Jarzynowa z fasolką szparagową
Zupa jarzynowa z fasolką szparagową
Zupa jarzynowa z młodych warzy i fasolki szparagowej smakuje wszystkim.
Jest jak symbol początku lata, gdy dojrzewa żółta fasolka.
To bardzo smaczna i zdrowa zupa.
Zobacz jak ją przygotować!
foto: Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska
Zupa jarzynowa z fasolką szparagową 1
Na zupę potrzebujemy trochę warzyw z pęczka młodej włoszczyzny:liście selera, cieniutki por, marchewka krzepka i blada pietruszka razem z nacią
2 ziemniaki na 4 osoby200-300 g fasolki szparagowej, czyli 1 spora garść
1 łyżka oleju
1,2 l bulionu warzywnego własnoręcznie przygotowanego lub z domowej kostki rosołowej (bez zbędnych dodatków)
1 łyżka mąki i 1 łyżka masła na zasmażkę
foto: Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska
Zupa jarzynowa z fasolką szparagową 2
Pora rozciąć i dobrze umyć, ponieważ między liśćmi kryje się piasek... Nie chcecie na niego trafić podczas jedzenia zupy...
Nim posiekacie pora postawcie garnek z grubym dnem na ogniu. Wlejcie do garnka olej i w miarę siekania dorzucajcie warzywa. Niech się smażą na niewielkim ogniu. Dzięki temu zagęszczą się i zamkną smaki.
Zatem posiekany por, to go do garnka.
foto: Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska
Zupa jarzynowa z fasolką szparagową 3
Siekamy liście selera razem z łodygami.
Najlepiej zacząć od posiekania łodyg, które są grubsze od liści. Łodygi siekamy drobno. Liście nieco bardziej niedbale.
Posiekane liście dokładamy do garnka, niech się podsmażą.
foto: Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska
Zupa jarzynowa z fasolką szparagową 4
Pora na marchewkę. Ta była mała, więc posiekałam ją na talarki. Wy możecie w zależności od wielkości marchewki pokroić na cieńsze lub grubsze talarki, albo w kostkę.
Przyznam szczerze, że nie wyrzucam naci marchewkowej. Jest bardzo aromatyczna, więc myję ją dokładnie i siekam. A potem siup! Do garnka!
foto: Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska
Zupa jarzynowa z fasolką szparagową 5
Wczesne warzywa korzeniowe są dość mizerne.
Dlatego śmiało wkrójcie do zupy korzeń, łodygi i liście. Począwszy od korzenia kroimy drobno, a im dalej od niego coraz grubiej.
Trochę naci możecie zostawić sobie do dekoracji na koniec.
foto: Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska
Zupa jarzynowa z fasolką szparagową 6
Ziemniaki obieramy jeśli skórka jest gruba, porowata lub łuszczy się nadmiernie (tak maja niektóre gatunki młodych ziemniaków).
Jeśli ziemniaki mają cienką i gładką skórkę nie warto ich obierać. Pod skórką jest mnóstwo witamin. Skórka to błonnik w czystej postaci. A błonnika wciąż brakuje w diecie wielu ludzi.
Ziemniaki obieramy zawsze cienko, najlepiej nożem rowkowym, specjalnym obierakiem.
Ziemniaki kroimy w kostkę. Kroję dość drobno, bo lubię mieć kilka kostek ziemniaka. No i szybciej się gotuje.
foto: Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska
Zupa jarzynowa z fasolką szparagową 7
Koniec fasolki z resztą łodygi odcinamy.
Resztę kroimy na zgrabne odcinki. Moje mają około 3 cm długości. Nie chcę żeby spadały z łyżki.
Pokrojoną fasolkę dodaję do garnka w którym obsmażam warzywa...
foto: Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska
Zupa jarzynowa z fasolką szparagową 8
Wlewam bulion, który natychmiast wrze i po kuchni roznosi się cudowny zapach pora, selera i marchewki.
Teraz należy gotować tak długo, aż ugotuje się fasolka i reszta jarzynowego towarzystwa. Zazwyczaj zajmuje to około 10-12 minut.
foto: Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska
Zupa jarzynowa z fasolką szparagową 9
Gdy fasolka jest już ugotowana pora na zasmażkę.
Nie musicie jej robić, jeśli jej nie lubicie lub nie możecie jeść smażonego.
Można również sposobem francuskim utrzeć tę porcję masła i mąki i dodać do gotującej się zupy.
foto: Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska
Zupa jarzynowa z fasolką szparagową 10
Tak wygląda prawidłowo usmażona zasmażka jasna. Czyli nie zdążyłam jej przypalić i zgodnie ze sztuką kuchenną mogę ją dodać do wrzącej zupy.
Dodajemy zasmażkę, mieszamy, płuczemy patelnię odrobiną zupy, znowu mieszamy.
Można teraz doprawić do smaku. Ja dodaję tylko trochę świeżo zmielonego pieprzu czarnego. Dla mnie jest wystarczająco słona.
foto: Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska
Zupa jarzynowa z fasolką szparagową 11
Można zupę rozlać do misek lub głębokich talerzy.
Podawać ze świeżym pieczywem lub krakersami zbożowymi.
Niektórzy dodają do niej kapkę kwaśnej śmietany. Kwaśna śmietana to ta o zawartości tłuszczu od 12-18%.
Smacznego!
foto: Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska
Zamknij reklamę za s.
X
Zamknij reklamę
...