściwości mają fasolowe strączki? Co można zrobić z fasolki szparagowej?