Sałatka z pomidorami, fasolką szparagową i awokado: przepis
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Sałatka z pomidorami, fasolką szparagową i awokado to sycąca przekąska, którą z powodzeniem można zabrać jako lunch do pracy. Jej przygotowanie nie jest trudne, a smak wyborny. I ile zdrowego błonnika i witamin! Podajemy dobry przepis na pyszną sałatkę z fasolki szparagowej z dodatkiem soczystych i słodkich pomidorów i kremowego awokado.
Polecamy także:
Sałatka z młodej fasolki szparagowej z pomidorami i świeżym cząbrem
Zielona sałatka z cukinii i fasolki szparagowej
Chrupka sałatka z fasolki szparagowej i ogórków małosolnych
Wątróbka duszona z papryką i fasolką
Zielona fasolka z dzikim ryżem, imbirem i malinami
SKŁADNIKI
- ½ kg zielonej fasolki szparagowej
- 1 duże pokrojone w długie kawałki awokado
- 3 drobno posiekane szalotki
- 15 pomidorków koktajlowych
- ½ łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2 zgniecione ząbki czosnku
- kilka gałązek świeżej bazylii
- sól
- pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Fasolkę ugotuj do miękkości i ostudź.
- Wymieszaj z awokado, szalotką i pomidorami, a następnie skrop sokiem z cytryny i oliwą z oliwek.
- Przypraw czosnkiem, solą i pieprzem.
- Przed podaniem udekoruj bazylią.