Fasolka szparagowa po grecku

fasolka szparagowa po grecku
Autor: Shutterstock Fasolka szparagowa duszona w sosie pomidorowym z natką pietruszki jest zachwycająca.
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Fasolka szparagowa po grecku w sosie pomidorowym to jedno z najpyszniejszych dań kuchni śródziemnomorskiej. Chociaż przepis na fasolkę szparagową duszoną w pomidorach znany jest od Kaukazu po góry Atlas, wariant grecki zasługuje na wyjątkową uwagę. Grecy dość oszczędnie przyprawiają dania warzywne. Dzięki temu ujawnia się cały smak fasolki szparagowej. Będziecie zachwyceni!

SKŁADNIKI

  • 500 g fasolki szparagowej świeżej lub mrożonej
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 szczypta płatków chili
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Świeżą fasolkę należy umyć, osuszyć i obciąć końcówki. Gotować 15 minut w osolonym wrzątku. Odcedzić i odstawić. Mrożonej nie trzeba gotować, ani rozmrażać. Mrożona fasolka jest blanszowana przed zamrożeniem i szybko ugotuje się w sosie pomidorowym.
  • W rondlu rozgrzać oliwę z oliwek. Dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę i posiekany czosnek. Smażyć do zeszklenia.
  • Dodać krojone pomidory. Puszkę napełnić wodą i wlać do sosu. Doprawić płatkami chili, solą oraz pieprzem. Doprowadzić do wrzenia.
  • Dodać podgotowaną (lub zamrożoną) fasolkę. Dusić około 10 minut, aż fasolka stanie się miękka.
  • Podawać posypaną natką pietruszki.
Fasolka szparagowa. Jakie właściwości mają fasolowe strączki? Co można zrobić z fasolki szparagowej?

Jak inaczej zrobić fasolkę szparagową?

Fasolka szparagowa jest pyszna i pełna zdrowych składników odżywczych. Można ją jeść cały rok. W sezonie warto wybierać świeżą fasolkę. Na jesieni i w zimie sprawdzą się mrożonki. To warzywo strączkowe świetnie łączy się z innymi składnikami, tworząc obłędne dania. Jeżeli szukacie sprawdzonych pomysłów na fasolkę szparagową, ten przepis na pewno przypadnie wam do gustu. Fasolka szparagowa po grecku to danie, które zachwyci. Pysznie smakuje, jest łatwe do przyrządzenia, a składniki są w sklepach przez cały rok.

Jak zrobić fasolkę szparagową po grecku?

Najpierw należy ugotować fasolkę szparagową. Można użyć świeżej lub mrożonej. W garnku smaży się cebulę z czosnkiem, a następnie dodaje krojone pomidory z puszki i doprawia. Po kwadransie pyszna i aromatyczna fasolka szparagowa w sosie pomidorowym jest gotowa.

Jaka jest kuchnia grecka? 

Osoby dbające o zdrowie i piękną sylwetkę powinny polubić kuchnię grecką. Jest zdrowa, lekkostrawna i przede wszystkim pyszna. Jakie dania kuchni greckiej warto na stałe wprowadzić do menu? Czytaj dalej: Czym charakteryzuje się kuchnia grecka?

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej